В Одеській області три найбільших мобільних оператори країни працюють з порушеннями

0 коментарів 81783 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Нещодавно національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку провела 10 позапланових перевірок операторів мобільного зв’язку по всій країні, зокрема й в Одеській області. Порушення були виявлені абсолютно в усіх операторів. Це говорить про те, що можуть повторитись блекаути мобільного зв’язку 2022 року. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на рішення Нацкомісії.


Згідно з оприлюдненим повідомленням,  під час перевірок були виявлені порушення у наступних компаніях:

  • “Київстар” у Київській, Одеській, Львівській та Вінницькій областях;
  • “Vodafone Україна” – у Київській, Одеській, Львівській та Дніпропетровській областях;
  • “lifecell” – у Київській, Одеській, Львівській та Рівненській областях.

З метою усунення виявлених порушень уповноваженими НКЕК посадовими особами видано 9 приписів про усунення порушень законодавства про електронні комунікації та радіочастотний спектр. Водночас, у Нацкомісії підкреслили, що штрафних санкцій для операторів, які не підготуються до відключень електроенергії, законом наразі не передбачено.

Нагадаємо, що, задля того, щоб українці залишалися на зв’язку, вже в перші дні війни було напрацьовано кілька дієвих рішень, серед яких – впровадження національного роумінгу – для забезпечення тимчасової можливості громадянам України у разі відсутності покриття мобільного оператора, який  надає їм послуги, користуватися мережею іншого оператора безкоштовно, лише здійснивши простий алгоритм вибору доступної мережі. 7 березня минулого року мобільними операторами було запущено послугу національного роумінгу, яка діє і сьогодні та стала дуже потрібною під час аварійних відключень електроенергії та в інших випадках. У складні місяці перепадів з енергопостачанням щодня послугою національного роумінгу користувалося близько 2,2 млн українців.

Однак після перших блекаутів 2022 року стало очевидним, що готуватися треба системно, і потрібно накопичувати необхідні резерви автономності мереж операторів та бути в готовності забезпечити зв’язком українців як мінімум на час 3-добової відсутності електроживлення мережі.

Нормативною підставою до системної роботи з даного питання стало Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2022 р. «Про забезпечення електронними комунікаційними послугами в умовах воєнного стану», уведене в дію Указом Президента України від 26 листопада 2022 р. № 802, яким було зобов’язано усіх постачальників електронних комунікацій та мереж забезпечити свою автономність та безперервність надання послуг абонентам протягом 3 діб“, – йдеться у повідомленні Нацкомісії.

Простими словами, згідно з Рішенням всі мобільні компанії повинні бути забезпечені достатньою кількістю електрогенераторів, паливно-мастильних матеріалів, автономних джерел живлення. Також оператори повинні бути готові оперативно реагувати на втрати резервів і замінювати генератори, що вийшли з ладу.

Однак нещодавня перевірка показала, що компанії мобільних операторів у певних областях країни не готові. З метою усунення виявлених порушень уповноваженими НКЕК посадовими особами видано 9 приписів про усунення порушень законодавства про електронні комунікації та радіочастотний спектр.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x