Національний банк України ввів до обігу пам’ятну монету “Український борщ” номіналом 10 гривень

0 коментарів 29295 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Незвичайна срібна монета знаходиться в обігу серед українців вже декілька днів. Її тираж – 2500 штук, також вона має діаметр 38,6 мм. Дизайн монети розробив заслужений художник Микола Кочубей, скульптор – Володимир Атаманчук. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Національний банк України. 


На аверсі нової монети розміщено малий Державний Герб, напис “Україна”, а також рік карбування та номінал. У центрі зображено господиню під час приготування українського борщу на тлі печі, оздобленої орнаментом за трипільським мотивом. На реверсі монет зображено тарілку з борщем.

Світ наповнений кулінарними шедеврами, та самобутньою стравою, що найповніше передає смак і багатовікову культуру України, є український борщ. Для українців борщ – це більше, ніж просто страва. З плином часу український борщ отримав визнання в усьому світі, ставши символом української кухні і втіленням української традиції. Борщ шанують усюди, а рецепт приготування передають із покоління в покоління.   У 2022 році ЮНЕСКО внесла український борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони, що покликано поширювати знання про культурні та гастрономічні традиції України по всьому світу” – йдеться в поясненні опису Нацбанку.

Як детально пояснив автор монети, у центрі зображено господиню під час приготування українського борщу на тлі печі, що символізує неперервність життя народу, тепло, затишок, добробут, родинне щастя, оздоблену орнаментом за трипільським мотивом, який уособлює вікову історію і традицію приготування борщу.

А стилізована композиція, яка розміщена на реверсі, за задумом автора, наповнена традиційним українським колоритом та побутом: у центрі зображено тарілку з борщем, що неначе “бурхливе озеро” символізує глибинну українську культуру і традиції, напис – БОРЩ (елемент оздоблення – тамподрук).

Наостанок додамо, що маса дорогоцінного металу в чистоті має 31,1 г.

Національний банк України ввів до обігу пам'ятну монету "Український борщ" номіналом 10 гривень

Національний банк України ввів до обігу пам'ятну монету "Український борщ" номіналом 10 гривень

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x