ВАКС заочно арештував ексміністра охорони здоров’я, колишнього очільника Одещини – Максима Степанова

7 коментарів 28593 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту колишнього міністра охорони здоров’я Максима Степанова, якого НАБУ і САП підозрюють у заволодінні понад 450 млн грн, коли він очолював державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна». Про це повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, передає “Бессарабія INFORM”.


«13 вересня 2023 року за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід ексдиректору ДП «Поліграфкомбінат», підозрюваному у привласненні та легалізації півмільярда гривень. Суд погодився з доводами прокурора та обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання особи та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу», – йдеться у повідомленні САП.

За інформацією НАБУ, заочно заарештували ексміністра охорони здоров’я Максима Степанова.

21 липня у НАБУ поінформували, що про підозру у цій справі повідомили колишньому директору та ексначальнику відділу ДП “Поліграфкомбінат”, фізичній особі-пособнику злочину.

Своєю чергою, Максим Степанов на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці підтвердив, що отримав підозру від НАБУ.

За даними НАБУ, також до Естонії були скеровані документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної компанії).

У 2013 році тодішній очільник “Поліграфкомбінату” придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання продукції через “потрібну” компанію. Надалі він організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через цю компанію. Компанія-прокладка закупляла матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю. Упродовж 2013-2016 років через цю схему група зловмисників заволоділа коштами на суму близько пів мільярда гривень.

Ексдиректор “Поліграфкомбінату” замаскував як продаж 45% своїх акцій у підприємстві, що фактично не працювало (фактична ринкова вартість близько 100 тис. доларів США) іншій підконтрольній компанії за 1,35 млн доларів США. Далі їх задекларував, чим фактично отримав можливість їх використовувати. Частину коштів у сумі 150 тисяч доларів США переведено безпосередньо на рахунки близьких осіб ексдиректора.

Також він  запатентував на підконтрольну компанію право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах, від чого отримував «внески» за його «інтелектуальний внесок». У такий спосіб зловмисники отримували додаткову винагороду у формі роялті. Кожен громадянин України при оформленні документів (насамперед паспортів для виїзду за кордон) був змушений платити завищену ціну.

Справу розслідували у межах міжнародної слідчої групи з України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту.

Нагадаємо, у 2017-2019роках Макчим Степанов займав посаду голови Одеської обласної державної адміністрації.

У березні 2020 року на початку пандемії коронавірусу призначений на посаду Міністра охорони здоров‘я замість Іллі Ємця.

У листопаді 2020-го на місцевих виборах балотувався до Одеської обласної ради від “Слуги народу” як безпартійний. Був обраний, але не взяв мандат, оскільки вирішив залишитися Міністром охорони здоров’я.

У травні 2021-го року Верховна Рада відправила Степанова у відставку з посади Міністра охорони здоров’я. Подання на звільнення міністра надійшло від прем’єра Дениса Шмигаля.

guest

7 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Гриня
Гриня
10 месяцев назад

Отожрался небось степашка в бегах – в цельного хрюшку…

Олена Куликовська
Олена Куликовська
10 месяцев назад

Давно пора б було це зробити!

Людмила Писарницька
Людмила Писарницька
10 месяцев назад

Взяли Степашку за вуха

Катерина Кітнюх
Катерина Кітнюх
10 месяцев назад

Нажерся під час локдауну

Артем Докучаєв
Артем Докучаєв
10 месяцев назад

Нічого собі схематоз!

Олег Дягілєв
Олег Дягілєв
10 месяцев назад

А где степашка сейчас?

Артем Караєв
Артем Караєв
10 месяцев назад

А чому заочно?

7
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x