ВАКС заочно арештував ексміністра охорони здоров’я, колишнього очільника Одещини – Максима Степанова

7 коментарів 24003 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту колишнього міністра охорони здоров’я Максима Степанова, якого НАБУ і САП підозрюють у заволодінні понад 450 млн грн, коли він очолював державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна». Про це повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, передає “Бессарабія INFORM”.


«13 вересня 2023 року за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід ексдиректору ДП «Поліграфкомбінат», підозрюваному у привласненні та легалізації півмільярда гривень. Суд погодився з доводами прокурора та обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання особи та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу», – йдеться у повідомленні САП.

За інформацією НАБУ, заочно заарештували ексміністра охорони здоров’я Максима Степанова.

21 липня у НАБУ поінформували, що про підозру у цій справі повідомили колишньому директору та ексначальнику відділу ДП “Поліграфкомбінат”, фізичній особі-пособнику злочину.

Своєю чергою, Максим Степанов на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці підтвердив, що отримав підозру від НАБУ.

За даними НАБУ, також до Естонії були скеровані документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної компанії).

У 2013 році тодішній очільник “Поліграфкомбінату” придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання продукції через “потрібну” компанію. Надалі він організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через цю компанію. Компанія-прокладка закупляла матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю. Упродовж 2013-2016 років через цю схему група зловмисників заволоділа коштами на суму близько пів мільярда гривень.

Ексдиректор “Поліграфкомбінату” замаскував як продаж 45% своїх акцій у підприємстві, що фактично не працювало (фактична ринкова вартість близько 100 тис. доларів США) іншій підконтрольній компанії за 1,35 млн доларів США. Далі їх задекларував, чим фактично отримав можливість їх використовувати. Частину коштів у сумі 150 тисяч доларів США переведено безпосередньо на рахунки близьких осіб ексдиректора.

Також він  запатентував на підконтрольну компанію право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах, від чого отримував «внески» за його «інтелектуальний внесок». У такий спосіб зловмисники отримували додаткову винагороду у формі роялті. Кожен громадянин України при оформленні документів (насамперед паспортів для виїзду за кордон) був змушений платити завищену ціну.

Справу розслідували у межах міжнародної слідчої групи з України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту.

Нагадаємо, у 2017-2019роках Макчим Степанов займав посаду голови Одеської обласної державної адміністрації.

У березні 2020 року на початку пандемії коронавірусу призначений на посаду Міністра охорони здоров‘я замість Іллі Ємця.

У листопаді 2020-го на місцевих виборах балотувався до Одеської обласної ради від “Слуги народу” як безпартійний. Був обраний, але не взяв мандат, оскільки вирішив залишитися Міністром охорони здоров’я.

У травні 2021-го року Верховна Рада відправила Степанова у відставку з посади Міністра охорони здоров’я. Подання на звільнення міністра надійшло від прем’єра Дениса Шмигаля.

guest

7 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Гриня
Гриня
7 месяцев назад

Отожрался небось степашка в бегах – в цельного хрюшку…

Олена Куликовська
Олена Куликовська
7 месяцев назад

Давно пора б було це зробити!

Людмила Писарницька
Людмила Писарницька
7 месяцев назад

Взяли Степашку за вуха

Катерина Кітнюх
Катерина Кітнюх
7 месяцев назад

Нажерся під час локдауну

Артем Докучаєв
Артем Докучаєв
7 месяцев назад

Нічого собі схематоз!

Олег Дягілєв
Олег Дягілєв
7 месяцев назад

А где степашка сейчас?

Артем Караєв
Артем Караєв
7 месяцев назад

А чому заочно?

7
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x