Новий скандал із закупівлями Міноборони: замовлений у турецької фірми одяг для військових під час доставки втричі здорожчав

0 коментарів 34182 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Восени 2022 року Міністерство оборони уклало контракт із турецькою фірмою на постачання зимового одягу для українських військових. Дорогою між митницями замовлені куртки з “камуфляжних” стали “зимовими повітрозахисними” та втричі здорожчали.


Про це йдеться у розслідуванні ZN.UA.

Журналісти стверджують, що отримали у розпорядження пакет супровідних документів на одну з партій товару від турецької фірми Vector avia hava araçlari, з якою Міноборони уклало угоду.

З документів випливає, що 4900 курток (і штанів), які в одному документі вказуються загальною вартістю 142 тисячі доларів, згодом зазначаються з ціною 421 тисяча доларів. Ціна за «камуфляжні» куртки з 29 доларів за штуку зросла до 86 доларів за “зимові повітрозахисні” куртки.

За інформацією видання, турецька Vector avia hava araçlari належить українцю Роману Плетньову із Запоріжжя.

У судовому реєстрі є дані про кримінальне провадження щодо цього одягу. В ухвалі Голосіївського райсуду зазначається: директор турецької фірми поставив вітровологозахисні зимові куртки та штани, які не відповідали ні технічним умовам, ні технічному опису до договору. Київський науково-дослідний інститут судових експертиз зробив висновок, що їх не можна використовувати за цільовим призначенням.

За даними журналістів-розслідувачів, які посилаються на “офіцерів із митного фронту України”, ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисячі штанів на 13 мільйонів доларів.

Зимовий одяг, який їхав в Україну за іншим договором, перетинав кордон у Молдові з документами за 27 500 доларів за партію, а кордон в Україні — вже за 367 500 доларів, зазначає ZN.UA. Ба більше, журналісти знайшли куртки з цієї партії, виставлені на продаж на OLX.

Журналісти заявляють, що Міноборони також утридорога купувало шоломи для бійців. Причому товар, який за документами значився як шоломи PASGT виробництва США з рівнем захисту NIJ ІІІА, виявився шоломами з нижчим рівнем захисту — NIJ 2.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x