Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Навіть попри те, що депутати не скористалися «акцією» районної лікарні, сесія Білгород-Дністровської районної ради не відбулась ─ доля медзакладу залишається невирішеною

0 коментарів 54891 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Вчора, 11 серпня, у Білгород-Дністровській районній раді мала відбутись позачергова сесія, проте депутатам вдалося провести лише спільне засідання депутатських комісій. Головуючим визначили голову постійної депутатської комісії з питань майнових відносин, житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування Олександра Єрошенка. Одне із питань, що планували розглянути, стосувалося подальшої долі районної лікарні. То ж, яке майбутнє чекає на ЦРЛ, дізнавалась «Бессарабія INFORM».


Депутати висловлювали різні думки та погляди стосовно подальшої долі майна ЦРЛ, яке розташоване у місті Білгород-Дністровський та селі Шабо. Депутат від Шабівської громади Дмитро Казмірчук наголошував на необхідності повної передачі усіх приміщень колишніх травматологічного та інфекційного відділення на баланс відповідної сільської ради. Більшість депутатів попередньо погодилися з його думкою. Також зазначали, що і сама районна лікарня має приєднатися до міської багатопрофільної, а районна рада, як наслідок, повинна передати до міської перелічене у проєкті рішення майно.

Були й такі народні обранці, які вагалися та виявили бажання більш детально вивчити питання, адже за два останніх місяці його конструктивного обговорення за участі керівництва медустанови так і не було.

Депутати Анатолій Хмільківський і Валерій Лобанов запропонували, аби розуміти сучасний стан лікарні, заслухати її очільницю Наталію Вінєєву.

Звичайно, керівниця установи з усіх боків захищала підпорядкований їй заклад, підкреслюючи, що лікарня самодостатня і спроможна, а тому їй не обов’язково входити до загальної мережі закладів, зокрема приєднуватись до міської багатопрофільної.

«Маю до вас донести, що на сьогодні у нас немає заборгованості ні по заробітній платі, ні по комунальним платежам. Закупаються ліки, пацієнти харчуються», ─ зазначила Наталя Вінєєва.

Проте, стосовно будь-яких непорозумінь та «проколів» у  діяльності лунали претензії до всіх інших, звичайно, окрім засновника ─ районної ради (в особі Григорія Мельниченка) та її самої. Винуватими були всі ─ і районна державна адміністрація, і Департамент охорони здоров’я ОВА, і навіть законодавство.

 «По-перше, чи має право наш заклад на існування в 2024? Так, так, ми отримали листи від НСЗУ, ніхто обмежувати пакетів у нас не буде, ні в чому примушувати. Ми скільки подамо (заявок на отримання пакетів – ред.) ─ будемо відповідати вимогам, стільки і отримаємо. Єдиний 42-й пакет ─ «Надання медичних послуг реагування при надзвичайних ситуаціях» ─ це єдиний пакет, який ішов по розподілу від Департаменту (Департамент охорони здоров’я ОВА – ред.) згідно наданих пропозицій військових адміністрацій. Я в січні місяці звернулася до нашої військової адміністрації з проханням того, щоб вони делегували просьбу надати 42-й пакет іменно Білгород-Дністровській районній лікарні. Але, на жаль,  мої слова, мої просьби пройшли чомусь так, і Департамент охорони здоров’я вирішив: «А давайте ми цей пакет надамо міській лікарні», ─ висловилась у своєму виступі очільниця районної лікарні.

Вона пояснила закриття інфекційного відділення, розташованого в селі Шабо, саме відсутністю 42-го пакету, оскільки за його наявності можна було утримувати два відділення ─ і в Шабо, і у Білгороді-Дністровському. Далі пішли претензії до міської багатопрофільної лікарні щодо неправомірного отримання вищезазначеного пакета, оскільки міський медзаклад не має радіаційного дозиметра.

Навіть попри те, що депутати не скористалися «акцією» районної лікарні, сесія Білгород-Дністровської районної ради не відбулась ─ доля медзакладу залишається невирішеною

Потім Наталія Вінєєва закинула депутатам, що вони оцінюють її роботу за незрозумілими для неї критеріями ─ чи то за недостатньою кількістю усмішок, чи то не за такий колір штанів. Далі почала розповідати подробиці погіршення стану здоров’я одного зі співробітників райдержадміністрації (з етичних причин «БІ» не буде повідомляти його прізвища), якого не прийняли до стаціонару міської лікарні, та наразі він проходить лікування у районній. Також керівниця ще раз наголосила, що медзаклад є самодостатнім, і цілком очевидно, що він зможе функціонувати самостійно. Крім того, вона пояснила, що жодних коштів допомоги, окрім власне зароблених від НСЗУ, лікарня не отримувала.

Депутати своєю чергою зауважили, що їх не цікавлять ані колір штанів очільниці ЦРЛ, ані «цікаві» історії з життя пацієнтів, натомість хотілось би почути більше статистичних даних, зокрема щодо кількості пацієнтів, надання медичних послуг тощо. На таке прохання деякі дані, але далеко не всі, Наталія Вінєєва дійсно довела до присутніх.

Далі з її слів пролунали звинувачення й у бік представників Шабівської громади, які знищують «курочку, яка несе золоті яйця».

«ОТГ отримала за минулий рік 4,8 мільйона податків ─ це наші зароблені у НСЗУ кошти, повернули нам 3 мільйона», ─ звертаючись до депутатів, повідомила Наталія Вінєєва.

Навіть попри те, що депутати не скористалися «акцією» районної лікарні, сесія Білгород-Дністровської районної ради не відбулась ─ доля медзакладу залишається невирішеною

На питання щодо вивезення всього майна та “розкурочення” приміщень інфекційного відділення, відремонтованого завдяки фінансовій підтримці ПТК «ШАБО», Вінєєва виправдалась тим, що наразі будівля не охороняється, а тому майно могло бути вкрадене. Аби цього не допустити, було прийнято рішення про його вивезення до будівлі лікарні у Білгороді-Дністровському, то ж у разі необхідності та за умови забезпечення належної охорони, все майно буде повернене на місце протягом однієї доби.

Наостанок директорка КНП «Білгород-Дністровська ЦРЛ» зауважила, що й законодавство в Україні таке, що його розуміють і трактують, хто як захоче.

Треба віддати належне, що не дивлячись на деяку емоційність та лейтмотив обвинувачень всіх і вся, Наталія Вінєєва намагалась виступати, не починаючи скандалити чи переходити до конфлікту.

Це відзначив і головуючий на засіданні Олександр Єрошенко, проте висловив наступну думку: «Якби вас хтось «накрутив», ви б прийшли з транспарантами». Зрозуміло, що мова йде про Григорія Мельниченка, який завжди перед подібними засіданнями чи нарадами «готував» очільницю райлікарні до виступів. Крім того, головуючий підкреслив, що доволі недоречним був допис на сторінці КНП щодо «акції» для депутатів, тим паче виглядає як блюзнірство використання під постом світлин із загиблими під час війни людьми.

Навіть попри те, що депутати не скористалися «акцією» районної лікарні, сесія Білгород-Дністровської районної ради не відбулась ─ доля медзакладу залишається невирішеною

Також Олександр Єрошенко висловив впевненість, що рано чи пізно такий орган як районні ради в Україні буде ліквідований, оскільки більшість повноважень та фінансовий ресурс перейшли до громад. За його словами, парламент просто не встиг внести у 2020 році зміни до Конституції, а також на районних радах залишилось майно, яке необхідно було передати. Він підкреслив, що законодавчо все було врегульовано і визначено, але Білгород-Дністровська районна рада просто займалась бездіяльністю. І це стосується не лише майна, яке має бути передано до Білгорода-Дністровського чи Шабівської ТГ, подібна ситуація і по Сергіївці, і по Сараті, була й по Молозі та інших громадах.

 «Район віддає майно, щоб кожна громада, в якій це майно перебуває, могла виконувати те, що від неї вимагає держава і закон, ─ у своєму виступі зазначив Олександр Єрошенко, ─ Ми за два з половиною роки, мабуть, одна з небагатьох районних рад, яка до цього свого обов’язку якось поставилась специфічно, однобоко і, з моєї точки зору, некоректно. Бо якщо громада прийняла у себе рішення  і звернулась до нас  ─ ну місяць, ну два, ну три, ну пів року ─ і ми це питання на сесії «прошагали» і пройшли законно. У нас такого немає: у нас є рішення Шабівської сільської ради від 4 лютого 2022 року ─ півтора року. Так не робиться. І по кожній громаді у нас так».

Навіть попри те, що депутати не скористалися «акцією» районної лікарні, сесія Білгород-Дністровської районної ради не відбулась ─ доля медзакладу залишається невирішеною

Стосовно районної лікарні головуючий зауважив, що шляхом складних перемовин дійшли висновку ─ винести на розгляд сесії питання не про ліквідацію установи, а про зміну її власника, що дасть змогу зберегти лікарню та її колектив у тому вигляді, в якому вона знаходиться на сьогодні. Така ситуація, звичайно, має певні мінуси для міської ради, проте вдалося дійти спільної згоди.

У ході попереднього обговорення проєкту рішення виникли непорозуміння щодо об’єктів, які мають бути передані до Білгород-Дністровської міськради. Від самого початку планувалося передати два відділення, що знаходяться в Шабо, до Шабівської громади. Проте, вчора була висловлена думка про передачу цій ТГ лише будівлі травматологічного відділення, та необхідності віддати «інфекційку» разом з майном ЦРЛ на баланс Білгорода-Дністровського. Варто зазначити, останню позицію вважають доцільною і в районній військовій адміністрації.

Навіть попри те, що депутати не скористалися «акцією» районної лікарні, сесія Білгород-Дністровської районної ради не відбулась ─ доля медзакладу залишається невирішеною

За результатами обговорення депутати вирішили доопрацювати це питання та залучити до цього Шабівського сільського голову Павла Павленка.

Нагадаємо, під час засідання мова йшла стосовно ще одного приводу, а саме некоректної поведінки керуючого справами райради Вадима Кесарчука. Народні обранці одностайно підтримали пропозицію щодо публічного вибачення з боку останнього та подання заяви про його звільнення з посади.

Яке рішення приймуть народні обранці про подальшу долю районної лікарні, стане відомо лише після сесії, яку запланували на найближчий вівторок, 15 серпня, тож «БІ» буде слідкувати за ходом подій.

Навіть попри те, що депутати не скористалися «акцією» районної лікарні, сесія Білгород-Дністровської районної ради не відбулась ─ доля медзакладу залишається невирішеною

Навіть попри те, що депутати не скористалися «акцією» районної лікарні, сесія Білгород-Дністровської районної ради не відбулась ─ доля медзакладу залишається невирішеною

 

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x