“Екологічна ситуація контрольована”: спеціалісти розповіли про гідрологічну обстановку на озері Китай в Ізмаїльському районі

0 коментарів 28323 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Відомо, що озеро Китай, що на Ізмаїльщині, у минулі роки мало серйозні екологічні проблеми. Були часи, коли воно пересихало майже повністю. Яка гідрологічна обстановка на водоймі сьогодні, розповіли у Кілійському управлінні водного господарства, повідомляє “Бессарабія INFORM”. 


Озеро Китай – одне з джерел зрошення земель Кілійщини, яке обладнано гідротехнічними спорудами та насосними станціями відповідно до проектних вимог. Водойма має вирішальне значення для живлення сільгоспугідь та ведення господарської діяльності місцевих жителів 8 сіл: Василівка, Фурманівка, Новоселівка, Червоний Яр, Приозерне, Старі Трояни, Муравлівка та Камишівка.

Це прісноводне озеро на півдні Одещини, яке має площу водного дзеркала 60км², входить до системи Придунайських водосховищ разом з комплексом гідротехнічних споруд та встановленим режимом роботи водосховищ.

Озеро Китай не знаходиться на балансі Кілійського МУВГ.

Водойма розташована за межами Кілії Ізмаїльського району, працює в режимі СТРГ. До Китаю прив’язана площа 11671 га меліоративних систем, наразі здійснюється полив 106 га земель по Василівській зрошувальній системі. Інші меліоративні системи на зрошення не задіяні через високу мінералізацію води джерела зрошення.

Вирішальне значення при підтриманні оптимальних рівнів води в озері має єдине джерело поповнення всіх водойм нашого регіону – це ріка Дунай.

При належному рівні води в річці, за допомогою шлюза-регулятора “Кофа-Степовий” здійснюється самопливне наповнення озера Китай дунайською водою. Режим роботи водосховища напряму залежить від гідрологічного стану ріки через мережу гідротехнічних споруд, дамб, шлюзів тощо, завдяки яким і встановлюється оптимальний режим роботи водосховища.

Гідрологічний стан водойми регулюється фахівцями Кілійського МУВГ шляхом відкриття/закриття затворів шлюзу-регулятора, здійснюється щодобовий контроль та спостереження за коливаннями рівня води в річці Дунай та озері Китай. Поповнення озера відбувається двома шляхами:

  • самопливним шляхом по транспортуючому каналу “Степовий”, протяжністю 1400 м та каналу “Кофа”, протяжністю 3200 м;
  • шляхом примусового поповнення за допомогою роботи насосних станцій Кілійського МУВГ “НС-3”, “Кофа”.

2023 рік видався достатньо водним, порівняно з 2022 роком, хоча і з високим температурним режимом та великим відсотком випаровування. Завдяки вчасному реагуванню на підвищення рівня води в річці Дунай, спеціалісти управління здійснили поповнення озера Китай природнім (самопливним) шляхом. Від часу відкриття шлюза “Кофа-Степовий” (3 квітня 2023 року) до закриття (3 липня 2023 року) рівень води в водоймі за даними Дунайської гідрометобсерваторії підвищився з 0,8 мБС до 1,39 мБС.

З 3 липня поточного року затвори шлюзу-регулятора закриті, наразі природнім шляхом відбувається випаровування, станом на 8 серпня 2023 року рівень в водоймі становить 1,18 мБС, що становить 84% рівня нормального підпірного рівня (відповідно до водогосподарського паспорту).

“Встановлений рівень води на водосховищі на даний час не є критичним, екологічна ситуація контрольована”, – підсумували в Кілійському МУВГ.

"Екологічна ситуація контрольована": спеціалісти розповіли про гідрологічну обстановку на озері Китай в Ізмаїльському районі

"Екологічна ситуація контрольована": спеціалісти розповіли про гідрологічну обстановку на озері Китай в Ізмаїльському районі

"Екологічна ситуація контрольована": спеціалісти розповіли про гідрологічну обстановку на озері Китай в Ізмаїльському районі

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x