Бережіть хліб від вогню! Ізмаїльські рятувальники надали важливі рекомендації, як запобігти пожежам на жнивах

0 коментарів 22680 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Жнива – напружена для хліборобів пора та пожежонебезпечний період для рятувальників. Загрозливу обстановку для нового врожаю створюють спекотна погода, сухі хліба, несправний стан деяких хлібозбиральних агрегатів, а також людська недбалість та безвідповідальність. Тому у цей напружений період, аграріям, рятувальникам та усім громадянам необхідно об’єднати зусилля, аби не допустити вогонь на поля та у місця зберігання врожаю, до зернини зберегти вирощене.


На цьому наголошує заступник начальника управління – начальник ВЗНС Ізмаїльського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області, полковник СЦЗ Олег Вайдич, передає “Бессарабія INFORM”.

Щоб уникнути пожеж, Ізмаїльське районне управління ГУ ДСНС України в Одеській області звертається до керівників сільськогосподарських та фермерських підприємств дотримуватись вимог Правил пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України, затверджених наказом  Мінагрополітики ∕ МНС України від 04.12.2006 року № 730/770, а саме:

  • До початку  збирання  врожаю  вся  збиральна  техніка, агрегати   та   автомобілі  повинні  мати  відрегульовані  системи живлення,  змащення,  охолодження, запалювання,  а   також   бути оснащеними   справними   іскрогасниками,   обладнаними  первинними засобами   пожежогасіння   (комбайни   і    трактори    –    двома вогнегасниками,   двома   штиковими   лопатами,   двома   мітлами; автомобілі –  вогнегасником  та  штиковою  лопатою).  Трактористи, комбайнери,  їх  помічники  та  інші особи,  задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж.
  • Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом 10 см, який торкається землі.
  • Копиці  скошеної  трави на  смугах відчуження залізниць та шосейних доріг  необхідно  розташовувати не ближче 30 м від хлібних масивів.
  • Хлібні поля  в  місцях  прилягання  їх  до  лісових  масивів,   степової  смугах автомобільних  шляхів  та залізниць мають бути обкошені (з прибиранням скошеного) і  оборані смугою не менше 4 м завширшки.
  • Хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб з прокосів потрібно негайно прибирати. Посередині прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки.
  • Тимчасові  польові  стани  необхідно  розташовувати не ближче 100 м від хлібних масивів,  токів,  скирт тощо.  Майданчики польових  станів  та  зернотоків  оборюються  смугою  не менше 4 м завширшки.
  • Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається  врожай,  необхідно  мати  напоготові  трактор  з плугом на випадок пожежі. У разі    групового методу збирання до складу збирально-транспортних  загонів  необхідно включати спеціалізовані автомобілі з насосами, пристосовані для гасіння пожеж зернових.
  • У  польових  умовах  заправляти   паливом   збиральну техніку потрібно  за   межами   поля   (не   ближче   30   м) паливозаправниками, коли заглушені двигуни.

Не дозволяється:

  • робота збиральної  техніки  без  капотів  або  з відкритими капотами (для запобігання потраплянню соломи на випускний колектор двигуна).  На комбайнах та інших машинах з двигунами внутрішнього згоряння,  які не  мають  капотів,  випускний  колектор  повинен  бути захищений металевим щитком, що закриває його вздовж усієї довжини зверху та збоку;
  • застосування   паяльних   ламп   для   випалювання  пилу  в радіаторах двигунів;
  • заправляння збиральної техніки в хлібних масивах;
  • заправляння машин у нічний час у польових умовах.

Спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ!

“Дотримання вимог пожежної безпеки та особиста відповідальність захистить врожай від пожеж!”, – підкреслюють ізмаїльські рятувальники.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x