У Білгороді-Дністровському вирішуватиметься подальша доля Сервісного центру МВС: реформа ставить нові виклики

0 коментарів 67257 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Одеська область потрапила до четвірки регіонів України, у яких з 1 червня розпочнеться пілотний проєкт зі складання іспитів у Сервісних центрах. Мета нововведень – забезпечення максимально прозорих умов для перевірки знань автомобілістів.  Яких міст Бессарабії торкнуться ці  зміни, та які вимоги потрібно виконати, аби реформа запрацювала на місцях, з’ясувала Бессарабія INFORM.


Ініціатором пілотного проєкту, котрий цього тижня повинен запрацювати у Одеській, Львівській, Київській та Вінницькій областях, є Головний сервісний центр МВС України. Про передумови запровадження нововведень розповів міністр МВС Ігор Клименко.

«До сервісів МВС в мене є деякі зауваження. В першу чергу, це стосується послуг, які надаються підрозділами Головного сервісного центру. На сьогоднішній день назріло питання – чистота і прозорість здачі теоретичних і практичних іспитів на водіння автотранспортом. Ми хочемо мінімізувати отримання водійських ліцензій без відповідного навчання і без відповідної чистої здачі цих іспитів. Тож на липень цього року плануємо старт змін в роботі сервісних центрів. Ми провели аудит робити центрів: зараз їх в Україні 148, а після оптимізації буде 55 таких пунктів», – заявив Клименко.

Як зазначають у Головному сервісному центрі МВС, планується до кінця року змінити процедуру складання іспитів у сервісних центрах МВС.

Так, у класах для теоретичних іспитів тепер буде фіксація на 4 відеокамери та мікрофон — не буде «сліпих зон». Це унеможливлює стороннім особам підказувати  кандидатам у водії, а також дозволить самому кандидату в разі потреби оскаржити результати складання теоретичного іспиту. У автівках категорії В (це легкові автомобілі) відеофіксація буде розміщена в салоні таким чином, щоб знімати і руки, і ноги кандидата у водії, а також руки і ноги екзаменатора. Запис розмов у салоні теж буде.

«І це не для того, щоб залякати тих, хто складає іспит, а для того, щоб у них було більше можливостей для оскарження результатів, щоб можна було перевірити будь-який запис і переконатись у справедливості іспиту. Гаслами цього проєкту є: «Знаєш — успішно складаєш» та «Не знаєш — не допоможуть». Запит від громадськості на справедливу екзаменаційну діяльність сервісних центрів МВС існує вже давно. Усі ці зміни покликані забезпечити рівні та прозорі умови для кожного кандидата у водії», — пояснив  начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

«Ці зміни потребують фінансових витрат, адже потрібно забезпечити кожен сервісний центр МВС обладнанням. Тому на ті сервісні центри МВС, які не мають високого навантаження чекає оптимізація», – наголосили у Головному сервісному центрі МВС.

У Бессарабії зміни торкнуться двох міст – прийматимуть іспити по-новому будуть у Білгороді-Дністровському та Ізмаїлі.

Питання фінансових витрат на функціонування Сервісного центру в Аккермані постало під час позачергової сесії міської ради. До депутатів Білгорода-Дністровського надійшов лист з Регіонального СЦ з проханням про виділення субвенції. Йдеться більш ніж про мільйон гривень, які мають піти на ремонт приміщень Сервісного центру, а також на придбання автомобіля, на якому будуть складати іспити.

Про необхідність виділення коштів колегам під час засідання поясняв міський голова Віталій Граждан:

“Керівництвом (Сервісних центрів – ред.) зараз визначається – скорочувати чи ні це підприємство у нас в громаді. Поставили завдання всім керівникам: налагодити взаємодію з мерами та депутатським корпусом, щоб ми за можливістю допомогли їм вирішувати їхні завдання. У нас два варіанти: допомагати або не допомагати, тому що ми маємо на це право.  Але при цьому може бути прийняте рішення про скорочення нашого МРЕВ (колишня назва Сервісного центру) і тоді всі мешканці міста будуть їздити до Одеси, щоб отримати права, зробити перереєстрацію транспортного засобу, чи складати екзамени. Зараз їм поставили завдання купити автомобіль, щоб мешканці нашого міста могли складати екзамени на цьому авто”, – наголосив мер.

На сесію міської ради завітав начальник територіального сервісного центру Білгорода-Дністровського Олег Олегович Сорочан, який розповів, що транспортні засоби, якими користувалися учасники під час складання іспитів у Сервісному центрі, були надані автошколами, але наразі вже застаріли та не відповідають сучасним вимогам.

“Нам потрібен легковий автомобіль. Розглядаються два варіанти: Hyundai або Citroen. Вартість такого транспортного засобу складає близько 750 тисяч гривень”, – зауважив керівник.

У коментарі для “БІ” Олег Сорочан зазначив, що, поки питання щодо придбання автівки не вирішене, іспити проходитимуть з використанням тих, що є у розпорядженні Сервісного центру.

Варто зазначити, що Сервісний центр приносить гроші у бюджет громади Білгорода-Дністровського. Так, за минулий рік, враховуючи призупинення роботи центру на початку війни, до казни міста надійшло 759 тисяч гривень. За три місяці поточного року установа виплатила місту 357 тисяч гривень.

Можливість виділення фінансування для Сервісного центру депутати Білгорода-Дністровського розглядатимуть на наступному пленарному засіданні, яке має відбутися вже наступного місяця. Чи вдасться держслужбовцям переконати народних обранців у необхідності надання фінансової підтримки установі, та якою буде доля Сервісного центру в Аккермані – дізнаємося згодом.

 

 

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x