Комісію Мінкульту знову не пустили до Лаври

0 коментарів 18306 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Представники Української православної церкви московського патріархату знову не пустили на територію Києво-Печерської Лаври комісію Міністерства культури, яка має провести інвентаризацію майна.


Про це повідомляють «Радіо Свобода» та РБК-Україна.

Кореспондент «Радіо Свобода» повідомляє, що комісія вже пішла з території Лаври. Ще вчора її представники мали перевірити дві будівлі.

Сьогодні вранці 31 березня на території Києво-Печерської Лаври знову зібралися віряни. Представники МП заявляють, що йти нікуди не збираються. Вони також заблокували входи в один із храмів разом зі своїми прихильниками.

“Є вчорашнє рішення уряду. Це означає, що відсутні будь-які правові підстави для перебування монастиря на території заповідника. Ми звертатимемося спочатку до поліції за статтею 179 Кримінального кодексу, це “незаконне утримання, осквернення або знищення релігійних святинь”. Наступна дія – одразу подаватимемо позов до суду щодо усунення перешкод користування майном”, – розповіла агентству Інтерфакс-Україна член комісії, директор департаменту культурної спадщини Мінкультури Мар’яна Томин.

За її словами, з понеділка, 3 квітня комісія здійснить усі необхідні юридичні дії та дочекається рішення суду для подальшого розвитку подій.

“Це наш план, ще раз зафіксувавши перешкоди”, – заявила Томин.

Водночас вона наголосила, що влада не має наміру застосовувати силові методи.

Нагадаємо, УПЦ МП попередили, що до 29 березня вона має звільнити будівлі, які перебувають на балансі державного заповідника «Києво-Печерська лавра». Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками Міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Натомість в УПЦ МП заявили, що в листі чиновників «жодної інформації про юридичні підстави для розірвання договору не зазначено».

Зранку 30 березня представники УПЦ МП проводили богослужіння в Києво-Печерській лаврі, хоча 29 березня у них закінчився термін оренди храмів. Монастир подав позов до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсною односторонньої відмови від договору. В УПЦ МП заявили, що не планують покидати Лавру до закінчення судового розгляду.

 

Комісію Мінкульту знову не пустили до Лаври Комісію Мінкульту знову не пустили до Лаври Комісію Мінкульту знову не пустили до Лаври

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x