В одеському кафе жінці відмовили в обслуговуванні українською. Чим обернувся скандал і яких заходів вживатимуть щодо власника

0 коментарів 23706 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Одесі власник закладу Cafe de Fleur відмовився обслуговувати відвідувачку українською на її прохання, після чого під приводом закриття закладу, вигнав клієнтку. Після надання ситуації розголосу, на скандал відреагувала представниця уповноваженого із захисту державної мови на півдні країни Ярослава Вітко-Присяжнюк.


Відео про ситуацію в кафе стало вірусним у Facebook. Чоловік на кадрах розповідає клієнтці, що він власник закладу, відмовляється говорити з відвідувачкою українською попри її прохання. Також він просить клієнтку залишити заклад, пояснюючи тим, що “це приватна власність” і, мовляв, кафе закривається.

Як зазначила представниця Уповноваженого із захисту державної мови та депутат Одеської районної ради Ярослава Вітко-Присяжнюк у Facebook, виганяти клієнтку із закладу на прохання обслуговувати державною мовою – “це більше, ніж просто порушення законодавства”.

Коментуючи ситуацію, вона нагадала, що обслуговування державною мовою має бути “за замовчуванням”. Це прописано у статті 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

“Ще раз: обслуговування українською в українських закладах (і приватних зокрема) це не примха клієнта, а вимога чинного законодавства. За порушення якої, між іншим, передбачена адміністративна відповідальність“, – наголосила представниця.

Депутатка уточнила, що порушення з боку власника Cafe de Fleur не залишилося непоміченим і в секретаріаті мовного омбудсмена “вживають відповідних заходів”. Про результати обіцяє проінформувати згодом.

“Гадаю, власник кафе сьогодні сповна відчув реакцію суспільства на подібне”, – написала Вітко-Присяжнюк.

Варто додати, що за словами деяких одеситів жінка, яка надала розголосу ситуації, мовляв, спеціально ходить по закладах і перевіряє чи там обслуговують державною мовою, бо «її чоловік воює на фронті заради цього…».

Коментарі закриті.