В Кілійській громаді прийняли рішення щодо годування школярів та дошкільнят – шо змінилося

0 коментарів 28998 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Кілійській громаді на останній сесії міської ради збільшили суму вартості харчування для школярів та дошкільнят, оскільки з моменту останнього підняття цін (напочатку 2021 року) значно здорощали продукти. Тепер в школах замість 13 гривень повноцінний обід вартувати 20 гривень, 5 з яких сплачуватимуть батьки, а 15 – міський бюджет, а в дитсадках денне харчування подорожчає з 30 до 50 гривень – цю суму міськрада буде сплачувати порівну з батьками. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”. 


Варто зазначити, що в силі залишається безкоштовне харчування для пільгових категорій дітей – його повністю бере на себе міська рада і в школах, і в садках. Діти, які навчаються вище 4 класів, зможуть придбати обід за 20 гривень.

Також зазначимо, що харчування щколярів молодших класів не є обов’язком міської влади, адже у 2018 році його скасували на рівні держави, залишивши місцевим радам право обирати самостійно – годувати дітей безкоштовно чи ні. Кілійська міська рада таке зобов’язання на себе взяла, але цього року чверть вартості ляже на плечі батьків, що становить трохи більше ста гривень на місяць.

Коментар з цього приводу дав очільник освіти Кілійської громади Сергій Мергут, пояснюючи, чому прийнято відповідне рішення і що робити сім’ям, для яких сплата чверті вартості є проблемою.

“Безкоштовне харчування для дітей 1-4 класів з 2018 року прибрано з законодавства, але у нашій громаді було прийнято рішення зберегти цю категорію та продовжити харчування за кошти міського бюджету. У 2023 році на сесії міської ради, прийнято рішення щодо збільшення вартості харчування для учнів 1-4 класів до 20 грн. З яких 15 грн спрямовується з міського бюджету, а 5 грн платять батьки, при бажанні отримувати послуги з безоплатного харчування. Тобто, на місяць це 115 -120 грн. Якщо для когось з батьків ця сума є важкою для оплати, то повідомляємо Вам про збереження безкоштовного харчування для всіх дітей пільгових категорій, які передбачені законодавством. Вам треба звернутися до школи, там порадять куди треба звернутися та які документи надати для повністю безкоштовного харчування. Для дітей пільгових категорій також встановлено сума на харчування вдень на одну дитину у розмірі 20 грн, але повністю за кошти місцевого бюджету. Звертайтеся за роз’ясненням до адміністрації школи”, – пояснив Сергій Мергут.

Зазначимо, у 2021 році уряд заборонив харчувати дітей переробленим м’ясом, тобто напівфабрикатами та сосисками, а у меню мають бути свіже м’ясо, фрукти та овочі.

Коментарі закриті.