Переселенці, військові, люди з інвалідністю: більше 600 громадян отримали в минулому році безоплатну правову допомогу в Ізмаїльському місцевому Центрі з надання БВПД

0 коментарів 25353 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Війна внесла свої корективи у життя мільйонів українців та змусила багатьох з них покинути свої рідні домівки. Після початку повномасштабного вторгнення південний регіон Одеської області перетворився на величезний гуманітарний хаб. Переселенці, зокрема, часто потребують не лише гуманітарної, а й правової допомоги. На Ізмаїльщині  їм у цьому допомагав в минулому році Ізмаїльський місцевий Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги і продовжує це робити й надалі.


Як  повідомили в Ізмаїльському місцевому центрі з надання БВПД, у 2022 році для отримання безоплатної правової допомоги до системи БПД звернулось більше 22 тисяч людей. В Ізмаїльському МЦ з надання БВПД налічується 1920 звернень за 2022 рік.  Роз’яснення та правові консультації отримали 607 громадян.

“Система БПД Одещини з перших днів війни швидко адаптувалася до нових реалій та нагальних потреб українців, оптимізувавши взаємодію з клієнтами для вирішення їх правових питань”, – кажуть фахівці Центру.

Нагадаємо, що Ізмаїльський МЦ надає також безоплатну вторинну правову допомогу, тобто юристи чи адвокати представляють інтереси клієнтів у суді. Таких представництв було 52.

Допомоги в минулому році потребували, в тому числі, внутрішньо переміщені особи. 242 внутрішніх переселенця звернулись до Ізмаїльського МЦ з питань перетину кордону; отримання статусу та виплат ВПО; відмови у наданні медпослуг без укладеної декларації; розірвання трудового договору; спадкування нерухомого майна; грошової компенсації за зруйноване майно.

Для оперативного надання правової допомоги ВПО були відкриті консультаційні пункти, зокрема на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету. Спільно з ГО «Регіональний аналітичний центр» здійснювалися виїзди до місць розміщення переселенців з метою з’ясування їх правових потреб і консультування.

Одним із пріоритетів системи безоплатної правової допомоги є захист прав військовослужбовців Збройних Сил України. За минулий рік за правовою допомогою звернулось 30 військовослужбовців. Вони цікавились порядком переведення на нове місце військової служби  за станом здоров’я, отримання статусу УБД, отримання статусу інваліда війни, виконання рішення судів по соцвиплатам.

Серед вразливих верств населення, які часто зверталися за правовою допомогою є і люди з інвалідністю. 64 особи з інвалідністю зверталися з питань порядку оформлення субсидій, приватизації земельної ділянки  тощо. Варто зазначити, що юристи системи БПД також надають адресну допомогу у випадку коли громадяни самостійно не можуть прийти до бюро правової допомоги.

“Неможливо оминути увагою і відданість наших юристів та адвокатів, що співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги, які з перших днів війни та навіть у періоди найбільших ракетних обстрілів безперервно забезпечували доступ до правової допомоги у разі затримання чи адміністративного арешту. Так, за 2022 рік Ізмаїльський МЦ з надання БВПД видав 82 доручення. Варто зауважити, що в умовах воєнного стану більшість адвокатів продовжують відстоювати права вразливих категорій осіб за дорученнями центрів. З Ізмаїльським МЦ з надання БВПД співпрацюють 17 адвокатів”, – зазначають у Центрі.

Також, важливим пунктом діяльності системи БПД є правопросвітництво. За минулий рік було проведено більше 100 правопросвітницьких заходів, а також проведено соціологічне дослідження «Готовність землевласників до впровадження земельної реформи».

Адреси центрів БПД у Бессарабії:

  • Ізмаїльський МЦ знаходиться за адресою: м. Ізмаїл, пр-т Миру, 23, тел. (04841) 5 95 05, (04841) 5 95 09.
  • Болградське бюро правової допомоги: м. Болград, вул. Інзовська, 170, тел.: (04846) 40426.
  • Кілійське бюро правової допомоги: м. Кілія, пр-т Миру, 77, тел.: (04843) 44088.
  • Ренійське бюро правової допомоги: м. Рені, вул. 28 Червня, 125, тел.: (04840) 40271.
guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x