Скільки у Ізмаїлі коштують домашні яйця та чому ціни в Одеській області зростуть до 90 грн за “десяток”

4 коментаря 82620 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Ціни на курячі яйця в Одеській області за останній місяць значно підвищилися. Звідки взявся стрімкий ріст, чому незабаром варто чекати “психологічний скачок” до 90 грн за “десяток” та що буде далі з ціною, розповіла одеським ЗМІ директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова. Коли в одеських супермаркетах  вартість коливається від 60 до 80 грн, “Бессарабія INFORM” дізналася, скільки у Ізмаїлі коштують домашні та “магазинні” яйця.


На Одещині, як і по всій Україні, дорожчають яйця. З’ясувалося, що зростання ціни більше пов’язане з емоційною, аніж з економічною складовою. Відповідні особи вважають, що вартість продукції найближчим часом підвищиться до 80-90 грн, але в подальшому знизиться та стабілізується.

У Ізмаїлі ціни виявилися трохи нижчі, ніж в Одесі. Середня вартість “десятка” складає на ринку 60 гривень за 10 штук. Причому ціни домашніх та “магазинних” яєць зрівнялися. Найнижчий цінник, який є на центральному рінку міста – 58 грн.

За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства яйця в країні дорожчають з вересня, а у жовтні ціна збільшилася майже на 24 %. Зараз по регіону ціна складає 60-80 грн. В профільному департаменті Одеської ОВА не виключають ще невеликого подорожчання – до 80-90 грн.

Які фактори вплинули на зріст, розповіла УСІ Алла Стоянова.

Подорожчала власне собівартість самої продукції. Зросла ціна на корми, ліки, дозвільні документи, переробку через зростання вартості газу та електроенергії.

“Все це відбувається за рахунок кінцевого споживача, оскільки всі витрати закладаються у собівартість продукції”, – пояснює Алла Стоянова.

Крім того, у Мінагрополітики згодні, що в Україні різко скоротилося поголів’я курей, яке поки що не відновилося у необхідній кількості. Через бойові дії припинили свою діяльність та значно скоротили виробництво ціла низка підприємств. Зокрема, ТОВ «Дмитрівська птахофабрика» Донецької обл., ФГ «Стимул 777» Луганської обл., філія «Богодухівська птахофабрика» Харківської обл., ПАТ «Птахогосподарство Авангард» Херсонської обл.

“У зв’язку з російською агресією у нас скоротилося виробництво яєць. Попит залишився майже на тому рівні. Він скоротився, але набагато менше, ніж пропозиція. Пропозиція відносно до попита скоротилася майже в 5 разів. Тому на сьогодні в умовах обмеженої кількості ресурсного забезпечення відбувається подорожчання продукції. Так працює економіка у всьому світі, не лише у нас”, – зазначає Стоянова.

Як стверджує директор департаменту аграрної політики, дефіциту яєць в Одеській області немає. Також відсутні проблеми із забезпеченням кормів та ліків.

“На сьогодні ми виробляємо зерна в 5-6 разів більше, ніж споживаємо. В минулому році в Україні зробили 107 млн тонн зерна, а спожили трохи більше 18 млн тонн, все інше – експорт. Перебої з кормами відсутні. Вони лише зросли в ціні. Пшениця, кукурудза, ячмінь – все зерно, з якого виробляються корми, на сьогодні здорожчало. Зросла в ціні і сама переробка – виробництво кормів. Подорожчала електроенергія, газ”, – додала Алла Стоянова. 

Все вищезазначене вплинуло на зростання ціни, однак таке стрімке подорожчання більш обумовлене психологічним фактором, вважають в Одеській ОВА.

Так, собівартість зросла, але не на стільки, на скільки подорожчала продукція.

“Може, ціна і подорожчає до 80-90 гривень, але це буде більш психологічний скачок. Ринок на сьогодні дуже чуттєвий. Чомусь сьогодні саме ця тема активно обговорюється у всіх засобах масової інформації. Хтось підняв це питання, висказав побоювання. А на сьогодні, в умовах війни,  всі новини – тяжкі. Особисто я вважаю, що ця новина маніпулятивно використана для того, щоб на це звернули увагу.  Хтось сказав, що ми залишимось без яєць. Ну не залишимось ми без яєць. Україна була і буде з яйцями. А коли ринок зрозуміє, що немає таких великих побоювань, як про них кажуть, ціна стабілізується та відіб’ється назад – до реального здорожчання – на той розмір, на який здорожчала собівартість продукції”, – резюмувала Алла Стоянова.

Як відзначають фахівці, наразі оптова-відпускна ціна курячих яєць в Україні становить 43 грн за десяток.

Скільки у Ізмаїлі коштують домашні яйця та чому ціни в Одеській області зростуть до 90 грн за "десяток"

Скільки у Ізмаїлі коштують домашні яйця та чому ціни в Одеській області зростуть до 90 грн за "десяток"

Скільки у Ізмаїлі коштують домашні яйця та чому ціни в Одеській області зростуть до 90 грн за "десяток"

Скільки у Ізмаїлі коштують домашні яйця та чому ціни в Одеській області зростуть до 90 грн за "десяток"

guest

4 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Анонимно
Анонимно
1 год назад

Ну Ну , послухаем сказочки через мiсяць

Анонимно
Анонимно
1 год назад

Ну Ну , послухаем сказочки через мiсяць ,…… Так , це все брехня , коментую вперше , Опублiковуйте

рубль
рубль
1 год назад

:))) у чертей рогатых и яйца , в гАААвне!:)))) смотрите фото!:))))) пиZдец – быдло грязное! Тьфу!

рубль
рубль
1 год назад

Хотя стоп, я ж именно так и люблю: говно свое слизывать не только с болта, но и с яиц:))))) Ой, несвежее, тьФу:))))

4
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x