Самці дочекалися: до Тарутинського степу нарешті приїхали дівчата-лані

0 коментарів 23382 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Минулого тижня до заповідного Тарутинського степу прибула група ланей, яка була тимчасово випущена в акліматизаційний вольєр. 15 самиць лані європейської добре перенесли дорогу і приїхали здорові та жваві. На них з нетерпінням чекали самці ланей, які оселилися два роки тому в акліматизаційному вольєрі в степу. Зараз в них почався період гону, тож наступного літа чекаємо на малюків. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на Rewilding Ukraine.


Дорослі самиці лані європейської подолали більше 800 кілометрів від Чернівців до Одещини, щоб знайти свою нову домівку у Тарутинському степу. Тварини добре перенесли дорогу і приїхали здорові та жваві. Вони відразу приєдналися до групи самців на огородженій в степу території площею 31 га для акліматизації в нових умовах.

«Лань є досить невибагливою до ландшафтів і населяє відкриті ліси, лісостеп, степ тощо. Вона здавна мешкала чи була завезена людиною на багато територій Європи, Америки, Африки. Досить легко пристосовується до напівдиких умов і активно розводиться у розплідниках, з яких потім може бути випущена в природу. Ми сподіваємося, що лань, яка харчується травою та листям, урізноманітнить природний випас у Тарутинському степу та доповнить харчові ланцюги. До того ж, ця спритна граційна тварина є цікавим об’єктом спостереження для туристів», – говорить Олег Дьяков, фахівець з відновлення екосистем Rewilding Ukraine.

Лань європейська є родичкою благородного оленя, але менша за розміром. Тварина гарно та яскраво забарвлена, має світлі плями на спині і боках, білий хвіст та темну полосу на спині. Але зустрічаються як білі форми (альбіноси), так і повністю чорні (меланісти), а також всі проміжні між ними. Самці мають гарні лопатоподібні роги, які слугують їм окрасою та зброєю у сутичках за самиць. У період гону самці ревуть, копають ями та влаштовують справжні поєдинки, переможець яких отримує право на створення гарему, а його нещасливий супротивник зазвичай залишає поле бою зі зламаними рогами.

«Ми дуже радіємо, що у степ, нарешті, прибули самиці. Стадо з восьми самців оселилося тут ще два роки тому, але через карантин щодо чуми свиней, а потім війну в Україні нам ніяк не вдавалося привезти їм подружок. Самці добре прижилися у степу і зараз в них якраз починається період гону. Тож ми сподіваємося побачити малят лані вже наступного літа, – додає Олексій Пудовкін, фахівець із реінтродукції тварин Rewilding Ukraine. – Наступного року лані будуть випущені у дику природу степу, щоб закласти основу для стабільної популяції виду в цьому регіоні. Також ми плануємо ще кілька випусків лані, щоб підсилити групу».

Завдяки зусиллям з ревайлдингу останніх трьох років крім ланей до ландшафтного заказника «Тарутинський степ» повертаються також кулани, степові бабаки, хом’яки та інші травоїдні. Повернення тварин стало можливим завдяки співпраці з місцевими громадами та партнерами за фінансування Програми «Ландшафти під загрозою» (ELP) та проекту регіонального розвитку “Підвищення конкурентоспроможності сільських периферійних громад півдня Одеської області шляхом диверсифікації їх економіки“.

Самці дочекалися: до Тарутинського степу нарешті приїхали дівчата-лані

Самці дочекалися: до Тарутинського степу нарешті приїхали дівчата-лані

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x