Харчування дітей в школах Ізмаїлу – коли запрацюють буфети і які діти отримують безкоштовні “другі сніданки”

0 коментарів 18468 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Міська рада під час останнього пленарного засідання сесії, яке відбулось у п’ятницю, 28 жовтня, надала згоду на передачу в оренду одразу декількох приміщень комунальної власності при школах під їдальні або буфети. Але відкриватися вони поки що не будуть. Коли запрацюють буфети при міських школах, дізнавалась “Бессарабія INFORM”.


Згідно рішення сесії, площі під розміщення їдальні (буфету), яка не здійснює продаж товарів підакцизної групи, виділено на території:

  • Ізмаїльського ліцею №1, 
  • Ізмаїльської ЗОШ №3,
  • Ізмаїльської гімназії №14,
  • Ізмаїльської гімназії №10 з початковою школою (під їдальню в оренду там передано 12 кв.м. площі)
  • Ізмаїльської гімназії №9.

Міська рада розглянула і підтримала дане рішення після отримання заяви від ФОП Онацька Р.О, а також листів від всіх директорів зазначених шкіл. Підприємець отримала право на оренду строком на 4 роки 11 місяців, але відкривати торгівельні точки при учбових закладах найближчим часом не планується.

Як повідомили “БІ” в міському відділі освіти, буфети при міських школах запустять, коли повноцінно розпочнеться очний процес навчання для школярів. Поки що в місті до школи ходять здебільшого тільки “першачки”. Вся старша школа – на дистанційному навчанні. Тобто, буфетам, нажаль, наразі банально немає кого обслуговувати. Найменшим школярикам батьки зазвичай кладуть із собою ланч-бокси з перекусом, а діти незахищених категорій – отримують безкоштовне харчування від держави, тому до буфетів за традиційною булочкою або сосискою в тісті – ніхто не ходить.

Ми поцікавились у відділі освіти – хто саме забезпечує безкоштовним харчуванням ізмаїльських школярів і які саме категорії учнів мають на нього право? Нам повідомили, що “другий сніданок” у школи Ізмаїлу поставляє те саме ФОП Онацька Р.О. Їжу привозять близько 10-ї ранку і роздають дітям упакованою в індивідуальних контейнерах. Це так званий кейтеринг – модель організації харчування, яку нещодавно дозволили використовувати у школах та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Довідково:  Кейтеринг – це спосіб організації харчування здобувачів освіти/дітей, що передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування.

“У нас зараз в місті у школах організовано харчування лише дітей незахищених категорій. Наразі, буфети у нас, нажаль, не працюють в жодному закладі, тому що у нас навчаються тільки дітки перших класів. Вони в буфети у нас не ходять. Коли стабілізується ситуація в країні, коли буде очне навчання для учнів всіх інших класів, тоді ми будемо думати про відкриття буфетів. У минулі роки у нас буфети працювали в усіх закладах, а зараз нагальної потреби у них немає”, – прокоментували у відділі освіти.

Готовою продукцію у школах Ізмаїлу харчується наступний перелік школярів (зараз це приблизно 70 дітей):

  • діти-сиріти,
  • діти, позбавлені батьківського піклування,
  • діти з багатодітних малозабезпечених сімей (1-4 класи),
  • діти ВПО (переселенці),
  • діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах,
  • діти загиблих Захисників України.

“На сьогоднішній день таке безкоштовне харчування за рахунок державних коштів отримують лише дітки перших класів. Їх небагато. А от коли ми всі вийдем на очне навчання (у нас поступово запускаються нові додаткові укриття) – кількість таких дітей буде збільшуватись”, – запевнили в профільному відділі ізмаїльської мерії.

Слід також зазначити, що за наявною інформацією, з початку 2022 року, після запровадження нової реформи харчування, в ізмаїльських школах значно поменшало підприємців, які були готові надавати послуги харчування дітей. Кажуть – багатьом це стало не вигідно і вони пішли з ринку. Цей процес був досить болісним для сфери харчування міських шкіл. ФОП Онацька Р.О. – одна з небагатьох, яка зголосилась продовжувати справу, за яку майже ніхто не захотів братись.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x