В Тарутинській громаді планується будівництво трьох бомбосховищ

0 коментарів 18684 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


З початку навчального року очне навчання розпочалося тільки в трьох школах Тарутинської громади з п’ятнадцяти: у селах Вільне, Рівне та Калачівка – лише там можливо було облаштувати тимчасові укриття. Минулого понеділка до списку додали Тарутинський ліцей. Та міська влада докладає зусиль, аби якомога більше учнів, а їх в громаді 2200, змогли сісти за парти. Планується навіть будівництво бомбосховищ за усіма вимогами держави. Як пише “Бессарабія INFORM”, про це очільник ТГ Савва Чернеєв розповів виданню “Сила громад”. 


«Працюємо над тим, щоб збувадувати три нових бомбосховища в Березино, Серпневому і Виноградівці, це буде вже типове бомбосховище (укриття) з усіма вимогами, яких ми маємо дотримуватись, яким маємо відповідати. Також готуємо Краснянську школу, робимо другий вихід, щоб діти змогли навчатись в очному режимі», – розповів голова Савва Чернєв.

На дистанційному навчанні залишаться школи у невеликих селах громади: Лужанська, Слобідська, у селах Ярославець Перший і Ярославець Другий – в закладах цих населених пунктів нема змоги обладнати укриття.

Також керівництво громади зробило все можливе, щоб цьогоріч не закрили місцевий Тарутинський аграрний ліцей. У ньому навчаються діти з прилеглих сіл громади, які після 9 класу хочуть отримати першу спеціальність. Через те, що держава вирішила не фінансувати навчальний заклад, Тарутинська рада виділила 1,5 млн гривень для навчання однієї групи за спеціальністю “кухар”.

“Сьогодні ми взяли на себе відповідальність профінансувати одну групу Тарутинського ліцею, разом з харчуванням. Не було регіонального замовлення в наш ліцей: якщо Теплица отримала чотири групи, то наш ліцей не отримав жодної. Тож ми погодили це питання з Департаментом освіти, і самостійно профінансуємо рік навчання наших дітей. Це не мало-не багато, – 1,5 мільйони гривень. Ми беремо на себе одну групу, це 30 дітей, які навчаються на кухарів, вже частину коштів за неї ми профінансували”, – пояснив Савва Степанович.

Як каже пан Чернєв, завдання збереження агроцею в Тарутиному – не лише питання професії вчорашніх школярів, а й догляд за дітьми, які планують продовжити начання в громаді. З-поміж слухачів багато підлітків з бідних чи неповних родин або й сироти; аби вони не лишились на вулиці без догляду старших, матимуть змогу вчитися, жити і планувати своє майбутнє у гарних умовах. Така своєрідна профілактика бездоглядності та можливої вуличної злочинності, розраховують в селищній раді.

Крім того, коли усі освітні заклади повернуться до очного навчання, місцева влада продовжить фінансувати харчування у школах: для батьків воно буде безкоштовне.

“Головне – щоб настав мир, а все інше ми зробимо. І бюджет буде, і школи працюватимуть, і садочки, усе. Є плани жити і працювати, нам потрібен мир”, – резюмує очільник ТГ.

Цікаво, що в школах, де розпочалися уроки у звичайному режимі, відновилися й ранкові фізкультхвилинки. Цю традицію започаткував голова громади Савва Чернєв, який, до речі, має у своїй біографії і стаж вчителя.

Приміром, у селі Вільне, як і минулого року, дітей перед навчанням зустрічає фізрук і проводить з дітьми ранкову зарядку.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x