“Спланований Росією теракт”: що відомо про витік газу з “Північного потоку” у Балтійському морi

2 коментаря 26028 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Компанія Nord Stream заявила про руйнування трьох ниток газопроводів системи «Північний потік». Йдеться про обидві нитки «Північного потоку — 1» та одну з двох ниток «Північного потоку — 2» (обидва газопроводи йдуть з Росії до Німеччини дном Балтійського моря). Компанія-оператор заявила про витік на них 26 вересня. Інциденти сталися в один день і в одній зоні — в районі датського острова Борнхольм. Руйнування «мають безпрецедентний характер», терміни відновлення поки невідомі, зазначили в Nord Stream.


У Швеції зафіксували два вибухи у районі місця аварії. Як повідомив телеканалу SVT представник Шведської національної сейсмічної мережі Бйорн Лунд, перший вибух стався 26 вересня в районі о другій годині ночі за місцевим часом, другий — о сьомій годині вечора того ж дня. Один із вибухів був таким потужним (магнітуда 2,3), що його зафіксували сейсмічні станції по всій Швеції. Незабаром після вибухів недалеко від місць, де вони сталися, судна, що проходять, помітили бульбашки газу на поверхні води.

У Швеції, Данії та Німеччинi розпочали розслідування. Голова Данського енергетичного агентства Крістоффер Беттцау заявив, що “Північний потік” отримав серйозні пошкодження.

“Це не маленька тріщина. Це справді велика діра», – сказав він.

За його словами, бульбашки газу спливають над місцем аварії в радіусі понад 50 метрів. Крім того, витоки створюють хвилювання на морі, яке є небезпечним для суден. Вони можуть тривати ще до тижня, вважає голова Данського енергетичного агентства.

Влада Данії та Німеччини не виключила, що «Північний потік» був пошкоджений навмисно.

«Поки що рано робити висновки, але це надзвичайна ситуація. Витоків три, тому важко уявити, що це могло бути випадково», — заявила датський прем’єр-міністр Метте Фредріксен.

У той же час прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков також не виключив, що пошкодження трьох гілок газопроводу стало результатом диверсії. Він назвав те, що сталося, «безпрецедентною ситуацією», якою Кремль «надзвичайно стурбований».

Газопроводи могли зазнати атаки за участю водолазів або підводного човна, написало німецьке видання Der Tagesspiegel з посиланням на джерело, близьке до розслідування. Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк назвав те, що сталося «спланованим Росією терактом», мета якого – «дестабілізувати економічну ситуацію в Європі та викликати паніку перед зимою».

Зауважимо, що аварія на газопроводі не позначиться на обсягах постачань російського газу до Європи. «Північний потік — 2», побудований 2021 року, так і не був запущений: Німеччина зупинила його сертифікацію незадовго до вторгнення Росії в Україну. «Північний потік — 1» працював з 2012 року, але був зупинений Росією на початку вересня — того дня, коли голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн анонсувала план запровадити стелю цін на російський газ. Офіційно Росія заявила, що причиною зупинки газопроводу стали труднощі з обслуговуванням обладнання через санкції, але в ЄС вважають, що це спроба тиску у відповідь на підтримку України з боку європейських країн.

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Пригожин, Евгений Викторович
Пригожин, Евгений Викторович
1 год назад

А ну признавайся, рублядь, не ты ли купаца в то море полезло, прихватив с собой наш пидорюССкий “сувенир” из Черного моря?! Глубоко ныряешь в морях, однако… Но как только доходит до того… дела – так сразу: ой-ей-ей, только на полшишечки, у меня геморррой, еще с вяликой очечественной, от деда-пердеда-власовца трофейно-наградной… 😉 😀

Дима
Дима
1 год назад

Кризис, паника- всё ерунда. Главное расия процветает. Расия!
(с придыханием) РАСССИЯ !
(натужно) ТАГИИИЛ !
Ахахахх!!

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x