“Пустеля Саф’яни”: в Ізмаїльському районі озеро висихає на очах – болючі кадри екологічної катастрофи

0 коментарів 46413 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Прекрасне колись придунайське озеро Саф’яни в Ізмаїльському районі перетворюється на пустелю. Місцеві мешканці вже не один рік б’ють на сполох – водойма на межі екологічної катастрофи, повідомляє ІА “Бессарабія INFORM”.


Озеро Саф’ян з’єднується з озером Катлабух через невелике озеро Лунг. Всі вони входять до системи Старонекрасівських плавнів. Для водообміну цих водоймищ з річкою Дунай служить шлюзований канал “Громадський”. З роками канал замулився і вода з річки в плавні майже перестала надходити. Його пробували чистити, поглиблювати, але на ситуацію це суттєво не вплинуло – вода хоч і піднімалась на кілька десятків сантиметрів, але потім історія з пересиханням повторювалась із року в рік.

А в цьому році до всіх цих проблем додалась також критична ситуація, яка склалася на Дунаї – низький рівень води у річці неминуче вплинув і на стан придунайських озер. Воду в деякі з них довелось закачувати примусово, а це дуже великі витрати через високу вартість електроенергії. І якщо в озерах Катлабух та Кітай вдалось завдяки цим заходам хоча б зупинити подальше різке падіння рівня води, то на озері Саф’яни ситуація досі залишається критичною. Воно обміліло настільки, що в деяких місцях висохло і розтріскалося дно.

Місцеві жителі діляться в соцмережах болючими світлинами та відео, як зараз виглядає зникаюче озеро. Останнє відео було зроблене з квадрокоптеру 17 вересня навпроти однойменного села Саф’яни. На ньому – “оголене” дно водойми і десь далеко видніються залишки води, як нагадування, що колись тут було озеро.

"Пустеля Саф'яни": в Ізмаїльському районі озеро висихає на очах - болючі кадри екологічної катастрофи

"Пустеля Саф'яни": в Ізмаїльському районі озеро висихає на очах - болючі кадри екологічної катастрофи

"Пустеля Саф'яни": в Ізмаїльському районі озеро висихає на очах - болючі кадри екологічної катастрофи

Фото: Тетяна Ковріжкіна

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x