На Одещині зафіксували перші отруєння грибами – як не стати жертвою тихої охоти

0 коментарів 18954 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


В Одеській області почався грибний сезон. Разом з ним з’явилися випадки отруєння поганками. Хто постраждав від тихої охоти, та як вберегтися від небажаних грибів, “Бессарабії INFORM” розповіли в регіональному управлінні Держпродспоживслужби. 


Перший випадок отруєння дикорослими грибами зареєстрований у Захарівській селищній територіальній громаді Розділянського району. У стані середньої важкості до лікарні потрапила 41-річна жителька смт Захарівка після того, як поласувала маслюків, що були зібрані власноруч та відварені один раз у підсоленій воді 30 хвилин з послідуючим смаженням.

Другий випадок стався з 45-річною мешканкою села Перехрестове Роздільнянського району. Вона назбирала у своєму садочку печериці. Перед вживанням відварила та підсмажила їх. Ознаки отруєння проявилися через п’ять годин. З’явилися нудота та діарея. Згодом хвору госпіталізовано у стані середньої важкості.

Для любителів збирання грибів у службі нагадали основні фактори, які сприяють виникненню отруєнь грибами.

По-перше, гриби мають особливий хімічний склад. В них міститься багато азотних речовин, білків, деякі вітаміни (В1, РР) та мінеральні речовини (фосфор), значна кількість клітковини та хітину. При цьому останні майже не перетравлюються, що робить навіть їстівні гриби важко засвоюваним продуктом.

По-друге, гриби мають властивість всмоктувати з ґрунту та накопичувати отруйні речовини: ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші токсини. Це також може зробити їстівний гриб небезпечним для здоров’я людини.

По-третє, гриби вимагають знань. Починаючи з правильного збирання і закінчуючи правильним приготуванням. Аналіз випадків отруєнь грибами за останні роки свідчить, що більшість отруєнь – наслідок вживання пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях, уздовж швидкісних трас, є старими або зіпсованими. Крім того, внаслідок мутації чимало їстівних грибів зараз мають своїх отруйних «двійників» (білі гриби, підберезовики).

Аби уникнути отруєння грибами радимо дотримуватись наступних порад:

  • Надавайте перевагу штучно вирощеним грибам – вони підлягають контролю та продаються в торговельних мережах з документами, підтверджуючими їх походження.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Якщо ви все ж збираєте гриби, уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не вживайте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Оскільки отруєння можуть виникати не тільки при вживанні отруйних грибів, необхідно пам’ятати, що при порушенні технології заготівлі, навіть їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров’я.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. Навіть у їстівних грибах згодом починають виділятися отруйні речовини, які не зникнуть при варінні і смаженні.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. При недотриманні всіх правил технології консервування гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
  • При появі симптомів отруєння зволікати не можна, а одразу ж потрібно викликати швидку допомогу. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.

“Прислухайтесь до зазначених порад, бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!“, – звернулися у Держпродпотребслужбі.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x