Чому контроль над островом Зміїний, який відвоювала Україна, досі в центрі уваги – дослідження CEPA

2 коментаря 27108 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Контроль над островом залишається важливим не лише для України, а й для країн НАТО, зокрема Румунії. Аналітики продовжують вивчати геостратегічне значення Зміїного, можливості для його захисту та розглядає засоби, які допоможуть запобігти повторній окупації з боку росії. “Бессарабія INFORM” з посиланням на USM публікує основні тези дослідження, яке провів центр аналізу європейської політики (CEPA).


Острів Зміїний має величезне геостратегічне значення для Чорного моря та за його межами, незважаючи на те, що це скелястий ландшафт розміром менше одного квадратного кілометра.

У своєму дослідженні аналітики зазначають, що військовий контроль над островом і навколишніми водами впливає на всі судноплавні шляхи, що з’єднують Україну з рештою світу через Чорне море, а також ті, що з’єднують континентальну Європу з Чорноморським басейном через Дунай.

«Росія окупувала острів у перший день свого вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Відтоді точиться запекла боротьба за контроль, і 30 червня російські війська зрештою відступили. Але рф може знову спробувати захопити острів як розмінну монету безпосередньо перед припиненням вогню. Це мало б кардинальні військові та економічні наслідки як для України, так і для НАТО», – повідомляє CEPA.

По-друге, збереження території під контролем України має важливе значення для підтримки глобальних поставок зерна, для майбутньої експлуатації енергетичних запасів у навколишніх водах і для ширшої регіональної безпеки.

Аналітики стверджують, що союзники по НАТО повинні продовжувати підтримувати Україну у зміцненні її берегової оборони та захисту острова за допомогою протикорабельних ракет «Гарпун», зенітної зброї «Стінгер», а також складних радарів та інтегрованих систем командування та управління.

У своєму дослідженні CEPA дійшли висновку, що острів Зміїний “легко захопити, але важко утримати”. Його близькість до судноплавного коридору між чорноморськими портами України та протокою Босфор, а також гирлом річки Дунай та узбережжями Румунії та Болгарії – робить його стратегічно важливим як у військовому, так і в економічному плані.

Таким чином, військово-морська блокада України росією, підтримана її позицією на острові Зміїний, сприяла задушенню економіки України навіть без завоювання чорноморського узбережжя країни.

«Острів Зміїний став би ключовим моментом ширших регіональних амбіцій росії, маючи системи протиповітряної оборони великої дальності, які дозволили б їй домінувати в північно-західній частині Чорного моря та перешкоджати постачанню зерна в Україну, а також розвивати морські енергетичні перспективи та диверсифікацію. Можливо, навіть важливіше те, що близькість острова Зміїний до військової бази Михайла Когелнічану в Румунії, розташованої лише за 167 км від острова, може значно збільшити потенціал майбутніх прорахунків і спалахів у разі повторної окупації росією», – запевняють аналітики.

Як відомо, на румунській військовій базі розміщена значну кількість сил і засобів НАТО, у тому числі додатково 1000 військовослужбовців зі Сполучених Штатів, передислокованих із Німеччини з лютого 2022 року.

Отже, заперечення контролю росії над островом є важливим для:

для успішної оборони України;
для вільної торгівлі в Чорному морі;
для безпеки глобальних поставок продовольства та енергії.

У CEPA підкреслюють, що США та інші союзники по НАТО мають бути готові використати ресурси, розгорнуті в регіоні, і надати Україні системи високоточної зброї великої дальності, необхідні для запобігання новій і потенційно постійній присутності росії на острові Зміїний.

Нагадаємо, “БІ” оприлюднила інтерв’ю з батьком полоненого захисника острова Зміїний Микити, який залишається у полоні з першого дня війни.

guest

2 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
рубль
рубль
1 год назад

«отвоевала»? – интересная версия!:)))))))

БРЕСТ-1939
БРЕСТ-1939
1 год назад

рублядь, ты уже давно повторяешься. Не сделать ли тебе “жест доброй воли” с данного сайта, как твои пидоРЮССкие сородичи – с того острова? 😉 🙂

2
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x