Гречка, ціна якої вже перевищує 100 гривень, може здешевшати: коли і на скільки

3 коментаря 25596 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Гречка миттєво зникає з полиць, щойно українці відчувають негаразди в країні, і б’є цінові рекорди. Сьогодні ціна на гречку вже перевищує 100 гривень, але фермери прогнозують здешевшання.


Минулого року вітчизняні аграрії зібрали трохи більше ста тисяч тонн цієї крупи. Водночас обсяг споживання майже вдвічі більший. Тож нестачу імпортували з Росії. Водночас обсяг споживання майже вдвічі більший. Тож нестачу імпортували з Росії.

«Продавали на наш ринок два роки дешевше, ніж на своєму, це був відвертий демпінг, і вбили економічну мотивацію наших аграрії займатися гречкою. В 2019 році гречка була 11 гривень в магазинах, це було дешевше, ніж собівартість і вирощування у нас», – розповів ТСН директор міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

За 20 років посівні площі під гречку скоротилися з понад семисот тисяч гектарів до 84 тисяч 2021 року. Через засилля російської крупи українським аграріям стало невигідно вирощувати культуру. Тому з початком повномасштабного вторгнення РФ до України вітчизняний ринок відчув дефіцит. Тож навесні її вартість зросла вдвічі. За кілограм нині просять 100 гривень. В ціні гречка обігнала навіть крупи, які ми не виробляємо, а тільки імпортуємо.

Та попри високу вартість, гречка в магазинах не затримується, її розкуповують. Тривалим дефіцит гречки не буде, як і її висока ціна. З початком нового врожаю на полицях у магазинах вона посяде своє місце. Нині там крупа пшенична, її в Україні багато.

«Відбудеться здешевлення гречаної крупи на полицях наших магазинів на 20-30 відсотків»,- кажуть експерти.

Посівні площі під гречку цього року становитимуть сто тисяч гектарів. Засіяли б і більше, та в дефіциті була не лише крупа.

«В березні був великий дефіцит насіння гречки, і всі хотіли його купити, не знали, де купити. Насіння гречки цієї весни було дуже дороге з тими всіма подіями, а яка буде на осінь ціна, але однозначно буде менша. Я думаю, час розставить на свої місця і стане такого рівня, що воно стане вигідно і споживачам, і виробникам», – каже фермер Володимир.

З часом, переконаний як фермер, так і фахівці галузі, Україна повернеться до потужностей двотисячних. Коли не лише задовольняли внутрішню потребу в гречці, а ще й крупу експортували.

guest

3 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Синдбад
Синдбад
1 год назад

Ну навалите же гречи подешевле и я проголосую са ЯНУКОВИЧА!!!

рубль
рубль
1 год назад

Так не пишите цены, на ценниках!
С долларом же получилось! Почему не должно получиться с гречкой???

рубль
рубль
1 год назад

И в рублях все цены, бендеры! А то со zлости пукну!!!

3
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x