Призов резервістів в Україні: що відомо

0 коментарів 7722 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Резервісти – це особи, які проходять службу у військовому резерві ЗСУ та інших військових формуваннях. Іншими словами, це люди, яким відомо, що таке війна. Одні резервісти – це добровольці, які підписали контракт. Інші – це ті, хто пройшов службу, після якої були зараховані в оперативний резерв.


Рішення про призов резервістів ухвалюється Президентом України за поданням Головнокомандувача Збройних Сил України. Строк служби може також визначатися Президентом України. Президент має оприлюднити рішення у формі Указу, після чого резервісти призиваються до лав Збройних Сил України.

В особливий період резервісти зараховуються на службу обов’язково. Основною умовою є наступне: ці особи за професійними та психологічними характеристиками, та станом здоров’я мають бути придатними до служби та мають відповідати усім вимогам проходження служби в резерві.

Основні відомості

Призов резервістів необхідний для посилення обороноздатності нашої держави, адже серед резервістів досвідчені люди. Призвати можуть як чоловіків, так і жінок, якщо ті служили в Збройних Силах України та знаходяться в оперативному резерві або ж ними був підписаний контракт. Максимальний термін служби становить 1 рік.

Призову підлягають жінки та чоловіки віком від 18 до 60 років. Але є деякі виключення. Призову не підлягають резервісти, які являються єдиними годувальниками в сім’ї, тобто це матір чи батько-одинак. Також сюди слід віднести резервістів, які мають на утриманні батьків, що потребують догляду. Звісно, звільнені від служби є люди з незадовільним станом здоров’я.

Чи зберігається робоче місце резервіста?

Згідно з законодавством України, за призваними резервістами обов’язково має бути збережено робоче місце та середня заробітна плата на строк до закінчення контракту або до дня фактичного звільнення. Ці гарантії встановлені відповідною статтею в Кодексі законів про працю в Україні. Це стосується будь-якого підприємства, установи, організації, незалежно від підпорядкування та форми власності.

Слід відзначити, що це відноситься і до тих працівників, які під час проходження військової служби отримали будь-яку травму або мають інші серйозні проблеми зі здоров’ям, та мають перебувати в лікувальному закладі. Також сюди відносяться полонені військові або ті, що визнані зниклими безвісти. Місце зберігається до повного одужання, визволення з полону або до дня визнання цих осіб померлими.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x