Дякуємо, що читаєте нас українською💪

Україна просить Арбітражний трибунал у Гаазі знести Керченський міст

0 коментарів 3132 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Україна закликала Арбітражний трибунал в Гаазі, що розглядає справу про порушення росією Морської конвенції ООН, зобов’язати рф демонтувати незаконно збудований Керченський (Кримський) міст. Заступниця Агента України Оксана Золотарьова заявила, що цей міст був зведений без дотримання міжнародних норм, і зараз росія має його прибрати. За її словами, демонтаж конструкції є єдиним способом відновити вільний доступ для суден всіх держав, які історично використовували цю протоку, повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на заступницю Агента. 


На слуханнях заступниці Агента України Оксана Золотарьова заявила, що необхідно відновити прохід суден через Керченську протоку відповідно до міжнародного законодавства.

Ми просимо цей Трибунал сказати росії, що “досить”. Ми просимо вас втілити задум Конвенції з морського права. Ми просимо вас дотримуватися правових норм Світового океану, розроблених для захисту спільних інтересів усього людства“, – сказала вона.

Вона також заявила про необхідність зобов’язати росію надати гарантії, що аналогічні порушення не будуть повторюватись у майбутньому.

Росія повинна усунути наслідки своїх незаконних дій, звільнивши захоплені українські бурові установки та повернувши їм їхній прапор“, – додала Золотарьова.

Окрім того, вона вимагала від росії провести дослідження впливу своїх будівельних проєктів у Керченській протоці на морське середовище, а також вжити заходів для усунення екологічної шкоди, завданої цими проєктами, і оцінити безперервні ризики.

Зазначимо, що російські окупаційні сили продовжують зміцнювати оборони Кримського мосту від можливих атак з боку України. За даними від 2 жовтня, в останні дні на міст стягнули системи протиповітряної оборони “Панцир”, а також додаткові баржі та захисні загородження.
Зокрема, окупанти почали встановлювати баржі на південному боці мосту ще в травні, з метою захистити конструкцію та судноплавний канал від можливих атак українських безпілотників. За даними західної розвідки, частина цих бар’єрів вже постраждала від сильних штормів. У літній період побудували додаткові баржі та плавучі загородження, але нові знімки вказують на значне збільшення їх кількості.

Аналітик Брейді Афріка з American Enterprise Institute зазначає, що нові оборонні бар’єри з’явилися в період з травня до кінця вересня. Окрім цього, на знімках видно дві системи ППО “Панцир”, які були доставлені до мосту між 18 і 23 серпня. Це свідчить про те, що Росія побоюється не лише загрози з моря, але й можливих повітряних атак.

Також 22 вересня повідомлялося про встановлення на острові Тузла в Керченській протоці металевих веж з платформами, на яких розміщують бойові модулі зенітно-ракетно-гарматних комплексів “Панцир”.

Нагадаємо, що Україна ініціювала арбітражне провадження проти рф у вересні 2016 року з метою захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до Криму акваторіях в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці.

У лютому 2020 року арбітражний трибунал в Гаазі підтвердив свою юрисдикцію розглядати позов України, але лише в частині Азовського моря і Керченської протоки, а також викрадення наших природних ресурсів.

23 вересня 2024 року в Гаазі розпочалися слухання по суті у справі. У рамках справи Україна наголошує, зокрема, на незаконності Керченського мосту і просить трибунал застосовувати Конвенцію з морського права так, як вона написана, щоб притягнути росію до відповідальності.

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x