Дякуємо, що читаєте нас українською💪

У Тузлівських лиманах зруйновані гнізда фламінго – популяція під загрозою

0 коментарів 36072 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Великою подією для Бессарабії стала поява у 2023 фламінго у національному Парку Тузлівські лимани на Білгород-Дністровщині. Та вже цьогоріч популяція опинилася під загрозою, адже через непогоду та відголоски війни цього року не буде пташенят. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на еколога Івана Русєва.


У 2023 році рожеві фламінго вперше вивели близько 200 пташенят у нацпарку. Пробули пірнаті тут до 1 січня 2024 році та вирушили в Болгарію та Туреччину. Та знову повернулися на Бессарабію весною, проте вивести потомство цього разу не вийшло…

“В травні вони почали будувати гнізда. Але перша сформована ними колонія була зруйнована потужним ураганом, якій фактично змив гнізда з острівців лиману Карачаус. Пізніше фламінго сформували колонію на островах лиману Хаджидер у нашому нацпарку. Але з перших днів гніздування фламінго відчували неспокій від різного роду вибухів і потужного безперервного шуму спостерігачів БПЛА. А вночі шуми орківських дронів потужно лякали птахів. І під час шумової атаки агресивні жовтоноги мартини при потужному шумовому навантаженні війни, робили свою чорну справу-руйнували кладки фламінго. Тому що, коли є фактор неспокою фламінго залишають свої гнізда на деякий час, відходячи на відстань від колонії. І в цей час мартини, які гніздувались неподалік, знищували гнізда фламінго. Там де гніздувалися фламінго в цьому році – є заповідною зоною нацпарку, і проводить будь-які заходи щодо попередження негативного впливу мартинів на колонію фламінго заборонено.

І ось на днях, мартини повністю зруйнували колонію фламінго і наразі деякі зграї  залишили наші лимани і з’явились у Куяльницькому національному природному парку та мандрують по прибережним лиманам.

Прикро, що війна є вбивцею всього живого, але сподіваємось і робимо все для Перемоги. Вони обов’язково повернуться до нас для чергового відродження”, – пояснив ситуацію еколог.

У Тузлівських лиманах зруйновані гнізда фламінго - популяція під загрозою

У Тузлівських лиманах зруйновані гнізда фламінго - популяція під загрозою

У Тузлівських лиманах зруйновані гнізда фламінго - популяція під загрозою

guest

0 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x