Виноградівка Болградської громади вперше за три роки масштабно відзначить День села: що обіцяють організатори

0 коментарів 18819 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У понеділок, 6 травня, мешканці села Виноградівка Болградської громади вперше за три роки після територіальної реформи, в рамках якої увійшли до складу ТГ, відзначатимуть 213-ту річницю заснування цього населеного пункту та День святого Георгія Побідоносця, якого вважають своїм небесним покровителем. Чому так сталося, та як святкуватимуть виноградівці, серед яких більшість представників гагаузької національності, дізналася «Бессарабія INFORM».


Згідно з анонсом КЗ «Центр культури та дозвілля» Болградської міської ради, свято в селі Виноградівка обіцяє бути насиченим та цікавим впродовж всього дня.

За традицією, розпочнеться воно зранку з божественної літургії в сільському храмі, який з 2000-х має ім’я святого великомученика Георгія Побідоносця. До речі, саме на початку цього століття й було вирішено відзначати День села Виноградівка саме 6 травня разом з храмовим святом.

Дотримуватися цієї традиції вирішили в селі й в цьому році, попри те, що у 2024-му православна церква України перейшла на новоюліанський календар, згідно з яким тепер День священномученика Георгія Побідоносця відзначається 23 квітня, а не 6 травня.

Про те, що виноградівці дуже почитають цього святого та вважають його своїм небесним покровителем, свідчить зображення Георгія Побідоносця на гербі та прапорі села. Більше того, ім’я Георгій є одним з найпоширеніших у Виноградівці. Також торік вулицю села, що носила ім’я російського поета Пушкіна, було перейменовано в вулицю Георгія Побідоносця.

Після літургії, о 9 годині, відбудеться вшанування пам’яті воїнів, що загинули під час захисту територіальної цілісності України, та покладання квітів на місцевому кладовищі.

Так, на жаль, Виноградівка також втратила свого захисника. Рік тому, 29 квітня 2023 року, після важких поранень обірвалося життя мешканця Виноградівки Василя Стоянова. Саме з цієї гіркої причини у тому році було скасовано святкування Дня села.

Пам’яті іншого померлого, дуже відомого не тільки в селі Виноградівка, а й в Болградському районі, педагога Володимира Чебанова буде присвячено турнір з шахів та шашок, який пройде у понеділок в сільському Будинку культури. Паралельно з ним на мультифункціональному майданчику відбудуться змагання з мініфутболу та вільної боротьби, що є найулюбленішими видами спорту серед виноградівців.

Впродовж всього дня мешканці та гості села матимуть змогу допомогти нашим захисникам. А саме – придбати щось на благодійному ярмарку-виставці на підтримку Збройних Сил України.

А вже ввечері, о 18 годині, на майданчику біля Будинку культури розпочнеться урочиста програма святкування «Наш дім, наше коріння».

«Авжеж, для виноградівців святий Георгій Побідоносець має велике значення. І хоча у минулі роки, спочатку у зв’язку з пандемією, а потім й з втратою нашого захисника, ми не відзначали це свято, 6 травня люди обов’язково возносили свої молитви за добробут та здоров’я. А вже третій рік ще й за мир. І обов’язково в цей день в домівках селян готують курбан з ягням. Це своєрідна данина народній традиції, адже для гагаузів Георгіїв День – це ще й головне свято Хедерлез», – розповіла староста села Виноградівка Ольга Наумова.

Зазначимо, що село Виноградівка, яке спочатку мало назву Курчу, утворилося у 1811 році, коли до Бессарабії переселялися гагаузи з сіл Гяур — Сюютчюк та Акдеря, що в Добруджі, історичній болгарській, турецькій, румунській області в Європі, між нижньою течією Дунаю й узбережжям Чорного моря. Перші переселенці розташувалися на березі озера Ялпуг, за Джерельним яром. Там люди збудували для проживання курені. Але потім вони залишили ці місця та переселилися на землі, де розташоване нині село Виноградівка.

Додамо, у 1944 році Курчу було перейменовано в Виноградівку. У 2023 році, згідно з законом про декомунізацію, більшість депутатів Болградської міської ради підтримали рішення про повернення цьому населеному пункту історичної назви – Курчу. Однак це викликало обурення деяких уродженців села, які виразили його у судовій позиці до Болградської міської ради. Наразі судові процеси тривають.

Виноградівка Болградської громади вперше за три роки масштабно відзначить День села: що обіцяють організатори

На головному фото – прапор села Виноградівка Болградської громади

 

 

 

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x