“Шоковий удар по ісламському режиму”: FT пояснив вплив загибелі Раїсі на Іран

0 коментарів 14688 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув унаслідок аварії гелікоптера, і загибель цього іранського діяча “завдала шокового удару по ісламському режиму та його верховному лідеру аятоллі (шиїтський релігійний титул) Алі Хаменеї”, який є другим вищим керівником Іранської держави з 1989 року.


Зазначимо, вчора, 19 травня, з’явилася інформація, що гелікоптер, на борту якого були високопоставлені іранці, у тому числі президент, розбився після повернення з Азербайджану. Можлива причина катастрофи – негода.

Пізніше стало відомо, що Раїсі загинув. Агентство REUTERS написало, що після загибелі нинішнього президента Ірану виконувати обов’язки глави держави буде перший віце-президент – Мохаммад Мохбер.

Ця подія призвела до хаосу в країні.

Річ не в тому, що Раїсі був видатним президентом, який проводив радикальну політику, що змінила б майбутнє Ірану, пише британська газета Financial Times. Видання зазначило, що від моменту обрання Раїсі президентом у 2021 році “він вважався невід’ємною частиною планів Хаменеї зі зміцнення впливу прихильників жорсткого режиму та забезпечення плавного спадкоємства найвищої посади в республіці після смерті 85-річного верховного лідера”.

“Ця тема домінувала в іранській політиці впродовж останнього десятиліття і буде домінувати надалі… Смерть Раїсі не матиме помітного впливу на ключові рішення у сфері внутрішньої і зовнішньої політики, які в кінцевому підсумку визначаються Хаменеї…”, – вважають журналісти.

Газета зазначила, що після загибелі президента “Хаменеї та інші ключові центри влади мають терміново почати підготовку до наступних виборів, що є новим викликом для системи, яка переживає складний період своєї історії”. Згідно з іранською конституцією, голосування має бути проведено протягом 50 днів.

“…Можна очікувати, що багато іранців виплеснуть свій гнів, просто відмовившись від голосування. У 2021 році явка на президентських виборах уперше з часів ісламської революції 1979 року впала нижче 50%. Цього року на парламентських виборах явка була рекордно низькою – менше ніж 41%”, – йдеться у матеріалі.

Варто зазначити, що протести в Ірані – нерідке явище через велику кількість соціально-економічних проблем. Зокрема, у 2022 році на іранській території вирували масштабні акції протесту через те, що померла курдська дівчина Махсі Аміне, яку затримали за порушення правил носіння хіджабу.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x