Вдруге з початку року: на Одещині зафіксовано новий випадок захворювання на ботулізм

0 коментарів 12339 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Минулого тижня на Одещині зареєстровано випадок захворювання на ботулізм. Житель Одеського району вживав в’яленого ляща, виготовленого в домашніх умовах. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.


За наявною інформацією, наступного дня у хворого з’явився біль в животі, слабкість, здуття живота та головний біль. Через день приєднались більш тяжкі симптоми, такі як: порушення зору, сухість в роті, порушення ковтання.

Чоловіка госпіталізували в  Одеську міську клінічну інфекційну лікарню, де йому надають необхідне лікування. Найголовніше – йому ввели ботулінічний антитоксин, який є найдієвішим засобом при лікуванні ботулізму.

Варто підкреслити, що це вже другий випадок ботулізму в області. Перший, у березні, був пов’язаний з вживанням м’ясної тушонки,  виготовленої в домашніх умовах.

“Незважаючи на постійні нагадування фахівців ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ», окремі громадяни досить легковажно ставляться до вимог щодо профілактики ботулізму”, – невтішно констатують медики.

В Україні за 2023 рік зареєстровано 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 людей, з них 4 дитини. П’ять випадків стали  летальними. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, решта — через в’ялену або сушену рибу домашнього приготування.

Фахівці нагадують, чому в’ялена, копчена або сушена риба, виготовлена в домашніх умовах, є небезпечною:

– така риба не проходить термічну обробку, тоді як ботулотоксин гине лише при кип’ятінні впродовж 20-30 хв.;

– риба може бути заражена в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або мул;

– можуть бути  неналежними умови зберігання чи транспортування – тривале зберігання пораненої риби на грунті, перевезення навалом, без тари;

– соління відбулося вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження палички ботулізму.

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробами групи клостридій Clostridium botulinum. Ці мікроби у великій кількості присутні в ґрунті та в мулі річок та озер, куди потрапляють з фекаліями тварин. В несприятливих умовах мікроби переходять в спорову форму та можуть виживати при низьких температурах тривалий період. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин. Харчові продукти, забруднені цими мікробами і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середовищі, в якому немає або недостатньо кисню, наприклад, в банці з консервою), при цьому виділяється ботулінічний токсин. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x