В селі Болградського району виявлено випадок захворюваності на ботулізм: літній чоловік дивом залишився живий

0 коментарів 18981 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На початку цього тижня лікарі Болградської центральної районної лікарні зафіксували випадок ботулізму – гострого інфекційного захворювання, що викликається токсинами, які виробляє бактерія Clostridium botulinum. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM».


Постраждалим виявися 76-річний мешканець села Кубей Болградського району.

За словами генерального директора КНП «Болградська ЦРЛ» Віктора Дішлі, чоловіку пощастило залишитися живим. Адже він звернувся за медичною допомогою більш ніж через тиждень.

«Як ми з’ясували, все трапилося ще ввечері 17 лютого, коли чоловік вирішив поїсти консервацію домашнього виготовлення. Вже потім чоловік згадав, що кришка на цій консервації здулася. Але його цей факт не зупинив», – розповів доктор Дішлі.

Перші симптоми ботулізму з’явилися у літнього чоловіка вже вночі у вигляді появи блювоти. На ранок стали виявлятися інші класичні для цього захворювання ознаки – діарея, труднощі під час ковтання, а також двоїння в очах, затуманений зір.

За словами лікаря, саме після таких симптомів без медичної допомоги наступає смерть. Однак…

«Саме проблеми з зором змусили чоловіка звернутися до офтальмолога Болградської районної лікарні минулої п’ятниці, тобто майже через тиждень. Але щоб виключити наявність пухлини у головному мозку, а також його можливе органічне ураження, офтальмолог направив пацієнта на МРТ (магнітно-резонансна томографія – авт.). А коли за результатами дослідження все це було виключено, чоловіка госпіталізували в інфекційне відділення лікарні, де було зібрано весь анамнез і поставлено остаточний діагноз – ботулізм”, – розповів керівник лікарні.

Ввечері того ж дня пацієнта було транспортовано до інфекційного відділення лікарні міста Одеси для того, щоб ввести йому необхідну у такому випадку протиботулінічну сироватку.

«Цей  випадок захворюваності на ботулізм змотивував нас на те, щоб придбати таку ж сироватку й для нашої лікарні. Я вже дав відповідне розпорядження. Тим більш, що попереду весна, літо, коли ризик виникнення подібного захворювання зростає в рази»,– зазначив Віктор Дішлі.

Медики нагадують, що основною причиною захворювання ботулізмом є вживання м’ясних та рибних консервів, ковбас, риби в’яленої, які містять ботулотоксин.

Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЖИТТЯ !

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x