В Арцизі пройшов великий екологічний форум, де підписали меморандум з міжнародною організацією

0 коментарів 9828 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У вівторок, 23 квітня, у стінах Арцизької міської ради відбувся великий екологічний форум «Активна громада творить своє майбутнє. Від мрії до дії!» за грантом «Громада – влада: діалог, довіра, дія» в рамках американського проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Європі».


Захід  став суспільною платформою для обговорення нагальних проблем у сфері екології громади, зокрема поводження з відходами. Обговорювали проблеми активні мешканці міста, представники молодіжної ради, представники закладів освіти, культури, охорони  здоров’я, громадських організацій, комунальних підприємств та підприємців громади.

Захід відкривала вітанням заступниця голови Арцизької громади Оксана Стоянова, яка пояснила, що зустріч проходила за грантом «Громада – влада: діалог, довіра, дія» в рамках американського проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Європі». У січні 2024 року за підтримки та ініціативи Сергія Парпуланського ТГ взяла участь у конкурсі «Успішна участь громад» та подала на обговорення три ініціативи:

  • Проблема побутових відходів;
  • Проблема безпритульних тварин;
  • Проблема відсутності молодіжного простору в громаді.

Під час опитування найбільшу підтримку набрали перші дві ініціативи.

“Далі ми співпрацювали з громадськими організаціями та подали ініціативи на конкурс. За результатами конкурсу ініціативи набрали необхідну кількість голосів, та всі вони отримають по 100 тисяч гривень грантових коштів на реалізацію ідей. Наша громада посіла перше місце, – розповіла пані Оксана.

Також заступниця голови наголосила, що реалізація гранту не розв’язує всі проблеми громади. Потрібно не просто говорити про роздільний збір сміття, потрібно змінювати свідомість кожного – від малечі до людей похилого віку.

Учасників вітала також старша спеціалістка з залучення громадськості  всеукраїнської благодійної організації «Інститут місцевого розвитку», кандидат соціологічних наук, доцент Юлія Свєженцева.

В Арцизі пройшов великий екологічний форум, де підписали меморандум з міжнародною організацією

Учасники першої панельної дискусії виступали на тему «Моніторинг екологічної ситуації в громаді. Факти. Проблеми. Наслідки».

Олександр Войдюк, еколог, головний спеціаліст відділу ЖКГ Арцизької міської ради, розповів, що на 13 населених пунктів Арцизької громади діє 13 паспортизованих полігони побутових відходів та два підприємства, що займаються вивозом цих відходів: КП «Благоустрій» та КП «Комфорт -16». Проблема несанкціонованих сміттєзвалищ в громаді дуже болюча. Так, пан Олександр повідомив, що лише за 4 місяці 2024 року було виявлено 30 таких звалищ відходів.

За статистикою послугами комунальних підприємств користуються у два рази менше людей, ніж проживає в громаді.

Учениця ліцею №5 Анастасія презентувала свою науково-дослідну роботу на тему «Про стан водойм та ґрунтів на території нашої громади», над якою вона працює близько трьох років. Саме з цією роботою Анастасія брала участь в Малій академії наук. Робота висвітлює масштаби забруднення найважливіших багатств нашої громади – ґрунтів та річки Когильник.

Учениця ліцею №5 Катерина поділилася результатами своєї науково-дослідної роботи на тему «Результати обстеження стану навколишнього середовища за допомогою рослин-індикаторів», над якою працювала понад рік. Так Катерина повідомила, що за результатами біоіндикації, найгірший стан навколишнього середовища у мікрорайоні міста Арциз, найкращий – в районі хлібоприймального підприємства. Це пов’язано зі щільністю населення, транспорту та інших чинників.

Олександр Степаненко, радник міського голови з питань охорони здоров’я, психолог, психотерапевт, розповів про вплив стану довкілля на здоров’я. Для дослідження він взяв три маркери: захворювання органів дихання, онкохвороби та захворювання серцево-судинної системи. Так спікер зауважив, що захворюваність значно зросла, особливо серед дітей. Також, за особистим дослідженням пана Александра, вода з колодязів Арцизу вулиці Надрічна не є придатною для вживання. За лабораторними дослідженнями вона перевищує вміст нітритів в рази, що впливає на здоров’я мешканців міста, насамперед дітей.

В Арцизі пройшов великий екологічний форум, де підписали меморандум з міжнародною організацією

Друга панельна дискусія «Розв’язання проблеми: інформування. Прибирання. Сортування» розпочалася з успішного проєкту в Арцизькій громаді, а саме розвиток села Надеждівка, яке стало взірцевим з благоустрою. Спікер Світлана Павлова розповіла про досвід участі села в обласному конкурсі та залучення молоді та мешканців до впорядкування та озеленення села.

Директор КП «Благоустрій» Анатолій Серек-Басан наголосив, що проблема побутових відходів – це проблема всіх мешканців Арцизької громади, а не тільки комунальників. Також пан Анатолій розповів про вдалий досвід компостування опалого листя про розширення роботи в цьому напрямку. На завершення виступу поділився  перспективами  щодо перероблювання пластику в Арцизі.

Успішним досвідом залучення молоді до розв’язання проблем із поводженням з відходами та озеленення поділилася з учасниками форуму вчитель хімії Арцизького ліцею №5 Олена Ільєва.

Про роль ЗМІ та важливість зміни суспільної свідомості, культури, філософії людей у питанні поводження зі сміттям говорила редакторка суспільно-політичного видання «Кут огляду» Наталя Мазур.

Голова дирекції БФ «Європейська фундація для України» Григорій Козьма відзначив високий рівень виступів спікерів форуму, та наголосив, що такі ініціативи дуже важливі для Арцизької громади. До речі, саме у співпраці з цим фондом Арцижчина впроваджуватиме сучасні моделі сортування сміття. Ці проєкти, як і багато інших,  втілюватимуться за грантові кошти, які  ТГ змогла отримати завдяки активній роботі фахівців Арцизької міськради.

Метою грантової ініціативи «Упровадження роздільного збору сміття – поштовх до розвитку громади», яку реалізує Фонд, є упровадження роздільного збору сміття.

Метою Договору є спільне виконання Радою та Фондом завдань Грантової ініціативи, а саме:

  • створення екологічного «острівця» шляхом закупівлі контейнерів для роздільного збору сміття, а також надання правових рекомендацій щодо внесення необхідних змін до Правил благоустрою міста Арциз,
  • проведення онлайн-консультацій з мешканцями міста для визначення місця для встановлення контейнерів;
  • підвищення екологічної свідомості серед школярів та опосередковано – їхніх батьків шляхом організації навчальних та/або ігрових заходів.

Результатом екофоруму стало підписання Меморандуму про співпрацю між Арцизькою міською радою та БФ «Європейська фундація для України».

Що ж, залишається відмітити, що життя в сучасній, інформованій, свідомій та процвітаючій громаді – це реальність. Але така реальність має стати результатом нашої свідомості та дій.

В Арцизі пройшов великий екологічний форум, де підписали меморандум з міжнародною організацією

В Арцизі пройшов великий екологічний форум, де підписали меморандум з міжнародною організацією

В Арцизі пройшов великий екологічний форум, де підписали меморандум з міжнародною організацією

В Арцизі пройшов великий екологічний форум, де підписали меморандум з міжнародною організацією

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x