Сьогодні відбудеться повне сонячне затемнення: де можна подивитися явище, яке не повториться протягом десятиліть

0 коментарів 27864 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


8 квітня над північною Мексикою, частиною США та південним сходом Канади відбудеться довгоочікувана небесна подія – повне сонячне затемнення. Одного з найбільших спостережуваних затемнень в історії людства, на жаль, не буде видно з України. Як і де дивитися унікальне явище онлайн – у підбірці 24 Канала.


Пряму трансляцію події проводитиме NASA, і подивитися її можна буде за посиланням. Наступного разу подібне явище можна буде спостерігати у 2044 році.

Трансляція розпочнеться о 20:00 за київським часом.

Повне сонячне затемнення десь на Землі відбувається кожні 18 місяців. Сонце перебуває у 400 разів далі від Землі, ніж Місяць, і воно у 400 разів більше, тому диск Місяця повністю закриває сонячний диск, коли він ідеально розташовується між Землею і Сонцем.

Нинішнє квітневе затемнення заслуговує на особливу увагу через те, що його матимуть можливість спостерігати на дуже великій території близько 31 млн людей.

Як все відбуватиметься

Під час повного сонячного затемнення Місяць вирівнюється між Землею і Сонцем, стаючи майже такого ж розміру, як і саме Сонце. Це вирівнювання призводить до короткого періоду повного затемнення, під час якого Місяць повністю закриває сонячний диск, тривалість якого залежить від місця розташування глядача.

Центральна тінь Місяця торкнеться Землі на сході сонця в Тихому океані біля острова Старбак у Кірібаті. Потім тінь перетне Землю за 3 години 16 хвилин, перш ніж остаточно зникне на заході сонця в Атлантичному океані на північ від Азорських островів.

Ті, кому пощастить опинитися на шляху затемнення, стануть свідками найдовшого затемнення на суші з часів повного сонячного затемнення 11 липня 2010 року на острові Пасхи/Рапа Нуї, яке триватиме 4 хвилини 28 секунд.

До речі, затемнення пройде шлях довжиною близько 16 000 кілометрів, причому менше половини шляху пройде над сушею. За прогнозами, затемненню знадобиться 68 хвилин, щоб пройти через Північну Америку, включаючи Мексику, 15 штатів США та Канаду.

Різні платформи, в тому числі timeanddate, також пропонуватимуть пряму трансляцію цієї події, надаючи звіти в режимі реального часу та довідкову інформацію, поки світ готується стати свідком небесного видовища 8 квітня 2024 року.

Сьогодні відбудеться повне сонячне затемнення: де можна подивитися явище, яке не повториться протягом десятиліть

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x