Що потрібно знати про навчання у Словаччині

0 коментарів 9693 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Рішення вступити за кордон дуже важливе і потребує безлічі речей: вивчення пропозицій на даному ринку, пошук інформації про країну, систему навчання, проходження (за потреби) мовних курсів та багато іншого. І, звичайно, якщо ви вирішили вступати тільки зараз і саме до Словаччини, щоб із вересня вже бути студентом, то у вас залишилося зовсім небагато часу для прийняття остаточного рішення. Сьогодні ми постараємося дати максимально докладну інформацію про навчання і відповімо на запитання, яка вона – освіта в Словаччині, щоб у вас була можливість застрибнути в останній вагон ще у 2024 році.


Вступна кампанія у Словаччині

У Європейському Союзі вступна кампанія розпочинається фактично одразу ж після початку навчального року. Деякі університети та окремі факультети (переважно творчі) припиняють набирати абітурієнтів вже в листопаді. Більшість навчальних закладів закривають прийом заявок 31 березня, але, для тих хто хоче стати студентом ще цього року, є і хороша новина: частина факультетів приймає документи до 30 квітня, а ще частина, хоч і менша, або продовжує прийом і далі, або відкриває додаткове 2 коло для вступників.

Щодо освітньої системи в Словаччині, то вона така сама, як і в більшості країн ЄС: навчання на бакалавріаті для більшості спеціальностей триває три роки, у магістратурі – два. Є факультети, які зараховують за середнім балом за останній 3-4 класи в школі, є ті, де необхідно складати вступні іспити або ж підтверджувати знання словацької мови (до речі, абітурієнти 2024 року ще можуть встигнути її вивчити до необхідного рівня).

Потрібно звернути увагу на те, що умови для подання заявки до будь-якого вузу постійно змінюються і факультет, під час вступної кампанії, може змінити правила, якщо абітурієнтів надто багато, або навпаки, замало. Тому освіта в Словаччині може стати здійсненою мрією вже сьогодні, але за умови дотримання всіх правил, про які знає далеко не кожний, якщо не працює у цій сфері. Саме тому для вступу за кордон краще вибрати надійного помічника, який знає все на цю тему.

Що таке вища освіта у Словаччині?

По-перше, це біля 30 державних університетів, усі з яких приймають іноземців. При цьому освіта абсолютно безкоштовна за умови, що студент навчатиметься словацькою мовою. Для більшості навчальних закладів достатньо знання мови на рівні А2, його можна досягти за кілька місяців наполегливої ​​праці з викладачем + займаючись самостійно. А далі, вже після приїзду в країну, потрібно активно використовувати свої нові знання на практиці.

Який би університет абітурієнт не обрав, скрізь будуть європейські стандарти якості: сучасні підручники та посібники, лабораторії, практика, викладачі-практики, як місцеві, так і з інших країн. Крім того, після закінчення будь-якого державного словацького університету, у випускника відкриваються широкі перспективи та можливості, тому що дипломи визнаються у більшості країн світу, а деякі навчальні заклади відомі далеко за межами Словаччини.

Сьогодні найпопулярнішими напрямками є технічні, при цьому не варто зациклюватися тільки на IT-сфері.  Хороші інженери, конструктори, архітектори, будівельники, механіки дуже потрібні на ринку праці і за умови гарної роботи можуть швидко піднятися кар’єрними сходами.

Якщо ж майбутній абітурієнт відчуває, що він гуманітарій, то йому варто звернути увагу на такі напрямки як перекладацтво, педагогіка, а можливо й економіка, за умови, що людина схильна до аналітики, підрахунків і так далі.

Що потрібно для вступу у 2024 році?

Насамперед, це швидке ухвалення рішення, бо часу справді залишається зовсім небагато. А в другу чергу, це активне вивчення словацької мови, тому що більшість майбутніх першокурсників вже в процесі вивчення і незабаром отримуватимуть сертифікати про рівень знання мови.

У будь-якому випадку для всіх, хто вступає до університетів Словаччини, необхідна виписка оцінок зі школи за останні 4 роки, а також атестат про закінчення повної середньої освіти, який після додаткової процедури (нострифікації) в Словаччині і стане головною підставою для вступу до вищого навчального закладу.

Основне коло для подачі документів до більшості університетів вже  закрилося, але  також на сьогодні відомо, що деякі університети вирішили продовжити прийом документів (хтось до кінця квітня, хтось до кінця травня).

Можливості для іноземних студентів у Словаччині

У іноземних студентів у Словаччині такі самі можливості як і для студентів-словаків. При умові хорошого навчання, інтереса до досліджень та знання іноземної мови, кожен має можливість поїхати в іншу країну по обміну за програмою Erasmus+ на термін від одного місяця до семестру. До речі, ось ще один пункт, чому важливо вчити словацьку – навіть якщо студент не володіє іншою іноземною мовою на тому рівні, щоб навчатися, з гарним знанням словацької можна поїхати до Чехії (наприклад, до Брно чи Праги).

Також у студентів є можливість отримати одну із видів стипендій. Вона одноразова, проте відразу приносить у середньому від 500 до 1000 євро. Стипендія може бути призначена за хороші оцінки в школі (так звана мотиваційна) або за успіхи в навчанні вже в університеті.

Плюси та мінуси освіти у Словаччині

Плюси у цьому випадку очевидні:

  • гарна освіта;
  • кар’єрні перспективи;
  • можливість підробляти та подорожувати під час навчання;
  • здобуття ВНЖ Словаччини на весь період навчання;
  • нові знайомства;
  • безпека (Словаччина одна з найбезпечніших країн ЄС).

До мінусів можна віднести такі речі як мовний бар’єр, адаптація, туга по родині або по дому і так далі. Але всі мінуси зникають вже за місяць-два, при правильній підготовці до від’їзду студента, а також після того, як він освоїть нові правила та систему словацької освіти.

Як підсумок

Якщо у вас вже є 100% рішення навчатися у Словаччині і ви вже здебільшого визначилися з напрямком – займатися процесом вступу потрібно вже не просто сьогодні, а прямо зараз, щоб все встигнути та у вересні 2024 року приїхати на навчання. У такому разі найкраще обирати ті факультети та спеціальності, де не потрібно складати іспити, бо часу на підготовку вже не залишається.

Вища освіта в Словаччині, та й просто переїзд до іншої країни, дадуть багато переваг. Людина стає самостійною, навчається фінансової грамотності, а згодом стає висококваліфікованим фахівцем, який не загубиться на ринку праці. Саме тому вже кілька років Словаччина та її університети користуються популярністю серед іноземних абітурієнтів, у тому числі й з України.

 

 

 

 

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x