“П’ята школа має право на життя”: в Аккермані громадськість відвойовує у влади навчальний заклад

0 коментарів 16767 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Пленарне засідання сесії Білгород-Дністровської міської ради, яке відбулося минулої п’ятниці, ознаменувалося мітингом педагогів та батьків учнів п’ятої школи, котрі зібралися під стінами мерії. Чим стурбована громадськість, якою була реакція влади, та чи задовольнила вона мітингувальників – розповість “Бессарабія INFORM”.


За понад два роки повномасштабної війни у більшості шкіл та садочків Білгорода-Дністровського облаштували укриття. Через відсутність безпечних середовищ деякі навчальні заклади трохи потіснили – в одній будівлі посадили учнів двох шкіл та зробили дві зміни. Доля “вимушених підселенців” спіткала і учнів школи №5, які наразі займаються не у рідних стінах.

Учням та батькам п’ятої школи ще два роки тому було сказано про неможливість зробити там укриття, адже будівлі закладу занадто старі. Громадськість тоді погодилася, і діти разом з вчителями “переїхали”, але вони не втрачали надії одного разу повернутися у рідні пенати.

Аж ось у березні цього року учні та вчителі дізналися, що їх “переїзд” планують узаконити – об’єднати дві школи і дати двом закладам одну і ту саму адресу. Відповідний проєкт рішення сесії міської ради з’явився на офіційному сайті міськради. Ба більше – депутати планували змінити цільове призначення земельної ділянки під будівлями школи “з земель для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти” на “землі для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови”. Дізнавшись про таке, аккерманці пішли до мерії та написали звернення до можновладців з проханням не позбавляти дітей рідної школи.

Напередодні пленарного засідання у стінах мерії відбулася чергова зустріч батьків та представників влади, під час якої останні пообіцяли відкласти розгляд питань, які турбували людей.

Проте занепокоєні педагоги та батьківська громадськість вирішили надати розголосу даній проблемі та безпосередньо перед початком сесії вийшли на мітинг біля стін мерії з плакатами: “Поверніть дітей до рідної школи”, “Депутати, не крадіть школу” і таке інше. Як зазначали мітингувальники, вони зневірилися у словах влади та не розуміють їхніх планів щодо землі під навчальним закладом.

"П'ята школа має право на життя": в Аккермані громадськість відвойовує у влади навчальний заклад

На початку засідання сесії мер Білгорода-Дністровського Віталій Граждан звернувся до колег з проханням зняти питання, які стосувалися п’ятої школи.

“Батьки звернулися до депутатів щодо можливості розібратися у питаннях, які виносяться на сесію. Ми під час зустрічі дійшли згоди, тому прошу депутатів з прийняття порядку денного виключити два питання: “Про об’єднання об’єктів нерухомого майна, нежитлових будівель комунальної власності Білгород-Дністровської міської територіальної громади”, “Про внесення змін до статуту закладу загальної середньої освіти №5 міста Білгорода-Дністровського Одеської області””, – прокоментував мер.

Під час затвердження порядку денного більшістю голосів вищевказані питання зняли з розгляду.

Деякі з мітингувальників збиралися виступити перед депутатами у сесійній залі, але, як підкреслив очільник міста, згідно з регламентом, усі виступи відбуваються після розгляду порядку денного, тож вчителі та батьки не стали чекати і покинули залу.

“БІ” поспілкувалася з батьками школярів. Люди не розуміють, чому їхніх дітей обмежують, чим вони гірші за учнів інших шкіл, яких забезпечили укриттям.

Ганна Борисівна Єременко – мама військовослужбовця ЗСУ, який зараз боронить країну від агресора. Син жінки колись закінчував школу №5, і наразі Ганна Борисівна прагне захистити педагогічний колектив школи, який вважає гідним поваги.

“П’ята школа має право на життя. У цій школі чудовий колектив, незважаючи на те, що нас перевели в інше приміщення, наші діти – молодці, вони показали свій рівень досягнень. Наша школа посіла 13-те місце по області (за результатами ЗНО – ред.). І цього результату ми досягли завдяки тому, що ми налаштовані на роботу”,- поділилася пані Ганна.

Ганна Борисівна була серед тих батьків, які зверталися по допомогу у розв’язанні цієї проблеми до влади міста. Аккерманка вдячна можновладцям за розуміння, але, на жаль, не впевнена в тому, що згодом питання щодо 5-ї школи не будуть розглянуті таємно. Варто зазначити, що проблема відсутності укриття – це не єдине “слабке місце” ЗЗСО №5. Ще до лютого 2022 року рішенням суду цей заклад зобов’язали припинити діяльність у зв’язку з порушенням правил пожежної безпеки до усунення всіх недоліків.

“У нас немає впевненості, що сьогодні зняли ці рішення, а завтра вони (депутати – ред.) не приймуть ці рішення таємно. Ми вважаємо, що ми в змозі відстояти нашу школу. І хочу звернутися до депутатів, коли вони приймають рішення, щоб вони пам’ятали, що на вашій совісті долі дітей, батьки яких воюють за країну, долі дітей, які переїхали з окупованих територій, дітей з особливими освітніми потребами. Ми такі ж члени громади, як і усі. Ми хочемо подякувати депутатам, які беруть участь у нашому житті. Ми сподіваємося, що вони надалі нам допоможуть облаштувати школу згідно з вимогами пожежної безпеки, облаштувати укриття і повернутися у стіни рідної школи, тому що це наш дім”, – розповіла мати військового.

За словами одного з батьків Олександра Чєрнева, з міського бюджету були виділені гроші на проєктно-кошторисну документацію з облаштування укриття у згаданому навчальному закладі.

“Ці гроші закладені. І ми сподіваємося, що це також вплине на ситуацію, адже наших дітей виселили. Я сподіваюся, що у наших депутатів, як жителів міста, є розуміння щодо історичного розташування цієї школи. Я хочу, щоб депутати розуміли, що історія створюється і їхніми руками зокрема…. Дякую депутатам, що знайшлося розуміння. Я сподіваюся, що воно збережеться і надалі. Громада не буде стояти осторонь”, – заявив пан Олександр.

Як повідомили “БІ” батьки, до навчального закладу приходили фахівці, які стверджували, що зробити укриття в школі можливо в одному з підвалів. За нашою інформацією, складність полягає в облаштуванні бетонного перекриття у приміщенні. Наразі це питання вивчають фахівці.

Як стало відомо “БІ”, сьогодні у навчальному закладі повинні відбутися загальношкільні збори, під час яких батькам обіцяють відповісти на всі найболючіші запитання та прояснити ситуацію. Принаймні, аккерманці на це сподіваються.

“Бессарабія INFORM” слідкуватиме за розвитком подій.

"П'ята школа має право на життя": в Аккермані громадськість відвойовує у влади навчальний заклад

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x