Жертвами війни в Україні стали не тільки люди, а й тварини, але не всі

0 коментарів 17091 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Війна в Україні, яка триває уже два роки, вплинула як на людей, так і на тварин, але не однаково. Військові дії стали причиною загибелі десятків тисяч чорноморських дельфінів, проте заборона на полювання в умовах воєнного стану пішла на користь лисицям, чисельність яких різко зросла. Про це, із посиланням на The Economist, повідомляє «Бессарабія INFORM».


Війна також завдала нечуваної шкоди екології. Згоріли ліси та степи, а земля та вода забруднені вибухівкою та хімікатами. На початку цього року український уряд заявив, що війна вже завдала шкоди навколишньому середовищу країни на суму близько 56 мільярдів доларів.

Два роки тому, коли мільйони українців виїжджали, здавалося, що це чи не перший в історії випадок, що стількох людей супроводжували їхні домашні тварини. Зворушливі історії про те, як милі коти були врятовані зі зруйнованих багатоповерхівок, доповнювали гнітючі новини того періоду. Здається, коли гинуть стільки людей, долі дикої природи України приділяється мало уваги.

Вплив війни на дельфінів був особливо жахливим. Іван Русєв, науковий керівник Національного природного парку «Тузлівські лимани» в Бессарабії, говорить, що незабаром після початку вторгнення два роки тому мертві дельфіни почали викидатися на пляжі парку. Аналізуючи інформацію з різних джерел, він вважає, що у 2022 році загинуло 50 000 дельфінів. Науковець наголошує, що «на 99% упевнений», що тести підтвердять ─ основною причиною смерті став російський морський гідролокатор, який «осліпив» їх, ускладнюючи їх життя та роблячи схильними до інфекцій. Інші загинули від вибухів і опіків білих фосфорних бомб. Минулого року, після того, як російський флот був вигнаний із західної частини Чорного моря, кількість мертвих дельфінів різко скоротилася.

Жертвами війни в Україні стали не тільки люди, а й тварини, але не всі

З початку повномасштабного вторгнення в Україні полювання, за рідкісними винятками, заборонено. У містечку Квітневе на Київщині, де селяни були обурені лисицями, які крали їхніх курей і кусали їхніх собак, група мисливців отримала дозвіл на полювання.

Віктор Червоний, президент мисливської асоціації України, вважає, що завдяки забороні полювання популяція лисиць в країні зросла з приблизно 200 тисяч два роки тому до 500 тисяч і більше зараз. У результаті, каже він, війна перешкодила нормальному розповсюдженню їстівних вакцин проти сказу, які часто скидають з повітря.  Кількість хворих на сказ різко зросла. За дев’ять місяців минулого року щеплення від сказу після укусів звернулося на 40% більше, ніж роком раніше.

Набагато менші популяції вовків і єнотовидних собак в Україні також стрімко зростають. Збільшення чисельності диких кабанів призвело до збільшення кількості випадків африканської чуми свиней, тому місцевих свиней доводиться вибраковувати скрізь, де її виявлено. На сході в зруйнованих селах покинуті собаки полюють зграями, вбиваючи лисиць і кабанів і розносячи від них заразні хвороби.

 

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x