Сирський заявив про виведення українських військ з Авдіївки

0 коментарів 23787 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський оголосив, що з метою збереження життя українських військових, було ухвалено рішення про виведення підрозділів Сил оборони з Авдіївки. Відповідний допис головком опублікував у Facebook, передає “Ліга.Новини”.


“Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах”, – заявив головком.

Він додав, що українські військові “гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин, завдали ворогу значних втрат в живій силі та техніці”.

“Життя військовослужбовців — найвища цінність. Авдіївку ми все одно повернемо”, – підкреслив Сирський.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” бригадний генерал Олександр Тарнавський додав:

“У ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх же солдатів із перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями — це єдине правильне рішення”.

Оточення не допущено, особовий склад виведено, українські військові зайняли оборону на визначених рубежах, зазначив він.

Командир 3 ОШБр Андрій Білецький подякував своїм бійцям “за гідний бій проти ворога в умовах тотальної кількісної переваги росіян у живій силі, в техніці, у снарядах”.

“Зробили все, і навіть більше. Дякую за стійкість кожному <…> Відходимо на підготовлені позиції, щоб повернутися і завдати ще сильнішого удару. Дякую командуванню за виважене рішення. Бій триває“, – заявив він.

Як пише ВВС Україна, велика кривава битва за Авдіївку тривала п’ять місяців. Росіяни з жовтня 2023 року розпочали масштабний наступ на Авдіївку. Сили оборони України довго захищалися, в кінці січня експерти заговорили про критичну ситуацію та необхідність виводити гарнізон, проте цього тоді не сталось.

На початку лютого ситуація стала критичною і росіянам майже вдалось перерізати шляхи постачання захисників міста.

Авдіївка – невелике промислове місто, звідки дуже близько до Донецька, захопленого проросійськими бойовиками ще майже 10 років тому – навесні 2014-го.

Всі ці роки Авдіївку утримували українські війська, які побудували там міцні оборонні укріплення. Попри близькість до лінії фронту, місто останні роки розвивалося та економічно зростало.

Повномасштабна війна все змінила. Зупинився місцевий завод, більшість мешканців залишила місто, рятуючи від щоденних руйнівних бомбардувань. А місто перетворилось на руїну.

Сирський заявив про виведення українських військ з Авдіївки

Для обох сторін війни Авдіївка мала важливе політичне та військове значення. Росія намагалася відсунути українські війська на безпечну відстань від “столиці ДНР”.

Також у Росії не приховували – Авдіївку хотіли взяти до переобрання президентом Володимира Путіна у березні 2024 року.

Для України Авдіївка була важлива як великий залізничний вузол, потужний промисловий центр, а також як постійна потенційна загроза для Донецька.

Лише за декілька кілометрів звідси проходить дорога, що поєднує Донецьк, Горлівку та Луганськ. Перерізати її – означало б суттєво ускладнити логістику військ противника.

Ситуація станом на початок лютого ставала критичною для українців, а низка військових оглядачів заговорили про загрозу оточення міста та його захисників. Але Київ не давав команду відходити з Авдіївки. Це повторювало ситуацію з Бахмутом. Станом на лютий “безпечний коридор” для виходу ЗСУ був лише близько кількох кілометрів.

Ще у грудні, коли війська РФ захопили села Степове і Бердичі, а також прорвалися до коксохімічного заводу, утримання Авдіївки почало втрачати сенс. Дехто казав про необхідність виходу українського гарнізону, проте командування заявляло про утримання міста та перекидання туди додаткового підкріплення.

Весь час повномасштабного вторгнення Авдіївку обороняла 110-а бригада, згодом їй на допомогу направили 47-у бригаду на низку інших підрозділів.

В середині лютого стало відомо про перекидання в місто 3-ї окремої штурмової бригади. У цей час вже відбулось часткове оточення позицій ЗСУ на позиції “Зеніт” на півдні міста, але, за даними Генштабу, бійці зуміли вийти 15 лютого.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x