Смерть на полюванні: Саратський суд засудив мисливця, рушниця якого самовільно вистрілила у його товариша

0 коментарів 18333 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Два роки тому на території колишнього Арцизького району сталась трагедія, яка сколихнула громадськість – на полюванні під час привалу стався роковий постріл, який забрав життя дорослого чоловіка. Минуло два роки, поки суд нарешті розібрався у справі і виніс свій вирок винному у смерті загиблого. Про це розповідає “Бессарабія INFORM”.


Як стало відомо з матеріалів справи, яка розглядалась у Саратському суді, 2 січня 2022 року компанія чоловіків вирішила виїхати на полювання на зайців на околиці с. Вознесенка Перша Болградського району Одеської області (який є районом мисливських угідь підприємства об`єднання громадян мисливсько-рибальського підприємства громадської організації “Арцизька районна організація Українського товариства мисливців і рибалок”).

Винуватець справи перебував у компанії і мав при собі гладкоствольну мисливську рушницю моделі “ИЖ-54” 12 калібру, яка, як виявилось, мала несправності ударно-спускового та запобіжного механізму. Зазначимо, що власник про цей недолік знав, однак все одно узяв зброю з собою.

Перед початком полювання серед присутніх був проведений необхідний інструктаж з правил дотримання техніки безпеки при проведенні полювання. Підпис обвинуваченого, що він з цим ознайомлений, є у відповідному журналі із техніки безпеки мисливців с. Вознесенка Перша Болградського району Одеської області.

Як зазначається, під час полювання чоловік все ж таки застосував свою несправну рушницю, здійснивши декілька пострілів. Після завершення полювання та зупинки на відпочинок в обідню перерву близько 12:00, перебуваючи на відкритій ділянці місцевості біля дамби в західній частині околиці с. Вознесенка Перша Болградського району Одеської області, обвинувачуваний не розрядив свою зброю та не поставив її на запобіжник. Більш того, він опустив її на землю, обіперши стволами на автомобіль, та залишив без нагляду.

На жаль, це призвело до трагедії: рушниця, яка була споряджена множинним шротом, від руху в автомобілі (у салоні якого копирсався обвинувачуваний) сповзла та впала на землю, в результаті чого відбувся нецілеспрямований, самовільний постріл з лівого ствола. Один із мисливців, який знаходився поряд, отримав множинні тілесні ушкодження, зокрема, поранення грудної клітини.

Чоловіки доставили потерпілого до КНП “Арцизька центральна опорна лікарня” Арцизької міської ради Одеської області, де від отриманих вогнепальних поранень потерпілий помер. Як зазначено у висновку судмедексперта, безпосередньою причиною смерті стала гостра крововтрата.

Окремо зазначимо, що підсудний є досить досвідченим мисливцем, який з 1991 року був членом громадської організації “Арцизька районна організація Українського товариства мисливців і рибалок”. Однак нехтування ним елементарних правил безпеки позбавили життя його друга…

Зауважимо, що рідні загиблого, сини та дружина заявили, що вони не бажають бути потерпілими у кримінальному провадженні за фактом вбивства їхнього батька та чоловіка, ніяких претензій, зауважень та скарг не мають, цивільний позов заявляти не будуть.

В результаті суд ухвалив наступний вирок: обвинуваченого визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 119 КК України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк три роки. А на підставі ст. 75 КК України суд звільнив мисливця від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на два роки.

Також засуджений повинен відшкодувати державі витрати на залучення експертів. Загальна сума сягнула 25 081 гривні.

До речі, 19 патронів від злощасної мисливської рушниці конфісковано правоохоронцями та за рішенням суду передано до ЗСУ.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x