Організатора схем заволодіння землею на Київщині, бізнесмена Ігоря Мазепу затримали на кордоні

0 коментарів 21573 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Учора, 18 січня, працівники ДБР спільно з ДСР Нацполіції затримали бізнесмена – організатора схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Затримання відбулось під час спроби останнього виїхати за кордон. Про це, із посиланням на ДБР, повідомляє «Бессарабія INFORM».


За попередньою інформацією, йдеться про бізнесмена Ігоря Мазепу. Його затримали на підставі статті 208 КПК України.

Крім того, у різних областях України затримані брат організатора та інші учасники злочинної організації.

У ДБР нагадали, що 29 листопада 2023 року спільно з ДСР Національної поліції України було викрито та затримано  учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи землею (понад сім гектарів), на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури — Київської ГЕС.

«До злочинної організації входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів», ─ розповіли у ДБР.

Ділки «працювали» в інтересах декількох забудовників. Вони використали прогалини у правовому статусі ділянок та через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України.

У той же час, інші учасники підшукували через соціальні мережі «підставних осіб», які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість були студентами навчальних закладів Києва, які погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище.

Надалі від імені «підставних осіб» виконавці підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки, після чого «перепродавали» землю представникам відомих на Київщині забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему.

«За такою схемою протягом 2020-2021 років організатори та учасники злочинної організації заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС. Реалізації злочинної схеми сприяли дії окремих посадовців органів Держгеокадастру, які перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень щодо виділення земельних ділянок. Дії учасників злочинної організації та інших осіб кваліфіковано за статтями 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 233 (Незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України», ─ прокоментували у ДБР.

За вищеназваними статтями в листопаді 2023 року було повідомлено вісім підозр. Учасникам злочинної організації загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Досудове розслідування триває.

У відповідь пресслужба компанії Concorde Capital, що належить головному фігуранту, повідомила, що «затримання засновника однієї з найбільших інвестиційних компаній в Україні Concorde Capital Ігоря Мазепи пов’язане з його публічною позицію щодо посилення тиску з боку правоохоронних органів на власників українського бізнесу».

“Маємо справу з найбільшим ударом по інвестиційному ринку України за всю історію Незалежності. Сьогодні засновник Concorde Capital Ігор Мазепа був затриманий працівниками ДБР та поліції. Силовики діяли протизаконно та агресивно, допустили всі можливі процесуальні порушення в ході серії обшуків: не допустили адвокатів, вилучали всі без розбору документи і особисті кошти працівників компанії, обшукали офіс компанії без ухвали суду та з виламуванням дверей. Компанія вже готує звернення до керівництва держави щодо тиску на компанію та знищення силовиками інвестиційного клімату в Україні. Це звернення планують підписати власники сотень великих бюджетоутворюючих українських компаній. Питання по тиску на Ігоря Мазепу починає вже виходити далеко за межі слідчих дій, розпочатих правоохоронцями, як тільки Ігор Мазепа не побоявся заявити на всю країну про корумпованість силових структур та про створення антирейтингу недобросовісних правоохоронців”, – заявили в Concorde Capital.

У свою чергу, на свій захист Ігор Мазепа прокоментував ситуацію на власній сторінці у соцмережах.

«Ще раз дякую усім, хто мене підтримав у цей непростий час. Навіть не буду згадувати усі дивні історії останніх місяців, де переслідують бізнесменів, активістів чи намагаються знецінити журналістів-розслідувачів. Про це вже і так усі написали, в тому числі, й міжнародні партнери України. По суті справи. Перше, із «російського сліду» в цій справі – хіба що деякі російські слова, які я почув при затриманні. Але то на їх совісті. Друге, підозра стосується виділення якоїсь земельної ділянки на 2,4 га. Хтось там порахував, що ця операція завдала збитків державі на 7 мільйонів гривень. Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене – не ясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав. Третє, прокурори просять як запобіжний захід для мене заставу в розмірі 700 млн грн. Не 700 гривень, не 700 тисяч гривень, а 700 мільйонів гривень. І ще 500 млн грн за мого брата. Тобто, як мінімум 1,2 мільярда гривень за справу, де нібито збитки становлять 7 мільйонів. З цифрами у них біда: уявляю, які у них були шкільні оцінки з математики. Які у них оцінки були з гуманітарних наук, дізнаємося вже скоро: засідання суду має початися сьогодні о 12:00. Дякую власникам українського бізнесу, правдивим журналістам та юридичній спільноті, які чітко бачать, що саме насправді зараз відбувається», ─ йдеться у дописі.

Організатора схем заволодіння землею на Київщині, бізнесмена Ігоря Мазепу затримали на кордоні

 

Організатора схем заволодіння землею на Київщині, бізнесмена Ігоря Мазепу затримали на кордоні

Організатора схем заволодіння землею на Київщині, бізнесмена Ігоря Мазепу затримали на кордоні

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x