Авіакатастрофа російського Іл-76 біля Бєлгорода: основні версії та заяви

0 коментарів 30375 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Зранку 24 січня у Корочанському районі Бєлгородської області впав російський літак Іл-76. Кремль відразу заявив, що він доправляв українських військових на обмін, його збили ЗСУ, пише BBC Україна.


Катастрофа сталася приблизно об 11-ій годині за московським часом (10 за Києвом) на відстані 50-60 км від українського кордону.

Іл-76 – це військово-транспортний літак, що може перевозити як техніку для армії, зброю, так і біля сотні людей.

Версія Москви

Майже відразу після падіння літака російські державні органи і ЗМІ почали коментувати цю подію, прямо звинувачуючи Україну.

Про причетність саме української армії до збиття Іл-76 швидко заявили навіть в Держдумі РФ.

Згідно з офіційною заявою російського міноборони, літак збито в 11:15, коли він прямував маршрутом з аеродрому “Чкаловський” (Московська область) до Бєлгорода. Він начебто перевезив українських військовослужбовців для обміну.

ЗСУ, за версією МО РФ, випустили дві ракети із зенітного ракетного комплексу біля села Липці Харківської області. Це орієнтовно за 95 км від місця падіння літака.

За версією відомства, на борту Іл-76 були шість членів екіпажу, 65 українських військовослужбовців для обміну і три російських, які їх супроводжували. Екіпаж та всі пасажири літака загинули.

Авіакатастрофа російського Іл-76 біля Бєлгорода: основні версії та заяви

Обмін полонених начебто мав відбутися у другій половині дня 24 січня у пункті пропуску Колотилівка.

“Українське керівництво чудово знало, що за сформованою практикою сьогодні буде здійснено перевезення військово-транспортним літаком на аеродром Бєлгород українських військовослужбовців для обміну”, – твердить міноборони РФ.

Міністерство вважає, що ЗСУ збили літак, маючи на меті “звинуватити Росію в знищенні українських військових”.

Водночас, голова оборонного комітету Держдуми Андрій Картаполов сказав, що було два літаки з полоненими.

За його словами, другий літак Іл-76, в якому летіло 80 українських військовополонених, розвернули після падіння першого в Бєлгородської області.

Картаполов заявив, що обміни між Росією і Україною, “схоже, будуть поставлені на паузу”.

Кремль катастрофу літака поки що не коментував, але колишній президент РФ, а нині заступник голови Радбезу Дмитро Медведєв назвав ситуацію зі знищенням Іл-76 “результатом внутрішньополітичної боротьби” еліт в Україні.

Авіакатастрофа російського Іл-76 біля Бєлгорода: основні версії та заяви

Заяви Києва

Українські посадовці тривалий час ніяк не коментували катастрофу Іл-76 біля Бєлгорода.

Однак невдовзі після інциденту в ЗМІ почали з’являтися заяви від “джерел в українській владі”. Так, видання “Українська правда” і “РБК-Україна” дали новину, що Іл-76 це “робота ЗСУ”, й літак перевозив не полонених, а ракети для ЗРК С-300, якими регулярно обстрілюють Харків.

Пізніше ЗМІ і низка українських телеграм-каналів відредагували повідомлення, прибравши перші слова про “роботу ЗСУ”.

Згодом Головне управління розвідки Міноборони України таки підтвердило, що в середу, 24 січня, планувався обмін полоненими з РФ.

“Я можу констатувати, що запланований на сьогодні обмін наразі не відбувається”, – сказав в коментарі “Радіо Свобода” представник ГУР Андрій Юсов.

Однак інформація щодо полонених на борту збитого Іл-76 ще перевіряється, додав він.

Схожі заяви про необхідність “детальної перевірки” даних зробили в офісі омбудсмена, координаційному центрі поводження з військовополоненими і в офісі президента.

О 16:30 середи свою заяву нарешті оприлюднив генштаб ЗСУ. З неї слідує, що українські військові вживають заходів для припинення регулярних російських ударів по Харківщині.

“Задля зменшення саме ракетної загрози, Збройні сили України не тільки контролюють повітряний простір, а й детально відстежують точки запусків ракет та логістику їх постачання, особливо, з застосуванням засобів військово-транспортної авіації.”

Інтенсивність обстрілів повʼязана із зростанням кількості військово-транспортних літаків, що протягом останнього часу направлялися до аеродрому Бєлгорода, заявив генштаб.

“З урахуванням цього, Збройні сили України будуть і надалі вживати заходів зі знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, в тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку”, – сказано в повідомленні.

Ймовірно, так генштаб ЗСУ побіжно визнає свою причетність до знищення російського Іл-76 як “засобу доставки ракет для обстрілу Харкова”.

Про наявність чи відсутність полонених на борту знищеного літака генштаб нічого не повідомляє.

Джерело ВВС Україна у генштабі вказало, що питанням полонених опікуються інші відомства.

У Головному Управлінні Розвідки заявили, що “не мають достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості”.

Україна не була проінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених. Відомо, що доставка полонених відбувається як авіаційним, так і залізничним і автомобільним транспортом. Це може свідчити про навмисні дії росії, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених. Посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну. Виходячи з цього, мова може йти про сплановані та навмисні дії рф з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави”, – повідомили у ГУР.

Авіакатастрофа російського Іл-76 біля Бєлгорода: основні версії та заяви

Відкриті питання

Щодо катастрофи залишається дуже багато питань. Зокрема, наскільки це звична практика доправляти полонених на обміни літаками?

Звільнений з полону український військовий Максим Колесников каже, що його і інших полонених дійсно перевозили на літаку. Однак, при цьому була велика кількість охорони, а не три людини, як заявляє МО РФ.

“Коли мене везли літаком з Брянську в Бєлгород, то на 50 полонених було десь рил 20 з їх воєнної поліції”, – написав він в Х (колишній Twitter).

Український військовий аналітик спільности “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко зауважує, що російське законодавство визначає кількість конвою при транспортуванні людей. Він наводить такі розрахунки:

Звичайний конвой призначається з розрахунку: два конвоїри – на одного-двох громадян; три конвоїри – на три-шість; сім конвоїрів – на сім-десять.

При посиленому конвої: на одну людину має бути три конвоїри; на 9-10 – 12 конвоїрів.

Тобто кількість конвоїрів має приблизно дорівнювати кількості полонених.

Крім того, досі неясно, в який саме момент був збитий Іл-76. Український “Інтерфакс” з посиланням на джерело, близьке до міноборони, повідомив, що літак збитий на зльоті.

OSINT-аналітики, а також деякі російські ЗМІ звертають увагу, що літак, ймовірно, рухався на північ від села Яблоново в Бєлгородській області.

Наприклад, російське ЗМІ “Медіазона” повідомило, що падіння Іл-76 зняли очевидці з центру села Яблонове у напрямку на північ. Літак упав у поле за житловими будинками.

Це викликає питання щодо того, куди саме прямував літак. У Бєлгород чи все ж з нього? Якщо він прямував з Бєлгорода з полоненими на борту, то питання, куди їх доправляли.

Що стосується можливого списку полонених. То документ, справжність якого ВВС не може оперативно підтвердити або спростувати, виклала в публічний доступ очільниця Russia Today Маргарита Сімоньян.

Але згодом стало відомо, що щонайменше імена кількох полонених з цього списку збігають з даними українців, яких вже начебто обміняли раніше.

Жодних фото чи відео доказів того, що українці перебували на борту Іл-76 російська сторона не надала.

BBC Verify надало відеозапис авіакатастрофи в Бєлгороді двом військовим експертам, і обидва вони заявили, що підтверджують те, що літак був збитий.

Старший радник Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) у Вашингтоні Марк Кансіан сказав ВВС таке: “Зображення відповідає тому, що літак був збитий. Видно, як літак втрачає висоту, після чого з’являється вогненна куля”. Він додав, що шлейф диму, який видно у небі, “відповідає вибуху”.

“Від вибуху відходить невеликий слід, який може бути слідом від ракети”, – сказав Кансіан.

Крістофер Петров, експерт із наземної протиповітряної оборони з компанії Janes, що спеціалізується на оборонній розвідці, каже, що кадри зниження літака “вказують на пошкодження до падіння”.

“Приблизно за одну-дві секунди до падіння на борту, мабуть, виникла пожежа, а незначний фрагмент літака відокремився і почав знижуватися самостійно, вийшовши з носової частини”, – зазначив експерт.

Він додав, що шлейф диму на відео “може натякати на розгортання ракети класу “земля-повітря”, але з упевненістю про це не можна говорити”.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x