Тривожна ситуація на Запорізькій АЕС: черговий блекаут створив загрозу ядерній та радіаційній безпеці

0 коментарів 19548 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні вночі, з 1 на 2 грудня, на Запорізькій АЕС стався блекаут через обрив ліній передачі електроенергії. Знеструмлено всі енергоблоки, і станція перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM” з посиланням на Енергоатом.


За інформацією, отриманою від представників станції та енергетичних органів, причиною виникнення надзвичайної ситуації став обрив лінії електропередачі “Запорізька ТЕС — Феросплавна” напругою 330 кВ.

О пів на третю ночі, вже під час повітряної тривоги, було знеструмлено останню лінію “Запорізька АЕС — Дніпровська” напругою 750 кВ. У зв’язку з повним блекаутом, ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. За автоматичним режимом включились усі 20 дизельгенераторів, однак згодом тільки 8 з них були залишені в роботі.

“Найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції”, – поділилися у компанії.

Зусиллями українських фахівців 2 грудня о 7 годині ранку вдалося відновити зв’язок з українською енергосистемою, а саме відновити роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ. Тим не менш, необхідно наголосити на терміновості подальших дій та заходів для недопущення подібних інцидентів у майбутньому та збереження ядерної безпеки регіону.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x