Скільки коштує паніка? На пальцях про те, що відбудеться у разі вибуху на Запорізькій АЕС, і чи торкнеться це Бессарабії – спеціально для “БІ”

0 коментарів 57402 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Зараз чи не уся країна поглиблена у паніку, пов’язану із можливим вибухом на Запорізькій Атомній електростанції. Знищенням Каховської ГЕС окупанти продемонстрували, що не зупиняться ні перед чим, а зацікавлені у паніці ділки стрімко підхопили страхи українців. Чим загрожує можливий теракт насправді, і як він може торкнутися Бессарабії, – спеціально для “Бессарабії INFORM” заслужений журналіст України Сергій Осолодкін. 


З чого почнемо? Давайте з головного – буквально все поголів’я Союзу були «вчителями», які знали, як вчити і, звичайно ж, «лікарями», які ставили діагноз та прописували лікування (рідкісна компанія «після третьої» не обговорювала проблеми лікувально-освітнього процесу). При цьому все ж таки і до лікарів, і до вчителів ставилися з повагою.

Останні півтора року всі знають, як треба воювати і як перемагати. Істеричні коментарі та поради «правильного» ведення бою дають і лідери «опозиції», і дивані маршали. Яке рішення не було б прийняте – все не так.

Сумний маразм «політиканів» зрозумілий: поливаючи владу лайном, вони заробляють політичні дивіденди, піднімають імідж, самостверджуються. А окремі «активісти» на цьому заробляють гроші.

І ті, й інші не розуміють (або не хочуть розуміти), що таким чином вони не просто сіють паніку, а піднімають рівень внутрішньої напруги, що призводить до стресу, який закінчується емоційним зривом.

До таких «корисних ідіотів» слід зарахувати переважну більшість нинішніх керівників на всіх рівнях влади. «Покатушки» у «соціальному ліфті» привезли на вершину влади не просто «ідіотів», а неуків, дебілів, тих, хто має два класи «церковно-парафіяльної», а іноді й просто коридор шкільного туалету. Ось вони й доводять країну до масового психозу: розумних від того, що вони знають і розуміють, що все сказане дурнями – дур. Дурні доводять себе до психозу тим, що вірять у марення, яке несуть «експерти».

Останні кілька тижнів масовий психоз досяг апогею на тлі можливого «атомного вибуху» Запорізької АЕС. При цьому «фахівці» з каналізаційною освітою, що мають доступ до ЗМІ, захлинаючись в істериці і екстазі саморекламування, коментують все, що потрапляє під руку, аби тільки бути на слуху, бути впізнаними. Вони навіть віддалено не розуміють яку маячню несуть, і наскільки це шкідливо для здоров’я людей, які все ще вірять «телевізору».

Що насправді відбувається на ЗАЕС? Знають одиниці. Чи можна почути їхню думку? Ні. Вони не мають доступу до ЗМІ. Чому? Правдива інформація не є вигідною. Причин кілька. Політична – чим вищий ажіотаж у світі, тим більша ймовірність, що Україна отримає якісь додаткові преференції від «зовнішніх» джерел (чим більше істерики та агресивного фону, тим вигідніше для нас). Економічна – ціни на засоби індивідуального захисту зросли у десятки разів.

Згадайте історію з масками під час пандемії COVID-19. «Істерекуни» і чути не хотіли, що ті маски, які коштували від 10 до 15 копійок і виросли у ціні до 3 – 5 грн, захищають від вірусу так само як парасолька від води, коли ви опинилися в ній з головою.

Хто накручував істерику? Хто вимагав обов’язкового носіння ганчірки, яка вже через 3 години ставала джерелом підвищеної небезпеки (а носили її днями, тижнями, місяцями). Хто виграв? Той, хто заробив на продажу лайна під назвою «медична маска». Хто продав маски стратегічного запасу? Ось вам і відповідь.

Істерія «атомного вибуху»

Що відбувається зараз? Історія повторюється. Що таке атомний вибух? Чи може він бути на ЗАЕС? Кого і як він вразить? Чи врятує звичайна маска від радіації? Чи потрібні всі ті «засоби захисту», про які йдеться?

Обивателі відповіді не знають, вони навіть віддалено не розуміють, що взагалі може статися, якщо щось (незрозуміло що) станеться на ЗАЕС.

Факти

Усі блоки виведено у холодний режим, тобто атомного вибуху не може бути. Реактори заглушені, що також знижує можливість техногенної катастрофи. Навіть якщо АЕС бомбити, атомного вибуху не буде – там немає бойового атому (спеціальна субстанція), там може бути викид певної частини (обсягу) ядерної речовини.

Скільки коштує паніка? На пальцях про те, що відбудеться у разі вибуху на Запорізькій АЕС, і чи торкнеться це Бессарабії - спеціально для "БІ"

Зона ураження внаслідок техногенної катастрофи від 30 км до абстрактної нескінченності. Подивіться на зображення, співвіднесіть з тим, де ви живете. Думаєте, що отримали правильну відповідь? Ні! Чому? Як мінімум: ви не знаєте, звідки дме вітер і з якою силою. Якщо він буде північний, то все полетить у бік Криму, якщо північно-західний, то у бік Краснодарського краю росії тощо. Чи варто істерити?

На ЗАЕС (першій серед атомних станцій України з реакторами типу ВВЕР) було споруджено сухе сховище відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП). Технологія запорізького ССВЯП базується на збереженні відпрацьованих паливних збірників у вентильованих бетонних контейнерах, що розташовані на майданчику в межах станції.

Що станеться у разі викиду радіації зі сховища? Експерти (не ті, що у телевізорі) вважають, що заражена зона буде у радіусі до 20 кілометрів. Викид безпосередньо ядерного палива, ймовірно, заразить територію радіусом до 30 кілометрів.

Природно, що радіоактивні викиди позначиться на радіаційному фоні як поблизу станції, так і значній відстані. Як вже було сказано, все залежить від метеоумов. Крім України, радіоактивна хмара може зачепити Румунію, Молдову, Туреччину, Грецію, Болгарію, Білорусь, росію.

Ось вам відповідь на питання, яке звучало раніше: звідки така активність у вищому керівництві держави, це посилало їм: «Вам буде не перелюбки»! Радіація не людина, її на кордоні не зупиниш. Якщо буде дмухати, то й вас накриє. Ось чому про це кричать голосно, щоб почули, але роблять це так незграбно, що у половини населення України вже інфаркт.

Скільки «не страшно»?

Гранично допустимими є дози до 0,05 Гр (що становить 5 бер). Дози в межах 0,1 – 1 Гр спричиняють доклінічні симптоми хвороби, які не порушують функціональність людського організму, а 1 – 10 Гр та більше – викликають патологічний стан.

Знову дивимося на картинку – там зображено варіант поширення та кількість бер, які ви можете отримати (перебуваючи у відповідній зоні). Порівняйте з тим місцем, де ви живете, і дайте собі відповідь: чи варто істерити і глухати йод і бетодін?

Що робити, якщо вам загрожує опинитися в зоні забруднення (це термін, який використовують фахівці, а не дивані істерички):

  • «Залишайтеся у приміщенні або знайдіть його, якнайшвидше;
  • зніміть свій одяг, якщо прийшли з вулиці, і складіть його у пакет;
  • одягніть чистий закритий одяг;
  • ні до чого не торкайтеся – радіоактивний пил осідає на стіни, стелю, дах та землю;
  • закрийте всі вікна та двері, заткніть щілини;
  • тримайте біля себе домашніх тварин;
  • зробіть запас продуктів на кілька днів – складіть все у герметичний пакет і сховайте в холодне місце;
  • знайдіть маску чи респіратор для захисту дихальних шляхів;
  • пийте тільки бутильовану воду – уникайте відкритих джерел;
  • увімкніть радіо та слухайте вказівки влади».

Чи варто пити йод?

Ті, хто знає як «лікувати», рекомендують пити. Не слухайте їх! ВООЗ не рекомендує цього робити. Прийом йоду всередину рятує тільки щитовидну залозу і тільки від радіоактивного йоду, а не від опромінення. Єдине, що ви повинні робити – це суворо дотримуватись інструкції, що викладена вище.

При цьому ВООЗ дає рекомендації щодо прийому йоду за віком: «До 1 місяця – близько 16 мг; до 3 років – близько 32 мг; 3-12 років – близько 62,5 мг; 12-40 років – близько 125 мг. Вагітні – 125 мг».

Розкриємо тему протигаза

Бажаєте захисту? Запам’ятайте: якісний протигаз (який може допомогти від радіоактивного пилу) коштує від 3500 – 4000 тисяч гривень. Всі маски-респіратори, які нині пропонують, – це саме ті варіанти, що й у випадку з масками від COVID-19 (описано вище), коштують вони дешево від 50 грн, ефективність, як від парасольки, якою користується риба.

Але й ціна не є показником якості. Чи справді всі так звані «професійні» протигази ефективні? Вирішувати вам.

Скільки коштує паніка? На пальцях про те, що відбудеться у разі вибуху на Запорізькій АЕС, і чи торкнеться це Бессарабії - спеціально для "БІ"

Перед вами протигаз (свідомо не називаємо модель та виробника, до речі Україна), який позиціонується як професійний. Характеристики:

«Призначення – захист органів дихання.

Клас захисту А: пари та гази органічних речовин з температурою кипіння вище 65°С (ксилол, циклогексан, бензол, толуол, нітробензол, ацетонітрил, тетраетилсвинець, фурфурол, фенол та ін.);

Клас захисту В: неорганічні гази та пари (хлор, фтор, бром, сірковуглець, хлорціан, галогени, синильна кислота, сірководень, хлорціан, сірковуглець, йод, фосфін та ін.);

Клас захисту Е: кислі гази та пари (діоксид сірки, хлорид водню, водень бромистий, кислоти мурашина та оцтова, пари азотної кислоти);

Клас захисту К: аміак та його органічні похідні анілін, хлоранілін, дифеніланілін, метиланілін та ін.;

Клас захисту P: аерозолі у вигляді частинок пилу, диму, туману (пара);

Клас захисту Hg: пари ртуті».

Десь є згадка про радіацію? Коштує ця штука понад 4 тис. грн!

Резюме? Жодних рекомендацій крім однієї – перш ніж піддаватися паніці, спробуйте зрозуміти, що відбувається.

Здоров’я вам та вашим сім’ям. Всім нам миру та Перемоги!

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x