В Україні понад 20% від експорту зерна здійснюють ризикові підприємства – БЕБ

0 коментарів 20250 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Аналітики БЕБ за результатами аналізу експортних операцій з сільськогосподарською продукцією виявили, що за 9 місяців ризикові підприємства експортували зернові невідомого походження на 133,9 млрд грн. Це понад 20% від загальної кількості. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM», із посиланням на БЕБ.


Бюро економічної безпеки вже надало свої пропозиції до Кабінету Міністрів України, з метою мінімізувати ризики в цьому секторі економіки.

Як зазначають фахівці, створення ризикових підприємств для експорту необлікованого зерна, що придбане за готівку, є одним з найпоширеніших методів «чорного» експорту. Таким чином, вирощене зерно  аграрії за готівку продають компаніям, що зазвичай оформлені на підставних осіб та не займаються постійною господарською діяльністю.

Такі підприємства не подають документи про походження зерна або декларують у митних деклараціях удаваних виробників.

Після вивезення за межі України зерно перепродають кілька разів, і воно вже легально потрапляє до кінцевого покупця. Як результат ─ валютна виручка не повертається до України, а бюджет не отримує надходжень, оскільки компанії-експортери є фіктивними.

«Задля протидії правопорушенням у цій сфері працівники Бюро економічної безпеки постійно аналізують експортні операції. За результатами такого аналізу було створено 43 аналітичні продукти та довідки, а до ДМС направлено майже 4,5 тисячі доручень щодо ініціювання огляду (переогляду) вантажів. Наприклад, за інформацією ТУ БЕБ в Одеській області митниця відмовила у митному оформленні 75 митних декларацій загальним обсягом 1,6 млн тонн на суму понад 430 млн доларів», ─ йдеться у повідомленні БЕБ.

В рамках 22 кримінальних проваджень було повідомлено про підозру 12 посадовим особам «ризикових» підприємств-експортерів зерна, проведено 71 обшук, 12 кримінальних проваджень вже скеровано до суду. Судами винесено вісім обвинувальних актів.

Крім того, БЕБ уже надало свої пропозиції до КМУ щодо внесення змін до нормативно-правових актів, які регулюють питання експорту сільськогосподарської продукції.

Як нагадали у відомстві,  раніше співробітники Бюро економічної безпеки України спільно з СБУ в рамках розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) провели 30 обшуків у адміністративних приміщеннях Державної митної служби України, Одеської митниці та митних постах «Чорноморськ-порт», «Південний порт», «Одеса-порт» ДМС та за місцем проживання службових осіб Держмитслужби.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x