Стихійні смітники, пожежі на звалищі та будівництво сміттєпереробного заводу: мер Арцизу прокоментував найбрудніше питання

7 коментарів 19683 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Проблема поводження з побутовими відходами в Арцизі стоїть дуже гостро вже доволі давно. І от, нарешті, з’явився шанс, що незабаром вона буде вирішена. Про біле світло у цьому питанні кореспондентка “Бессарабії INFORM” розпитала у голови Арцизької громади Сергія Парпуланського. Як місто бореться зі стихійними звалищами та пожежами на сміттєвому полігоні, а також про перспективи будівництва сміттєпереробного заводу – у нашому матеріалі.


Сергій Афанасійович, минулого місяця відбувся скандал щодо стихійного звалища біля історичної пам’ятки – скіфського кургану. Але ж це не єдине таке місце в Арцизі та за його межами. Скажіть, будь ласка, як влада бореться з подібними явищами?

– Так, стихійні звалища – це велика проблема, яку створюють люди, частіше всього буквально біля своїх домівок. Дуже прикро, що немає розуміння того, наскільки це небезпечно, і як шкодить не лише довколишньому середовищу, а й здоров’ю самих мешканців. Ви знаєте, був випадок, коли наші працівники КП “Благоустрій” виїхали на прибирання одного з таких звалищ, і жінка у віці прямо під час прибирання пішла викидати сміття, а на обурення зі сторони працівників відповіла: “Я все своє життя викидала тут сміття і буду викидати!“. Єдиним правильним рішенням ми бачимо масове підписання договорів про вивезення побутових відходів, адже, якщо людина все одно платить, то навіщо тоді вивозити, коли це можуть зробити інші. Ми вже давно працюємо в цьому напрямку. Маємо надію, що, все ж таки, наша робота дасть саме ті результати, яких ми прагнемо. Також дієвим способом є інформаційна робота з порушниками, яка теж проводиться.

– Також цікавить питання сміттєвого полігону, або, як ще його називають, центрального звалища. Нещодавно ми розповідали нашим читачам про спосіб ефективної боротьби зі стихійними смітниками перед полігоном, який використовує громада. Як саме це допомогло, та як боротися з пожежами на полігоні, котрі для Арцизу є частим явищем?

– Наш сміттєвий полігон знаходиться біля підстанції, там не забудована степова місцевість, і вітри просто розносять все сміття з легких матеріалів, таких як поліетилен, папір, пінопласт і т.д. Тобто, окрім того, що є проблема збереження довколишнього середовища, ще і є велика небезпека загоряння сміття на підстанції, а це може спричинити вже справжню трагедію. Ми довго шукали дієвий спосіб, який не коштував би громаді великих витрат, і знайшли вихід з ситуації саме таким чином: створили штучні бар’єри у вигляді траншеї та валу, що насамперед зупиняє розповсюдження сміття, а, як згодом виявилось, – ще й кількість стихійних смітників на під’їзді до полігону суттєво зменшилась. Найближчим часом плануємо також висадити кущі гледичії, що взагалі не дасть можливості розлітатися сміттю. Що ж стосується пожеж – то там існують дві причини. Якщо з першою, а саме підпалами, ми зможемо більш ефективно боротися, коли встановимо шлагбаум та огорожу по периметру полігону (ми вже працюємо над цим питанням), то, що стосується другої проблеми, там все набагато складніше. Через неправильне розподілення та зберігання сміття упродовж років його тепер майже неможливо погасити повністю, тобто верхній шар погасили, а до нижнього дістатися неможливо, і сміття там продовжує потроху тліти, а з часом знову горить. Я думаю, що з нашими планами скоро це питання також втратить свою актуальність.

– Ви зараз маєте на увазі сміттєпереробний завод, про будівництво якого нещодавно оголосили? Розкажіть докладніше про цей проєкт.

– Так, ми довго йшли до цієї мрії, оскільки сталося багато подій, які змінили хід історії, але все ж таки ми вибороли цю можливість. Ми довели, що географічно та логістично сміттєпереробний завод вигідно будувати в Арцизі. А оскільки на будівництво залучені кошти європейських партнерів, вигода для громади очевидна. Завод дасть 70-100 робочих місць, а це значить, що громада, крім податків, ще й отримає змогу забезпечити сім’ї стабільним щомісячним доходом. Одже через рік-півтора ми вже зможемо пишатися ще одним досягненням. В планах до кінця 2025 року: ми матимемо повноцінний завод, що працює.

Підсумовуючи, ми маємо надію, що така болюча для Арцизу проблема зі сміттям все ж має свій, цілком видимий, кінець. Разом з цим “Бессарабія INFORM” закликає арцизівців відповідально ставитися до поводження з відходами – не спалювати, не викидати в непризначених місцях, не закопувати. Саме від нас з вами залежить здоров’я наших нащадків, тому найменше, що може зробити кожен із нас, – любити й оберігати природу навколо себе, тримати цей світ у чистоті.

guest

7 коментарів
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Олена Куликовська
Олена Куликовська
5 месяцев назад

Для того, щоб люди не займалися самостійною утилізацією, необхідно організувати совєчасне вивезення сміття та спеціальні зони для смітників

Катерина Кітнюх
Катерина Кітнюх
5 месяцев назад

В першу чергу вивіз треба нормально організувати

Олег Дягілєв
Олег Дягілєв
5 месяцев назад

Це наскільки в нас екологія вбивається…

Артем Караєв
Артем Караєв
5 месяцев назад

Сміттєвий колапс

Артем Докучаєв
Артем Докучаєв
5 месяцев назад

Це просто жах

Анатолій Руденко
Анатолій Руденко
5 месяцев назад

Я не вижу работы коммунальщиков

Людмила Писарницька
Людмила Писарницька
5 месяцев назад

Руки повідбивати розумникам, які звалища влаштовують

7
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x