На Одещині літнє подружжя скуштувало грибну страву: вижила лише дружина

0 коментарів 90747 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Декілька днів тому жителі Березівського району потрапили спочатку до місцевої, а потім обласної лікарні через те, що поїли власноруч тушкованих грибів. Вже через 12 годин після їжі вони відчули себе зле: в обох були нудота, блювання, пронос. Каретою швидкої допомоги їх було госпіталізовано в Березівську центральну районну лікарню. Незважаючи на проведені в лікарні заходи, потерпілому ставало гірше. Дружина, яка вжила незначну кількість грибів, почувалася краще. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.


Як стало відомо трохи згодом, гриби, які виявились отруйними, 70-річний господар зібрав самотужки на власному городі, помилково прийнявши їх за печериці. Насправді це були лепіоти з родини печерицевих – їх залишки знайшли родичі захворілих. Потерпілий на своєму городі часто залишав грибниці дикорослих грибів, серед них могла бути і грибниця лепіот. Це дуже отруйні гриби, набагато отруйніші за бліду поганку. Зустрічаються на відкритих лісних галявинах, узліссях, парках з липня по жовтень.

Через добу після госпіталізації подружжя у районну лікарню і надання невідкладної допомоги стало зрозумілим, що чоловіку лише стає гірше. Тому їх обох було відправлено в Одеську обласну клінічну  лікарню. У вкрай тяжкому стані потерпілий поступив у відділення  інтенсивної терапії. Однак, незважаючи на інтенсивні реанімаційні заходи, стан потерпілого погіршувався, наступило ураження нирок, печінки, нервової системи. На другу добу перебування в лікарні він помер…

Додамо, що лепіоти називають вбивцями уповільненої дії, тому що після припинення порушень з боку шлунково-кишкового тракту, через декілька днів (залежно від кількості вжитих грибів) наступають незворотні ураження печінки, нирок, нервової системи.

Прикро, що невміння відрізнити  отруйні гриби  від їстівних, неуважність під час збирання, неправильне приготування призводять до отруєнь, нерідко з тяжкими наслідками.

Ще раз нагадуємо, як уникнути отруєння грибами:

1. Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, вирощеними в промислових умовах.

2. Не купуйте гриби на стихійних ринках.

3. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.

4. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

5. Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.

6. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.

7. Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

8. Ніколи не куштуйте сирі гриби.

9. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.

10. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

11. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

12. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха.

Найголовніше –  не зволікати й терміново телефонувати «103».

Якщо є можливість, промити шлунок простою водою чи прийняти сорбенти. До приїзду невідкладної допомоги дотримуватись постільного режиму і пити багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x