Депутатка Білгород-Дністровської міськради вийшла на пікет проти “безглуздих” витрат бюджетних коштів. У відповідь мер дорікнув їй у річних прогулах

0 коментарів 37233 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Сьогодні, 21 жовтня, біля будівлі Білгород-Дністровської міської ради відбувся пікет проти бюджетного марнотратства під час війни. Ініціаторкою акції виступила місцева депутатка та волонтерка Оксана Соколенко, яку підтримали деякі городяни. Яка позиція у представників громадськості та як прокоментував ситуацію очільник міста Віталій Граждан – у матеріалі “Бессарабії INFORM”.


Останнім часом в Україні, зокрема й на Одещині, дедалі частіше проходять акції протесту проти завищених або невиправданих закупівель, які можновладці проводять під час війни. Активісти та волонтери намагаються звернути увагу на те, що левову частку коштів з міського та державного бюджетів необхідно виділяти саме на підтримку армії, яка гостро потребує фінансової підтримки просто зараз, а не на благоустрій, який цілком може почекати. Хвиля невдоволень дібралася й до Аккерману.

Про мету сьогоднішнього пікету у Білгороді-Дністровському кореспондентці “БІ” розповіла його ініціаторка депутатка Оксана Соколенко.

Депутатка Білгород-Дністровської міськради вийшла на пікет проти "безглуздих" витрат бюджетних коштів. У відповідь мер дорікнув їй у річних прогулах

“Ми вийшли, тому що міська влада витрачає кошти на безглузді тендери та закупівлі. Такими є, наприклад, ремонт паркану у сквері Михайлівському за три мільйони гривень. Також вчора з’явилася інформація про закупівлю трьох вбиралень на два мільйони гривень. Плюс, якщо подивитися бюджет, то на цей рік заплановано десь близько 41 мільйону на ремонт і капітальне будівництво доріг. Ми вважаємо, що на сьогодні це непотрібно, бо якщо ми не будемо допомагати достатньо військовим (а на наступний раз я спробую знайти суму, наскільки ми допомогли військовим за цей час), нам не перемогти. Мені навіть як депутату важко знайти цю цифру. Я не знаю, як люди це можуть знайти.

Є такі поняття, як депутатська меншість та депутатська більшість. Депутатська більшість зараз – це всі, хто підтримує рішення міського голови. Також у нас є виконком, який підпорядковується меру міста. Якщо брати, наприклад, дороги, то по спеціальному фонду я як депутатка бачу, що витрачається на дороги, та на які саме. Якщо брати загальний фонд, то це титульний список, який приймає виконком. Я теж як депутат знайти цього титульного списку не можу. Вся інформація закрита навіть для мене. Всі закупівлі, як і більшість городян, я бачу через тендер.

Будемо чекати, що влада відгукнеться і призупинить ці безглузді тендери і закупівлі”“, – розповіла “БІ” пані Оксана.

Жителі міста, які прийшли до мерії, тримали у руках плакати з написами: “Ні парканам за три мільйони, туалетам за два мільйони, дорогам за 40 мільйонів”, “Гроші на ЗСУ”, “Стоп не адекватні тендери”, “Зупиніть безглузді закупівлі. ЗСУ в першу чергу”.

Депутатка Білгород-Дністровської міськради вийшла на пікет проти "безглуздих" витрат бюджетних коштів. У відповідь мер дорікнув їй у річних прогулах

“Ми вважаємо, що якщо наші військові там залишаться без допомоги, то нам всім тут не потрібні будуть ні вулиці, ні паркани, і тим більше вбиральні”, – додала організаторка.

За словами пікетувальників, це довгострокова акція. Планують збиратися небайдужі кожної суботи з десятої до одинадцятої ранку та запрошують приєднуватися однодумців.

За коментарем “Бессарабія INFORM” звернулася до міського голови Білгорода-Дністровського Віталія Граждана. За його словами, депутатка могла б більше розуміти та впливати, аби не прогулювала упродовж цілого року засідання сесії та комісій.

“Понад рік Оксана Соколенко не відвідує сесії міської ради та депутатські комісії, на яких проходить підготовка та вивчення питань щодо допомоги військовим, вирішення соціальних та інших питань, тим самим не виконуючи вимоги Закону України “Про місцеве самоврядування” та “Про статус депутатів місцевих рад”. В першу чергу на сесії розглядаються питання стосовно допомоги військовим. Крім того, обговорюються життєво важливі питання допомоги людям пенсійного віку, людям з інвалідністю, соціального забезпечення, ремонтів та інші.

Депутат Соколенко повністю самоусунулась і не вивчає ці питання та не голосує за них. Більш того, усі питання приймаються на сесії не міським головою, а депутатами міської ради. Відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування” рішення на сесії приймаються більшістю голосів депутатського корпусу.

Відповідно до “Бюджетного кодексу” кошти з міського бюджету можуть виділятися на потреби військових тільки за наявності звернення від військовослужбовців конкретної військової частини. Після цього це питання виноситься на сесію. Приймається відповідна Програма або вносяться зміни до вже чинної, і паралельно вносяться зміни у міський бюджет. І за це також треба проголосувати вісімнадцятьма голосами.

Ми задовольнили сто відсотків вимог військовослужбовців. Оксана Соколенко не була присутня на жодній сесії або комісії, і не віддала свого голосу. Вона повністю просаботувала ці процеси, тим самим показавши своє ставлення до військових.

Щодо “цивільних” витрат Віталій Граждан зазначив, що тендери, які наразі проводяться, відображають запити суспільства, адже під час прямих ефірів у Facebook до міського голови часто надходять питання, зокрема й щодо відсутності громадських вбиралень, необхідності ремонту паркану у сквері Михайлівський, які особливо не сподобалися пікетувальникам. Проте, за позицією Граждана, це все можливе лише після закриття заявок від захисників та за умови наявності вільних коштів, які потрібно освоїти до кінця року.

Наостанок мер ще раз підкреслив ставлення до виконання депутатських обов’язків колегою-пікетувальницею, зазначивши, що вона жодного разу не ініціювала допомогу військовим як депутатка.

“Жодного депутатського запиту або звернення щодо допомоги військовим або іншим городянам від Оксани Соколенко не надходило. Вона повністю відсторонилася від виконання своїх прямих обов’язків депутата місцевої ради. Вона не володіє інформацією щодо подій у місті та стосовно питань, які приймаються на сесії. Оксана Соколенко не приймає взагалі участь у житті нашого міста”, – підсумував мер.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x