В Українському Дунайському Пароплавстві розпочав роботу спеціальний кран-велетень: подробиці

0 коментарів 55701 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Унікальний плавкран СПК-1/35, який 5 років тому віддали приватній одеській компанії, а на початку цього року змогли запустити процес його повернення, вже пройшов випробування і навіть отримав документи Регістру. Більш того, спеціальний пристрій вже допомагає у проведенні днопоглиблення. Чекає на нього і багато іншої роботи. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на очільника Українського Дунайського Пароплавства Дмитра Москаленко.


“БІ” вже повідомляла, що цей велетень був побудований для УДП у 1985 році в Угорщині. Він довжиною майже 40 метрів, водотоннажністю 1224 тонни, вантажопідйомністю 35 тонн. Потужність головного двигуна – 530 кВт. Плавкран використовувався для робіт на сліпі зі сліповими візками або з великими вантажами 10 і більше тонн, які не могли обробляти берегові крани. У 90-ті роки кран працював навіть в якості дизель-генератора, забезпечуючи електроенергією декілька цехів заводу.

Як тоді розповів Дмитро Москаленко, у 2018 році в УДП вирішили, що плавкран заводу більше не потрібний, та віддали його в оренду ТОВ «Гідробудмеханізація» з міста Одеса. Кран перегнали до одеського порту. Ставка оренди спочатку складала $300 на добу (як за звичайний автокран на базі вантажного автомобіля!). У перший же рік експлуатації компанія заборгувала УДП приблизно $20 тис. Проте з орендатором продовжували співпрацю. На початку 2022 року екскерівництво УДП уклало з «Гідробудмеханізацією» черговий договір, за яким орендар заборгував вже майже мільйон гривень. Строк дії договору сплинув ще 30 червня, проте ані заборгованість, ані сам кран не повертали.

Тому в УДП подали позов до суду, і ось, нарешті – кран вдома і вже працює на компанію.

Скажу відверто, досвідчені люди не радили нам займатися поверненням крана. Техніка тривалий час знаходилася в оренді та перебувала в неробочому стані. Був ризик, що на шляху з Одеси до Ізмаїлу ми його просто втратимо. Хто відповідатиме? Це ж готова кримінальна справа. А якщо навіть дотягнемо кран до Ізмаїлу, чи вдасться його відремонтувати? Чи не отримаємо ще один пам’ятник непрофесіоналізму на кшталт «Капітана Столбовского»? Будь-який адекватний чиновник ніколи б в житті не займався таким ризикованим проєктом. Так і згнив би кран десь у невідомого причалу. Але у нас в УДП працює справді фанатична і дуже амбітна команда. Було декілька невдач, але з чергової спроби ми це зробили. Кран працює. Як кажуть, результат на табло. Хто вірить у перемогу, той переможе!“, – прокоментував гарну подію очільник УДП Дмитро Москаленко.

Наостанок додамо, що сьогодні така техніка дуже потрібна на Дунаї. Крім того, як зазначив Дмитро Москаленко, інвестиції у повернення і відновлення крана швидко повернуться, а державний бюджет отримає чималі надходження.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x