На шляху до модернізації Кілійського заводу: УДП повертає унікальний плавкран, який 5 років тому віддали приватній одеській компанії

0 коментарів 32157 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Українське Дунайське пароплавство повертає унікальний плавкран, який 5 років тому віддали приватній одеській компанії. Повернення потужної споруди дасть змогу модернізувати сліп Кілійського заводу. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив генеральний директор компанії Дмитро Москаленко, передає Бессарабія INFORM.


Як розповів гендиректор УДП, у 1985 році в Угорщині для Дунайського пароплавства був побудований плавкран СПК-1/35 – це справжній велетень довжиною майже 40 метрів, водотоннажністю 1224 тонн, вантажопідйомністю 35 тонн. Потужність головного двигуна – 530 кВт. Знайти на Дунаї аналогічну за параметрами техніку досить складно.

Плавкран використовувався для робіт на сліпі зі сліповими візками, або з великими вантажами 10 і більше тонн, які не могли обробляти берегові крани. У 90-ті роки кран працював навіть в якості дизель-генератора, забезпечуючи електроенергією декілька цехів заводу.

“У 2018 році в УДП вирішили, що плавкран заводу більше не потрібний та віддали його в оренду ТОВ «Гідробудмеханізація» з міста Одеса. Кран перегнали до одеського порту. Ставка оренди спочатку складала $300 на добу (як за звичайний автокран на базі вантажного автомобіля!) У перший же рік експлуатації компанія заборгувала УДП приблизно $20 тис. Проте з орендатором продовжували співпрацю. На початку 2022 року екскерівництво УДП уклало з «Гідробудмеханізацією» черговий договір, за яким орендар заборгував вже майже мільйон гривень. Строк дії договору сплинув ще 30 червня, проте ані заборгованість, ані сам кран нам не повертають”, – зазначив очільник УДП.

За словами Дмитра Москаленка, позов про стягнення заборгованості розглядається у Господарському суді Одеської області. В УДП налаштовані забрати плавкран та перегнати його в Ізмаїл. Транспортування такого об’єкту –  недешева операція.

“Проте потужний плавкран – одна із умов модернізації сліпу Кілійського заводу. А це будівництво понад 30 нових SLG барж. Крім того, плавкран дає можливість виконувати певні операції (наприклад, зняття кришок баржі) без використання портальних кранів. Він може застосовуватися для перевалки зернових. Тобто роботи для СПК-1/35 вистачить: для підприємства значно вигідніше самостійно оперувати краном ніж здавати його в оренду. Тому витрати на передислокацію абсолютно виправдані. Ба більше, будемо наполягати на компенсації цих витрат колишнім орендарем”, – підкреслив

Перегін буде виконуватися з порту Одеса через річку Дунай до порту Ізмаїл. Проєкт із забезпечення разового перегону плавкрану розроблений проєктно-конструкторським бюро пароплавства.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x