Після потрапляння у поле зору через невиконання мовного закону, у Болградському районі почали вживати дій ─ подробиці

0 коментарів 36774 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


У Болградському районі прийняли Програму про розвиток та функціонування української мови як державної. Відповідне рішення районна рада прийняла на сесії вчора, 14 вересня. Про це, із посиланням на Уповноваженого із захисту державної мови, повідомляє «Бессарабія INFORM».


Нещодавно, протягом 24-26 липня, на території населених пунктів Болградщини був проведений комплексний моніторинг стосовно дотримання Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Результат, який отримали під час моніторингу в містах Болград, Арциз та селищі Тарутине, виявився настільки невтішним, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь з цього приводу звернувся до РНБО та СБУ. Про це «БІ» уже інформувала раніше.

Аби виправити ситуацію, Тарас Кремінь рекомендував керівництву Болградської районної військової адміністрації прийняти місцеву програму з опанування української мови. Відтак, у районі затвердили комплексну Програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя в Болградському районі на 2023-2025 роки.

«Метою Програми є забезпечення додержання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на території Болградського району, посилення її консолідуючої ролі в українському суспільстві як засобу зміцнення державної єдності, підвищення її ролі в забезпеченні територіальної цілісності та національної безпеки України, підтримки розвитку національної культури», ─ йдеться у документі.

Програмою, зокрема, передбачені проведення мистецьких конкурсів, фестивалів за ініціативою громадських організацій, національно-культурних товариств, творчих спілок району; відкриття мережі безкоштовних очних та онлайн-курсів з української мови у бібліотечних і клубних закладах територіальних громад; забезпечення закладів освіти підручниками та фаховою періодикою, іншою навчальною, пізнавальною і художньою літературою українською мовою; створення і підтримка електронних ресурсів для популяризації української літератури; створення медіапродуктів з українознавства, тематичних тренінгів, з популяризації народних українських звичаїв та обрядів Болградського району тощо.

Крім того, 31 серпня рішенням Тарутинської селищної ради також було затверджено Програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Тарутинській селищній раді на 2023-2025 роки. Загалом в Одеській області вже діє чотири подібні програми.

«Поява таких програм, підкріплених ефективною регіональною мовною політикою та дієвим фінансовим ресурсом, – оптимальне рішення у боротьбі з наслідками зросійщення та зміцненням національних інтересів», ─ наголосив  Тарас Кремінь.

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x