Як вберегти від сказу домашніх улюбленців і не сказитися самому: рекомендації Держпродспоживслужби Одещини

0 коментарів 14337 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Ізмаїльська райдержадміністрація нагадує: сказ — це небезпечна інфекційна хвороба тварин та людей, і найдієвішим інструментом боротьби із ним є вакцинування. Нехтування щепленням тварин проти сказу може призвести до захворювання та загибелі ваших чотирилапих улюбленців і водночас стати загрозою вашому здоров’ю та членів вашої родини.


Про випадки сказу на Ізмаїльщині, що знаходиться у дельті Дунаю, де є багато плавнів і лісових насаджень, в яких водяться дикі тварини (потенційно-небезпечні джерела інфікування сказом), “Бессарабія INFORM” писала неодноразово.

Проте досі існують міфи на тему щеплення, які нікуди не зникають та вводять в оману громадськість.

Головне Управління Держпродспоживслужби в Одеській області розвінчує поширені з них:

  • Міф: вакцинувати тварин, які не виходять на вулицю або не потрапляють в дику природу, не обов’язково. Реальність: дика природа може сама “прийти” до тварини, що мешкає ізольовано.
  • Міф: вакцинувати потрібно лише дорослих тварин, одного щеплення достатньо. Реальність: вакцинувати обов’язково щорічно з 3-місячного віку.
  • Міф: вакцини проти сказу є “важкими” для тварин. Реальність: сучасні вакцини максимально безпечні, ефективні та мають дуже низький % теоретично можливих ускладнень.
  • Міф: сказ переносять лише собаки, рідше – коти. Реальність: вірус вражає всіх теплокровних тварин, які потім стають його переносниками.
  • Міф: хвора тварина завжди поводиться агресивно, в неї тече слина. Реальність: на початковій стадії слина не тече. Ознаки проявляються через 3-5 днів після зараження. Хвороба може мати безсимптомний перебіг. Тварина може бути пригніченою.
  • Міф: захворіти на сказ можна, якщо доторкнутися до хворої тварини. Реальність: тварини виділяють вірус зі слиною. Вірус проникає в організм людини через укус, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки, подряпини, мікроушкодження шкіри.
  • Міф: люди не хворіють на сказ. Реальність: люди хворіють! В організмі людини вірус нервовими волокнами потрапляє у спинний і головний мозок, викликає запалення, параліч і смерть.
  • Міф: до лікаря не обов’язково звертатися відразу після укусу, можна почекати якийсь час. Реальність: після появи перших симптомів медики вже не зможуть допомогти хворому.
  • Міф: сказ виліковний. Реальність: єдиний офіційно визнаний і ефективний спосіб уникнути сказу в разі ризику зараження – своєчасна профілактична вакцинація.

Держпродспоживслужба наголошує на тому, що для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вашого регіону.

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x