У Вилковому в липні вперше відбудеться грандіозний триденний фестиваль української культури “ВиделкаФест”: вже відома програма першого дня

0 коментарів 72927 перегляд

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


З 14 по 16 липня в “Українській Венеції” триватиме унікальний захід, головним контентом якого будуть лекції, кіно, музика та книжки – все українського походження. Автором самої задумки фесту є громадський діяч Сергій Гнезділов, який народився та виріс у Вилкове, а сьогодні захищає рідну країну від російського окупанта на полі бою. Не зважаючи на зайнятість, військовослужбовець зміг поспілкуватись з “БІ” та розповісти цікавинки з організації фесту.


Думка про створення та проведення подібного заходу в Сергія виникла дуже давно. Свого часу молодий активіст відвідував різні фестивалі по всій країні, неодноразово брав участь в їх організації, і тому вважає, що фестивальна культура – це дуже гарна можливість для розвитку культурного обміну серед молоді. Саме тому створити такий фест у своєму рідному місті було для нього ще більш важливим.

«Моя мала Батьківщина, на жаль, залишається поза українським дискурсом тривалий час. І я постійно мріяв привезти в моє рідне Вилкове Україну. Щоб там лунала якісна українська музика, щоб вилківчани побачили українське кіно та прочитали українські книжки. Остаточне рішення щодо проведення фесту в моєму рідному Вилкове у мене з’явилось, коли я перебував на чергуванні на позиціях. Я швидко створив чат для своїх друзів, відписав їм свої думки – і почалось! На сьогодні офіційними організаторами фесту є ГО «Ініціатива «ЛЮДИ», ГО «Українські Студенти за Свободу» та ГО “Український ПЕН-клуб”. Допомагають нам також інші небайдужі люди. Вже є програма першого дня фесту, запрацював спеціально створений сайт фестивалю, на якому вказані всі деталі стосовно того, хто буде на ньому виступати і т.п.» – розповів пан Сергій.

У Вилковому в липні вперше відбудеться грандіозний триденний фестиваль української культури "ВиделкаФест": вже відома програма першого дня

У Вилковому в липні вперше відбудеться грандіозний триденний фестиваль української культури "ВиделкаФест": вже відома програма першого дня

Три основні напрямки фестивалю – це кіно, книги та музика, все – українського походження. За словами нашого співрозмовника, на читачів вилківських бібліотек впродовж всього фесту чекатимуть зустрічі з поетесами та письменниками, філософами та журналістами, дискусії про культуру, війну, розвиток Вилкове та поствійну.

«За книги маю сказати окреме слово. Ви навіть не уявляєте, скільки раз в мене вчителі забирали книжки, які я потай від них читав на уроках (сміється). А ще я постійно пропадав у дитячій бібліотеці – так, я з дитинства люблю читати. А тепер уявіть мої почуття, коли я дізнався, що її мають невдовзі закрити! Мовляв, малий фонд та немає читачів. Але ж це неправильно, бібліотеки мають працювати в кожному місті та селі в Україні, тим паче у наш час! І тому ми з командою привеземо українську книгу в Вилкове. Ми вже маємо домовленості з деякими видавництвами щодо знижок і навіть безкоштовного надання нам певного переліку книг українських авторів, щоб передати їх у фонд бібліотеки міста», – поділився подробицями Сергій Гнезділов.

Щодо фільмів, які заплановано показати на фестивалі, то їх чимало, і кожний з них є особливим.

«Наприклад, ми покажемо фільм авторства Нарімана Алієва «Додому», який був знятий у 2018 році. Його вперше показали на 72-му Каннському кінофестивалі. Саме цей фільм висували як національного претендента від України на «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою. Після прем’єри у Каннах фільм «Додому» показали на Одеському міжнародному кінофестивалі, де він отримав головну нагороду — «Золотого дюка». Стрічку нагородили Гран-прі в Бухаресті та премією за найкращий іноземний фільм на Босфорському кінофестивалі.. Або фільм авторства Максима Наконечного «Бачення метелика» – світова прем’єра стрічки відбулася на Каннському фестивалі в програмі “Особливий погляд”. На Одеському міжнародному кінофестивалі, який у 2022 році відбувся у межах Варшавського міжнародного кінофестивалю, ця картина здобула нагороду як «Найкращий український повнометражний фільм». І таких фільмів українського походження насправді багато. Їх мають знати й бачити українці, і мешканці Вилкове – також», – підкреслив активіст.

До речі, в один із днів фесту відбудеться унікальний допремʼєрний показ фільму «Край ріки», який тільки нещодавно закінчили монтувати. Це фільм Одеської кіностудії та болгарської кінокомпанії “МаджикМаунтЛімітед”, який був знятий за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Болгарського національного фільм-центру у 2021 році. І більшість сцен знімались саме в місті Вилкове, ще до повномасштабного вторгнення. За сюжетом низка подій приводить болгарина Форі в дельту Дунаю. В українському місті Вилкове за випадкових трагічних обставин Форі опиняється під вартою. Але в цьому місті, населеному липованами, герой зустрічає справжнє кохання, а краса і духовна атмосфера «Української Венеції» дають йому відчуття, що саме таке місце він шукав усе своє життя…

У Вилковому в липні вперше відбудеться грандіозний триденний фестиваль української культури "ВиделкаФест": вже відома програма першого дня

Українська музика, яка лунатиме зі сцени фесту у Вилкове – це окрема тема. Глядачі заходу матимуть можливість наживо бачити та чути такі відомі 100%-во українські гурти як “Пиріг і Батіг”, “Очеретяний Кіт”, тріо “Мар’яничі” та ін.

За словами Сергія Гнезділова, фестивалю такого масштабу у його рідному місті ще не було, і тому організаційні питання, яких насправді багато, вирішуються вдень і вночі. Окрім показу кіно, знайомства з книгами, слуханням  української захопливої музики чекають також різноманітні лекції, спілкування, дискурси, безліч цікавих локацій.

«Наголошую, з самого початку фестиваль – некомерційний. Але вкладення коштів потребує. Ми це знали, але зовсім не уявляли, що в процесі організації нам доведеться зіткнутись з тим, що збиратимемо кошти на… фіранки для місцевого будинку культури. Так-так, не смійтесь! Ми просто не можемо дозволити собі запросити людей на показ сучасного українського кіно у приміщення, в якому відсутні фіранки. І це не єдина потреба, на яку не можна закрити очі – людей потрібно розмістити, надати якісну апаратуру, забезпечити елементарними потребами й так далі. Тому ми відкрили банку на збір коштів від небайдужих, і з цієї допомогою швидше почали розв’язувати необхідні питання. До речі, саме завдяки банці кошти на фіранки – штори – для місцевого ДК вже назбирали, і навіть повісили їх» – посміхається автор фесту.

У Вилковому в липні вперше відбудеться грандіозний триденний фестиваль української культури "ВиделкаФест": вже відома програма першого дня

В процесі розмови Сергій підкреслив, що завжди вважав Вилкове українським містом, тому дуже сподівається на те, що фест підтвердить цей факт.

 «Мене часто запитують, чому саме зараз я вирішив втілити цей задум, чому не пізніше. Але мушу сказати, що саме зараз – той час. Україна має перемогти не тільки у війні, а й на культурному фронті! Щоб ми всі нарешті збагнули, хто ми – не просто люди, у яких записано «українець» у графі «національність». А саме українці, які знають свою історію, плекають свою мову, гідно та з честю вдягають вишиванку! Ми повинні віднайти втрачений сенс. Я сам народився у місті, яке називають російським через його мешканців – липован. Але свідомо обрав спілкування українською мовою, і не відмовився взяти зброю до рук та стати на захист своєї країни. Я з 2019 року ношу військову форму. І так, я мрію привезти своїх побратимів до мого рідного міста на фестиваль української культури. Адже Вилкове – це Україна» – підкреслив пан Сергій.

Під кінець розмови Сергій Гнезділов висловив надію, що фестиваль української культури «ВиделкаФест» стане ще однією візитівкою його рідного міста, і буде проходити щорічно.

 «Останні декілька місяців були дуже важкими для мене. Я переоцінював своє власне життя, шукав нові його сенси, відповіді на запитання буття. Мені страшно, що я нічогісінько не зробив для моєї малої України, для славетного міста на воді, для останнього притулку задунайських козаків… «ВиделкаФест» – це сакральна любов до Дунаю, про яку розповідаю пошепки. Але настав час гучно розповісти про неї всій Україні. Так, під час війни. До війни постійно відкладав, думав буде час. Зараз розумію вартість кожної хвилини мого життя, і хочу бути максимально корисним для ідеї, за яку вмирають на фронті. Тому прошу вас долучитись до важливої для мене справи, якщо і вам це важливо. Як у пісні – «Їхав козак за Дунай»… Хай нарешті він доїде в Українську Дельту, у 2023 році, 14-16 липня, на «ВиделкаФест»!» – наголосив Сергій Гнезділов.

У Вилковому в липні вперше відбудеться грандіозний триденний фестиваль української культури "ВиделкаФест": вже відома програма першого дня

Наостанок нагадаємо читачам, що ознайомитись з учасниками фесту можна на сайті “vydelka.net”, перейшовши за посиланням.

Також вже відома програма першого дня фестивалю, 14 липня:

14:00 Зустріч з дитячими письменниками Українського ПЕН-клубу в Вилківській дитячій бібліотеці.
Авторські читання казок відомої письменниці, головного редактора Видавництва Старого Лева, Марʼяни Савки.
15:00 Зустріч з письменниками ПЕН-клубу в Вилківській міській бібліотеці, передача книжок.
17:00 Будинок Культури. Відкриття першого дня фестивалю, оголошення про збір на підтримку «Кошмаромобілів 56 бригади».
17:15-18:15 Дискусія про культуру.
18:20 Борис Севастьянов
18:55 Тріо Марʼяничі
19:50 Пиріг і Батіг
21:00 Показ фільму «Бачення метелика» за участі режисера, Максима Наконечного.

Для тих, хто має бажання допомогти фінансово організаторам, є реквізити для переведення коштів:

4149629389272527 картка Приватбанку (Сергій Гнезділов)

Банк Моно (Вероніка Купецька)

https://send.monobank.ua/jar/5oSF4PYSBC 

У Вилковому в липні вперше відбудеться грандіозний триденний фестиваль української культури "ВиделкаФест": вже відома програма першого дня

І насамкінець – глядачам, які полюбляють романтику вечірнього багаття і приїздять здалеку, не зайвим буде узяти з собою намет, адже спеціальний кемпінг буде розташовано біля туристичної бази «Пелікан – Тур», і безкоштовне місце для намету вже доступне за попередньою реєстрацією.

У Вилковому в липні вперше відбудеться грандіозний триденний фестиваль української культури "ВиделкаФест": вже відома програма першого дня

У Вилковому в липні вперше відбудеться грандіозний триденний фестиваль української культури "ВиделкаФест": вже відома програма першого дня

 

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x