Після авіаудару по Зміїному в Чорному морі знову фіксують загибель дельфінів

0 коментарів 32562 переглядів

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


Після того, як російські військові завдали по острову Зміїний авіаційного удару на узбережжі Чорного моря в Одесі та Одеській області знайшли мертвих дельфінів. Як повідомляє УНІАН з посиланням на пресслужбу мерії міста та керівництво “Тузлівських лиманів”, 13 липня на пляжі “Дельфін” винесло труп незрілого ссавця. Перед цим окупанти атакували острів Зміїний фугасною авіабомбою. 


Співробітники департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради та Українського наукового центру екології моря оглянуло мертву тварину та зафіксували зазначений факт.

Труп загиблого дельфіну забраний до наукового центру для вивчення та встановлення причини загибелі.

“Після проведення дослідження, про факт загибелі морської тварини буде проінформовано правоохоронні органи з метою визначення шкоди та збитків, завданих об’єктам тваринного світу внаслідок збройної агресії Росії”, – наголошують у мерії.

Крім того, про загибель ссавців повідомив співробітник національного природного парку “Тузлівські лимани” Іван Русєв. За його словами, окупанти періодично влаштовують потужне бомбардування Чорного моря, зокрема в зоні Кінбурнської коси, де мешкають дельфіни.

“За останні часи часто були випадки ракетних пусків від носіїв “Калібрів” у Чорному морі, яки також створюють потужні вбиваючи шуми для дельфінів. Загиблих заносить до узбережжя південним вітром, або існуючою Румелійською течією та викидає на пляжі нашого парку та на інші ділянки узбережжя”, – каже вчений.

Він стверджує, що вчора, 13 липня, отримав інсайдерську інформацію і фото з узбережжя, на якому – загиблий дельфін. Фото зроблено в межах НПП “Тузлівські лимани”.

На місце події Русєв направив працівників, які повинні були обстежити дельфіна та забрати зразки на дослідження, але це зробити не вдалося. Зокрема, фахівців до місця події не пропустили прикордонники, пославшись на наказ Одеської ОВА від 16 липня 2022 року про заборону відвідування узбережжя для громадян.

Вчений висловлює з цього приводу подив, оскільки, за його словами, на узбережжі, в різних місцях, є цивільні, які просто відпочивають.

“Сьогодні зранку прикордонники повністю заборонили моніторинг піщаного пересипу в межах НПП “Тузлівські лимани”, якій ми робили з початку війни 2022 року. З цього приводу зранку офіційно звертаємось до відповідних органів влади та спеціалізованої екологічної прокуратури”, – наголошує Русєв.

Зазначимо, у 2022 році у Чорному морі на території кількох країн через військову агресію РФ загинуло щонайменше 5 тис. дельфінів. На Одещині правоохоронці розслідують факти масової загибелі морських ссавців – за даними Одеської обласної прокуратури, з початку повномасштабного вторгнення РФ на пляжах регіону виявлено велику кількість загиблих тварин. Ймовірною причиною масової загибелі є використання суднами країни-агресора гідролокаторів (сонарів) на підводних та надводних човнах, що створюють потужні звуки, які негативно впливають на здоров’я тварин.

Проведено огляди та розтини китоподібних, здійснено відбір проб органів та тканин для подальшого дослідження патологій у закордонних лабораторіях.

Протягом червня 2023 р. на узбережжі Північно-Західної частини Чорного моря знайшли з десяток мертвих дельфінів. На думку вчених, ссавці загинули через потужне бомбардування моря російськими військовими в зоні Кінбурнської коси.

Вчені вважають, що в цілому у Чорному морі через військове вторгнення РФ загинуло близько 50 тис. тварин.

Також повідомлялось, що до звільнення острова Зміїний загиблих дельфінів було значно більше ніж зараз. Вчора, 13 липня, стало відомо, що російські військові скинули на острів потужну бомбу.

Після авіаудару по Зміїному в Чорному морі знову фіксують загибель дельфінів

guest

0 коментарів
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x