Допомога військовим не на часі? На трасі Одеса-Рені побудують підземний пішохідний перехід за 51 млн грн, тендер вже завершився

1 коментар 70281 перегляду

Ви можете обрати мову сайту: Українська | Русский (автоперевод)


На Одещині планують побудувати підземний пішохідний перехід на трасі Одеса-Рені, який буде розташований у селі Маяки. Тендер оголосила Служба відновлення та розвитку інфраструктури області, початкова вартість – від 51 мільйона гривень. Сьогодні, 29 липня, завершився період оскарження умов закупівлі у тендері. А це значить, що дороговартісний проєкт таки реалізують, попри тяжкий стан української економіки під час війни в країні. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”.


Вже другий рік поспіль головна транзитна траса “Одеса – Рені” слугує чи не єдиною дорожньою артерією, яка дає Україні можливість продовжувати експорт та імпорт водним шляхом завдяки портам на Дунаї. Тож навантаження на цю трасу, щільний потік автотранспорту – як легкового, так і вантажного –  є цілком логічним. І так зрозуміло, що такий трафік значно ускладнив життя жителів сіл, розташованих обабіч дороги, а разом з ним у десятки разів збільшилась загроза під час переходу дороги для місцевих мешканців.

Звісно, що населення та керівництво громад почали звертатися до вищих органів влади з проханням вирішити нагальну проблему. Зокрема, допомогти розв’язати це питання просили й жителі села Маяки. Влада пішла їм назустріч, знайшла спосіб вирішення проблеми, але дуже дорогий – будування підземного пішохідного переходу вартістю понад 50 мільйонів гривень.

Одразу скажемо, що встановлення того ж світлофора з кнопкою для пішоходів заощадило б бюджетних грошей на десятки мільйонів гривень, але чиновники чомусь шукають (і підтверджують цю думку своїми рішеннями) дивні способи витратити численні бюджетні гроші під час війни на досить сумнівну інфраструктуру замість того, щоб більше підтримувати військових на фронті.

Такої ж думки дотримується і колишній депутат обласної ради, науковець, педагог, відомий в регіоні громадський діяч Юрій Маслов. Зокрема, він ставить цілком логічні запитання, на які влада дати відповіді поки що не поспішає.

Ось фото цього пішохідного переходу. Таких переходів на трасі Одеса-Рені сотні. Чому саме тут? Не у Великому Дальнику? Не в Зорі? Не в Татарбунарах? Скрізь уздовж дороги є школи, дитячі садки, базари. Де логіка? Цілком очевидно, що якби Маякська ОТГ мала вільних 51 мільйон, то вона ні за що не витратила б їх на пішохідний перехід. Якби жителів села запитали, куди вони хочуть витратити гроші громади, вони обов’язково знайшли б цьому більш здорове застосування“, – розповів Маслов.

Допомога військовим не на часі? На трасі Одеса-Рені побудують підземний пішохідний перехід за 51 млн грн, тендер вже завершився

$1,4 млн (в перерахунку на 51 млн грн) – це, за словами колишнього депутата облради, абсолютно новий дитячий садок, або ж сто нових квартир. Оскільки таких грошей в ТГ немає, їх має виділяти бюджет вищого порядку.

Оскільки триває війна, то виділити кошти могла або обласна військова адміністрація з обласного бюджету, або народний депутат з державного бюджету, але все одно через обласну військову адміністрацію. Схоже, що зробили це трьома кроками. Крок 1: Тихо виділили невеликі кошти при старому керівництві ОВА, щоб оголосити тендер. Чому я впевнений у цьому, так це тому, що проєктування, інвестиційна експертиза займає не менше півроку. Місце підземного переходу було позначено як безіменний кілометр шосе, щоб не привертати до себе уваги. Крок 2: Дали декілька інтерв’ю в пресі про важливість проєкту. Було відзначено, що пізніше (?) буде багато таких переходів в інших місцях. Прозондували громадську думку. Переконавшись, що все відносно тихо, оголосили тендер. При цьому в разі скандалу завжди можна сказати, що всю суму коштів ніхто не виділяв, і що в цьому вина Служби як замовника або старого керівництва ОВА (в залежності від того, хто запитає). Крок 3: Коли шум після тендеру стихне, буде виділена основна сума, так як шановний підрядник відразу почне роботи в борг. Коли траса буде розкопана, відступати вже буде нікуди“, – впевнено заявив Юрій Маслов.

Окремо колишній депутат торкнувся теми ліфта в технічному завданні, а точніше – його відсутності. За його словами, це не просто помилка забудькуватості.

Його не могли забути, тому що робили професіонали високого рівня, думаю його додадуть в ході реалізації проєкту. Скажуть, для інвалідів. Адже інклюзивність – це тренд. І можна додати ще 15 мільйонів…“, – підкреслив Маслов.

Головний, як то кажуть, треш цієї ситуації полягає в тому, що такі події відбуваються в Україні, в державі, котра воює вже не перший рік. І величезну суму коштів з держбюджету народні обранці планують витратити не на закупівлю тисяч дронів для фронту, не на протиповітряну оборону, не на розчищення завалів, не на ремонт розбомбленої неподалік села електропідстанції (коштів на її відновлення немає), а на забудову, яку можуть замінити аналоги – «лежачі поліцейські», фарба, що світиться в темряві, відбивачі, спеціальне опукле покриття переходів, знаки додаткового обмеження швидкості. Все це громада, за словами колишнього депутата, може легко профінансувати зі свого бюджету, якщо вона цього потребує.

Подивіться на дорогу. Вона двохполосна! Чи вірите ви в те, що хтось буде спускатися в підземний перехід, коли є можливість просто перетнути 6 метрів поблизу? Я в це не вірю. Якщо ви хотіли зробити справжній підземний перехід, то по всьому селищу, уздовж дороги, потрібно поставити високу розділову огорожу. Але тоді одного переходу недостатньо. І потрібно запитати у мешканців, чи хочуть вони цього. Подивіться уважно на фото місця, де збираються закопати 51 мільйон. Чи не простіше нанести білу фарбу на пішохідний перехід??? Там взагалі не видно розмітки!!! Вона повністю стерта. Коштує це максимум тисячу гривень. Але громаді це не потрібно. А кому тоді це потрібно???“, – ставить запитання Юрій Маслов.

Щодо світлофора – виявляється, він є в потрібному місці. Але, судячи з фото, він не працює.

Якби це питання було важливим для громади, світлофор просто включили б. Проте область виділить 51 мільйон гривень на те, щоб спорудити складну підземну споруду під цим переходом“, – резюмує чоловік.

Наостанок зазначимо, що саму територіальну громаду, у якій мають намір збудувати підземний пішохідний перехід, Юрій Маслов, за його словами, поважає, і керівництво громади також. Однак він вважає, що місцевих депутатів просто використовують.

І, до речі, депутатів, які представляють Маяки, я поважаю. Я знаю, що вони сильні господарники, і якщо пішохідний перехід в такому стані, то їм він просто не потрібен, і їх використовують, як ширму.  Я вже не кажу про те, наскільки складним буде дорожній рух через проведення робіт. Адже технічне завдання передбачає будівництво відкритим способом. Таким чином, замість придбання 100 (!) квартир для покалічених військових, замість 100 джипів на фронт або замість 1 000 дронів, в Одеській області за 51 мільйон збираються побудувати підземний перехід в селі для людей, яким він не потрібен настільки, що вони навіть не обновили білу розмітку і не увімкнули світлофор! А поруч близькі мені люди не можуть три місяці отримати «похоронних» за загиблого на фронті, оскільки в казні немає коштів. Як таке може бути?“, – підсумовує Юрій Маслов.

Насамкінець додамо, що згідно з інформацією з Прозорро, початок аукціону, на якому визначиться переможець, котрий і збудує підземний пішохідний перехід за більш ніж 50 млн грн з держбюджету, призначено на 2 серпня.

Допомога військовим не на часі? На трасі Одеса-Рені побудують підземний пішохідний перехід за 51 млн грн, тендер вже завершився
Допомога військовим не на часі? На трасі Одеса-Рені побудують підземний пішохідний перехід за 51 млн грн, тендер вже завершився
Допомога військовим не на часі? На трасі Одеса-Рені побудують підземний пішохідний перехід за 51 млн грн, тендер вже завершився
guest

1 Коментар
Старые
Новые Популярные
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Golden finger
Golden finger
9 месяцев назад

Потому что недолюстрировали паскуд “региАналовских” – и вот, снова поднимают тупую (ибо не просчитают никак последствия – “брат” к моторолле с гиви отправит потом, заменив дурачков своими жлобами) голову…

1
0
Поділіться своєю думкою з цього приводу в коментарях під цією новиною!x